Boicotul scriitorilor romani si protestul de la Salonul de carte, in presa franceza

Vineri, 22 Martie 2013, ora 16:02
6017 citiri
Boicotul scriitorilor romani si protestul de la Salonul de carte, in presa franceza
Foto: Arhiva

Scandalul de la Salonul de carte de la Paris si protestul artistilor fata de lipsa celor mai de renume scriitori romani este tratat si de presa franceza.

Mai multi tineri, artisti romani si francezi, au protestat fata de politizarea culturii romanesti. Manifestantii au purtat masti cu chipurile unor scriitori romani care au decis sa boicoteze evenimentul.

In plus, boicotul unor autori renumiti inseamna publicitate negativa pentru autoritatile din Romania, scrie balkans.courriers.info.

Mircea Cartarescu, unul dintre cei mai tradusi autori romani, care a anuntat ca nu va participa la Salonul de carte in semn de protest, spune ca, in Romania, "situatia se inrautateste, iar situatia culturii este dramatica".

Nume mari din literatura romaneasca au procedat la fel. Andrei Plesu, fost ministru al Culturii, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara, istoric de renume, cu totii au decis sa nu participe la evenimentul de la Paris. Astfel, ei se opun fata de modul in care Andrei Marga conduce Institutul Cultural Roman.

Scriitorii il acuza pe Marga ca a declansat un "razboi impotriva culturii". Intr-adevar, de curand numit la sefia ICR, Andrei Marga a decis sa schimbe misiunea institutiei, orientandu-se mai putin spre promovarea culturii romanesti si mai mult spre "pastrarea identitatii nationale a tarii".

Cum se apara ICR dupa scandalul de la Paris: Protestatarii erau beti, Marga nici nu i-a vazut

Protestatarii de la Paris, reuniti sub numele generic de "ICR OFF", acuza, de asemenea, faptul ca "unii lideri ai ICR sunt fosti membri ai Securitatii" si ca Institutul nu respecta nici macar angajatii.

Despre absenta numelor mari din literatura romaneasca scrie si Actualitte. Jurnalistii francezi mentioneaza insa ca, intr-o anumita masura, Cartarescu, Djuvara, Liiceanu si Plesu au fost prezenti la eveniment.

Nu in persoansa, insa, cu prin intermediul mastilor purtate de tinerii protestatari. Despre boicotul marilor scriitori din Romania si manifestatia de la Salonul de carte scriu si jurnalistii de la Cafe des Roumains.

Artisti romani si straini din Franta, purtand masti cu chipurile lui Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, au incercat sa protesteze pasnic in standul Romaniei de la Salonul de carte de la Paris, joi seara.

Manifestatia pasnica a tinerilor, care a inceput prin dansul unei artiste din Japonia, continuand cu impartirea unor fluturasi-manifest impotriva noii conduceri a Institutului Cultural Roman (ICR), a fost oprita cu brutalitate de jandarmii francezi.

La incident au asistat oficiali romani, in frunte cu Andrei Marga, directorul ICR, Nicolae Manolescu, Georgica Severin si chiar Serge Celibidache, fiul dirijorului Sergiu Celibidache, care vizita standul Romaniei de la prestigiosul salon literar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ICR scandal Paris, #ICR Marga protest, #Salon carte Paris protest , #ICR