Despre Andrei Marga

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, s-a nascut la 22 mai 1946, la Bucuresti. A mai fost in Guvern, dar ca ministru al Educatiei, in perioada 1997 - 2000, cand a fost coleg de Cabinet cu Traian Basescu, actualul sef al statului criticandu-l pe liberal, in 2010, pentru reforma pe care a facut-o in domeniu la finele anilor '90.

Studii

Din 1971, el este licentiat in Filosofie, cu specializarea secundara Sociologie. Andrei Marga este casatorit cu Delia-Felicia Marga, conferentiar universitar doctor la Facultatea de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din Cluj.

Cariera profesionala

Intre 5 decembrie 1997 si 28 decembrie 2000, a ocupat functia de ministru al Educatiei Nationale, in Cabinetele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu. Potrivit CV-ului sau, Marga a lansat, in calitatea de ministru al Educatiei, programul reformei comprehensive a Educatiei, care includea reforma curriculara, schimbari in managementul academic si financiar in domeniul educatiei, descentralizarea si reorganizarea cercetarii. Marga a incheiat, in 2000, negocierile cu Uniunea Europeana la capitolul "Educatie". Ulterior, dupa ce a detinut pentru scurt timp functia de presedinte al PNTCD, Marga a parasit acest partid si s-a inscris in PNL, fiind, in prezent, membru al Biroului Politic Central al Partidului National Liberal si, in aceasta calitate, facand parte din Consiliul National Executiv si din Delegatia Permanenta ale acestui partid.

Cariera didactica

Marga este profesor universitar, doctor in Filosofie contemporana, predand aceasta disciplina, precum si Logica, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universitati.

Premii

Andrei Marga este laureat al premiului Herder (2005) si este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. El este autorul a numeroase carti avand ca subiect Istoria filosofiei moderne si contemporane, Filosofia politica si a religiei.

Oponent al lui Basescu

El este cunoscut ca un oponent al presedintelui Traian Basescu si al PDL, avand numeroase dispute cu seful statului sau cu democrat-liberalii, de-a lungul timpului, pe subiectul reformei educatiei. El a fost acuzat de presedintele Basescu de distrugerea sistemului de invatamant, inclusiv prin desfiintarea liceelor profesionale. Presedintele spunea ca situatia proasta din prezent a invatamantului este cauzata de "reforma Marga".

"Marga a distrus sistemul de invatamant, in interesul lui si al unor grupuri", spunea Basescu, in noiembrie 2010. in replica, Marga a criticat insistent reforma propusa de presedintele Basescu si sustinuta de PDL. De asemenea, Marga s-a exprimat politic in numeroase randuri criticand declaratii sau masuri ale presedintelui Basescu sau ale coalitiei aflate la guvernare inainte de aprilie 2012.

Declaratia de avere

Potrivit declaratiei sale de avere din 1 iunie 2011, Marga detine patru apartamente in Cluj, dobandite impreuna cu sotia sa: un apartament de patru camere, cumparat in anul 1995, cu o suprafata de 169 metri patrati, un apartament de trei camere, cu o suprafata de 70 metri patrati, cumparat, prin credit bancar, in anul 2005, un apartament de doua camere si 79 metri patrati, si altul, tot de doua camere si 73 metri patrati, ambele achizitionate in anul 2008, dintre care unul prin credit bancar.

Andrei Marga
Andrei Marga

Data nasterii: 22 mai 1946

Cariera:  fost ministru al Educatiei

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Andrei Marga, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.