Andrei Marga insistă pentru un compromis în Ucraina: „Până și Elon Musk, The New York Times și alții au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale”

Duminica, 09 Octombrie 2022, ora 14:05
8975 citiri
Andrei Marga insistă pentru un compromis în Ucraina: „Până și Elon Musk, The New York Times și alții au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale”
Fostul ministru Andrei Marga insistă pentru încheierea războiului prin cedarea unor teritorii

Fostul ministru de Externe și al Educației, Andrei Marga, insistă pentru încheierea războiului Rusia-Ucraina, prin cedarea unor teritorii de către Ucraina.

„Ce-i de făcut acum, când conflictul din Ucraina este pe scenă? În care se pierd vieți, se distrug bunuri și economii, se antagonizează oameni, se ostilizează țări. Și în care fiecare cetățean european plătește tot mai mult pentru o situație ce ar fi putut fi prevenită.

Pe scenă este acum și o propagandă dintre cele mai reprobabile, al cărei primitivism duce, între altele, la blamarea celor care sunt conștienți de consecințele aberațiilor. Mai recent, până și Elon Musk, The New York Times și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari.

Această propagandă își asumă continuarea conflictului. Nu voi insista asupra ei. Mă interesează ieșirea din conflict”, scrie Andrei Marga, într-un editorial din Cotidianul.

Fostul ministru a mai spus că opiniile sale „corespund adevărului istoric, dreptului internaţional și intereselor generale – dincolo de propaganda care poimâine va fi socotită o penibilă eroare”. „Niciunul dintre preopinenți nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Sunt pentru a vedea realitățile, a respecta reglementările și pentru o rezolvare echitabilă”, a mai spus Marga.

Marga mai spune că „situația conflictului s-a complicat și mai mult în ultimele săptămâni”. Iar unul dintre argumentele fostului ministru este organizarea așa-ziselor referendumuri din zonele ocupate de ruși.

„Au intervenit votul fără vreo împotrivire din partea populației din cele patru regiuni ocupate prin acțiunea militară începută în februarie 2022, decizia Rusiei de a integra între frontierele proprii regiunile, reacția țărilor care se opun acțiunii militare, agravarea crizei energetice antrenată de conflict și culminația ei în atacarea nedemnă a gazoductelor Rusia-Germania. Și, desigur, urcarea amenințării nucleare la iminență”, mai scrie Marga, în editorialul din Cotidianul.

Anterior, Marga a spus, la Alba Iulia, că ”Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României”.

#andrei marga, #razboi, #Rusia, #Ucraina , #stiri Andrei Marga