Andrei Marga insistă că Ucraina ”se află în granițe nefirești”: ”Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dincolo de propaganda de azi”

Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 11:35
13085 citiri
Andrei Marga insistă că Ucraina ”se află în granițe nefirești”: ”Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dincolo de propaganda de azi”
Andrei Marga, fost ministru al Educației și de Externe FOTO andreimarga.eu

Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, continuă șirul afirmațiilor controversate susținând că acestea reprezintă ”adevărul istoric”.

Andrei Marga, fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat la Târgul de Carte "Alba Transilvana" organizat în Alba Iulia, că "atât timp cât situația din Ucraina nu se rezolvă printr-o discuție între America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi".

Într-un drept la replică publicat duminică, 18 septembrie, de către mai multe publicații (digi24, stiripesurse), el a precizat că ”repetă oricând afirmațiile” și că ”nu este mișcat” de criticile pe care le-a primit ulterior.

”Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internațional și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare.

Cum era de așteptat, după aceste afirmații, s-au convocat tot felul de inși și s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mișcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmațiile mele și mi-am făcut datoria profesională, civică și morală să-l rostesc. Ca de obicei, neputându-se contrazice cu argumente, se inventează și se bat câmpii”, spune Marga.

De asemenea, referitor la comparația dintre abordarea sa și cea a lui Vladimir Putin sau a lui Viktor Orban, Marga a declarat că este ”un lamentabil clișeu”.

”Unul spune că ar fi vorba de o abordare “iliberală”, apropiată de cea a domnilor Vladimir Putin și Viktor Orban. Susținere complet gratuită, un lamentabil clișeu! Nu știu ce susțin în subiect cei doi lideri și, mai mult decât probabil, nici nu au spus ce am spus eu. Mai mărturisesc că nu mă pronunț despre o persoană înainte de vedea ce a spus efectiv. Prea multe se bazează astăzi la noi pe “așa se zice”, pe “așa ni se cere să spunem”, pe „așa mi-este mai comod”! Nu mă pronunț niciodată doar pe presupuneri, iar personalizarea deciziilor de stat din propaganda actuală este de prost gust.

Am discutat cu ani în urmă, oficial, cu fiecare dintre liderii amintiți. Nu m-am ocupat însă de ceeea ce spun ei în fiecare subiect. Oricum, o părere care nu este cea a propagandei curente nu înseamnă că este a domnilor Vladimir Putin și Viktor Orban. Doar la minți înguste rău funcționeză penibila regulă „ori spui cum se spune – ori ești cu acela”! Să sperăm că se mai poate gândi și cu propriul cap! (...)

Altul schimbă explicațiile curente, dându-și seama că ele nu stau în picioare, și susține că ar fi o analogie între Rusia actuală și Germania lui Hitler. Simple aiureli! Analogia, trebuie spus, a fost respinsă argumentat deja de istorici germani, de ieri și de azi. În lunile trecute, în strălucite cărți din Germania, analogia a fost infirmată din nou, explicit. Se pare că așa-ziși „specialiști” de la noi nu prea citesc. Sunt de părere că nu are rost ca, atunci când nu se cunosc lucrurile, să se lanseze falsuri spre a fi înghițite de români. Peste toate, analogia nici nu este argument de minte matură.”, a mai spus Marga.

Declarațiile lui Marga, în presa de la Kiev

Una din cele mai importante publicații ucrainene, Focus, comentează afirmațiile sale:

”Andrei Marga, fost comunist și informator al serviciilor speciale românești, crede că Ucraina se află în „granițe nefirești”. În opinia sa, Kievul ar trebui să predea pământurile vestice Ungariei, României și Poloniei, iar Donbasul și Crimeea Rusiei. El a spus asta la prezentarea cărții sale „Soarta democrației” în orașul Alba-Iulia”.

"Suntem într-o situație absolut specială. Spun cu toată responsabilitatea că Ucraina se află la granițe nenaturale. Trebuie să cedeze Transcarpatia Ungariei, Galiția Poloniei, României Bucovina, iar Rusiei Donbasul și Crimeea. Acestea sunt teritoriile altor țări, altfel vor fi conflicte”, a spus Marga, citat de Focus.

Reacția Ambasadei Ucrainei în România

După ce declarațiile sale au fost comentate în presa de la Kiev, o reacție a venit, sâmbătă seară, și din partea Ambasadei Ucrainei în România.

”Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent.

Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, se arată în comunicatul instituției, publicat pe Facebook.

Liderii G7 au decis: 50 miliarde de dolari din activele ruse îngheţate vor ajunge în Ucraina. Când ajung banii la Kiev
Liderii G7 au decis: 50 miliarde de dolari din activele ruse îngheţate vor ajunge în Ucraina. Când ajung banii la Kiev
Acord al liderilor G7, miercuri seara, 12 iunie, în ce privește cheltuirea a o parte din activele ruse îngheţate. 50 de miliarde de dolari vor ajunge în Ucraina, "înainte de sfârşitul lui...
Putin, cu ochii pe alegerile din Franța. Ce spune Kremlinul despre ascensiunea partidelor de extremă-dreapta
Putin, cu ochii pe alegerile din Franța. Ce spune Kremlinul despre ascensiunea partidelor de extremă-dreapta
Rusia a transmis luni, 10 iunie, că urmăreşte „cu atenţie” ascensiunea partidelor de extrema dreaptă - adeseori considerate ca fiind mai favorabile Rusiei - în Europa şi în Franţa, în...
#andrei marga, #Ucraina, #razboi Ucraina, #Rusia , #stiri Andrei Marga
  1. Susținătorii lui Clotilde Armand, protest la AEP și în fața Guvernului. Cer renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1 VIDEO
  2. Dominic Fritz: ”Avem responsabilitatea să dăm țării un președinte adevărat. Domnul Geoană nu este o alternativă la PSD”
  3. Diana Șoșoacă "este finanțată de ruși", susține în România un fost președinte al Parlamentului European. Senatoarea l-a amenințat cu tribunalul
  4. UDMR deține majoritatea în Consiliul Județean Satu Mare după numărarea voturilor. Câte posturi de consilieri are AUR
  5. La Sectorul 2 sunt dovezi clare de fraudă la numărarea voturilor, susține Dominic Fritz, candidat la șefia USR. "Vedem tăcere şi bagatelizare"
  6. Reacția ministrului de Interne Cătălin Predoiu după ce Partidul REPER i-a cerut demisia
  7. REPER cere demiterea conducerii AEP și a lui Cătălin Predoiu pentru "vicierea rezultatelor alegerilor din 9 iunie"
  8. S-a decis renumărarea voturilor la două secții din Brașov, după plângerea făcută de primarul Coliban
  9. PNL nu se sperie de Geoană. "Odată ce ajungem în turul doi, alegerile sunt câştigate"
  10. PNL face Congres pentru desemnarea candidatului la președinție, dar numele lui este deja cunoscut. "Am fi foarte încântaţi ca PSD să-l susţină"