Liberalul Andrei Marga a intrat in colimatorul PSD. Premierul Ponta a dat semnalul miercuri, iar senatorii social-democrati se pregatesc sa il debarce pe presedintele Institutului Cultural Roman (ICR).
Intors recent de la Berlin, Victor Ponta le-a cerut ministrului Culturii si ministrului de Externe sa faca o analiza a activitatii ICR.
"Din pacate, din pacate, situatia la ICR nu merge asa cum ne-am dori si vreau sa ne propuneti, si politic, si Senatului toate masurile care sunt necesare pentru ca ICR-ul, desi nu e in subordinea Guvernului, dar colaboreaza cu Ministerul Culturii si cu Ministerul de Externe, sa redevina totusi o institutie care sa ne ajute in promovarea culturii noastre in strainatate.
Nu cred ca lucrurile merg bine si o sa va rog, repet, impreuna cu ministrul de externe si cu presedintele Comisiei de cultura din Senat, sa faceti rapid o analiza si sa luam toate masurile care se impun", a cerut premierul la inceputul sedintei de guvern.
Cum declaratia a fost facuta in contextul in care Victor Ponta le facea o trecere in revista colegilor sai de cabinet cu privire la discutiile purtate in Germania, au aparut speculatii conform carora decizia de inlaturare a lui Andrei Marga de la sefia ICR a venit si ca urmare a faptului ca in presa centrala au aparut zilele trecute documente care arata ca acesta a semnat angajamente si a dat note informative la Securitate.
De altfel, conform adeverintei 2914/ 6.11.2012 publicata pe site-ul CNSAS, Andrei Marga a fost recrutat de Securitate si ar fi semnat sub numele conspirativ Horia note informative, una dintre ele, datata 10 aprilie 1978 referindu-se la "un grup de persoane de la televiziunea ZDF din Mainz (RFG) si de la televiziunea din Viena".
Contactat de Ziare.com, senatorul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei de Cultura a Senatului (camera parlamentara careia i se se subordoneaza ICR), a declarat ca in acest moment comisia "analizeaza" situatia.
"Analizam modul cum sa reactionam la calitatea raportului pe anul precedent, care ne-a fost inaintat de catre ICR. Va pot confirma ca raportul nu raspunde prevederilor legale", ne-a declarat senatorul.
Intrebat in cat timp se va lua o hotarare cu privire la situatia ICR, acesta a raspuns: "Noi vom propune cat mai repede posibil. Nu va pot spune ca vom termina intr-o zi doua. Dupa ce analizam, se intruneste comisia. Nu e atat de simplu".
De asemenea, contactat de Ziare.com, senatorul PNL Sorin Iliesiu, secretar al Comisiei de Cultura, a spus ca nu cunoaste declaratia facuta miercuri de premierul Ponta cu privire la ICR si nici nu s-a discutat pana acum despre ea.
"Nu am vazut declaratia premierului. Noi am avut ieri (miercuri - n.red.) sedinta Comisiei pentru Cultura, am fost prezenti 9 membri din 11 si nu s-a abordat absolut deloc subiectul acesta. Luni, la ora 13, avem din nou sedinta comisiei de cultura, s-ar putea sa fie abordat atunci. Dar nu s-a discutat deloc", ne-a declarat acesta.
Cosmin Nicula: Ce decid conducatorii USL aia se va intampla
Cel mai vehement s-a aratat senatorul PSD Cosmin Nicula, presedintele Comisiei de buget finante, care ii reproseaza lui Andrei Marga ca nu a respectat legea.
"ICR functioneaza dupa legea 356/2003. In aceasta lege, la art.24 alin.1, scrie foarte clar ca raportul de activitate si contul de executie bugetara trebuie predat Biroului Permanent al Senatului pana in data de 15 aprilie anul curent pentru anul precedend.
Domnul Marga, prin ICR, avea obligatia legala ca pana in data de 15 aprilie sa depuna raportul de activitate si contul de executie bugetara pe 2012. Cum eu nu am primit contul de executie bugetara, care ma interesa pentru ca aveam de dat un aviz, nu am dat acest aviz.
Domnia sa mi-a trimis la comisie doar un cont de executie bugetara pe primul trimestru al anului 2013. Lucrul asta ma face sa cred ca ori nu a cunoscut legea, ori cei care ii sunt subordonati l-au dezinformat", a declarat senatorul pentru Ziare.com.
Intrebat de ce a asteptat doua luni pentru a semnala situatia, acesta a explicat: "Eu am facut informare Biroului Permanent luna aceasta, prin care am specificat ca nu am primit contul de executie bugetara si nu am putut sa dau avizul. Cele doua comisii raportoare, cea de politica externa si cea de cultura, vor trebui sa faca audieri si sa ii cheme la intrebari".
Cat despre o posibila demitere a lui Andrei Marga de la sefia ICR, Cosmin Nicula a subliniat ca nu depinde de el.
"Este o decizie a USL si ce decid conducatorii uniunii aia se va intampla. Eu mi-am facut datoria pe comisia mea", a conchis acesta.
Conform art. 12 din Legea 55/2013, "Conducerea operativa a Institutului este asigurata de un presedinte, cu rang de ministru, ajutat de 2 vicepresedinti, cu rang de secretar de stat, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului permanent al Senatului".
Liberalul Andrei Marga a fost puternic contestat inca de la numirea sa in functie, cand USL l-a inlaturat pe Horia Roman Patapievici din functia de presedinte si a trecut, prin ordonanta de urgenta, ICR din subordinea presedintelui Romaniei in subordinea Senatului, pentru a putea face aceasta numire.