Andrei Marga: ICR va avea filiale si la Moscova, Beijing, Munchen - cautam directori

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 16:38
2600 citiri
Andrei Marga: ICR va avea filiale si la Moscova, Beijing, Munchen - cautam directori
Foto: Arhiva

Presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, anunta ca la inceputul anului 2013 vor fi deschise noi filiale in orase importante ale lumii, precum Moscova, Beijing, Alexandria, Sao Paulo sau Munchen.

Marga a precizat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca ICR Moscova ar putea fi inaugurat in luna ianuarie a anului viitor, iar filiala de la Beijing in februarie-martie 2013.

"Acum opereaza 17 institute culturale romanesti in strainatate. Urmeaza, desigur, sa inauguram noi institute in capitale foarte relevante cum sunt Beijing, Moscova, in orase relevante precum Sao Paulo, Alexandria, din Egipt, si Munchen, din Germania. De asemenea, si intr-o alta capitala din vecinatate, la Kiev", a afirmat presedintele ICR.

"La Moscova, marturisesc ca suntem inca in identificarea unei personalitati. Inca nu am cazut de acord. Cautam inca o personalitate, pentru ca aici este una dintre conditii - sa fie bun cunoscator al limbii ruse. La Alexandria este stabilita deja echipa, sunt doi - director si director adjunct -, un arabist cunoscut si, pe de alta parte, un patrist cunoscut. Ei preiau Alexandria. Nu va ascund ca suntem in cautare si de doi germanisti puternici pentru Munchen, director si director adjunct", a mai spus Andrei Marga.

Marga pune o secretara la conducerea ICR Varsovia. Protest al oamenilor de cultura

Potrivit fostului ministru de Externe, partea romana nu va plati chirie pentru spatiile in care vor functiona institutele din Rusia si China, fiind vorba de un schimb reciproc de cladiri.

"Nu as putea sa vorbesc in extenso despre proprietatile Romaniei de la Moscova. Ce pot sa va spun este ca aici va fi o reciprocitate. In fapt, asa cum am stabilit cu primarul general al Capitalei, se acorda de catre Bucuresti un spatiu pentru Institutul Cultural Rus si, in reciprocitate, va fi un spatiu acolo. Acesta va fi mecanismul. Si cu China va fi aceeasi reciprocitate", a precizat presedintele institutului.

Andrei doreste, pe de alta parte, ca in bugetul pe anul 2013 sa fie inclusa si finantarea unor renovari la sediul central al institutului.

Marga vrea o noua abordare a culturii: ICR ar trebui sa promoveze caloriferul

"Pentru a incheia 2012 solicitam o rectificare bugetara, ea se va discuta la Guvern, probabil in doua-trei saptamani, iar pentru 2013 se prevede un buget mai mare decat in 2012 si atunci vom lupta pentru a obtine aprobarea lui. (...)Obligatoriu vom include in bugetul pe 2013 si fonduri pentru renovare. Cladirea este foarte frumoasa arhitectural, dar aici se vede bine ca nu s-a facut curatenie de multa vreme", a mai spus Andrei Marga.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Andrei Marga filiale ICR, #Andrei Marga directori ICR, #Andrei Marga buget ICR , #ICR