Cartarescu si Plesu nu merg la Salonul de Carte de la Paris. Ce spune Marga

Luni, 18 Martie 2013, ora 08:18
4093 citiri
Cartarescu si Plesu nu merg la Salonul de Carte de la Paris. Ce spune Marga
Foto: Arhiva

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, considera ca fiecare scriitor invitat Salon du livre de la Paris poate sa decida cum doreste in ceea ce priveste participarea sau neparticiparea sa la acest eveniment.

"Fiecare ia decizia cum doreste", a declarat, duminica seara, presedintele ICR.

El a explicat ca "s-au facut listele si dupa aceea au aparut diferite probleme".

"Dar trebuie spus ca unii au motivat ca sanatatea nu le permite, ceea ce era de inteles, altii nu au motivat in vreun fel fata de noi (ICR - n.red.) si nici nu au aceasta obligatie", a afirmat Marga, in opinia caruia astfel de situatii pot aparea "cand e vorba de deplasarea unui grup asa de numeros".

Marga a subliniat ca nu doreste sa devoaleze in nici un fel numele unora dintre scriitorii care s-au retras de pe lista participantilor la Salon du livre, Andrei Marga i-a mentionat totusi pe "romancierii de prim-plan Augustin Buzura si D. R. Popescu".

Scriitorul Mircea Cartarescu, unul dintre cei care au declinat invitatia organizatorilor Salon du livre, a refuzat sa-si motiveze decizia.

"Da, n-am sa ma duc anul asta", a spus Cartarescu, adaugand ca nici macar nu a anuntat public decizia sa, ci doar i-a instiintat pe organizatorii Salonului de carte parizian.

El a mentionat ca, "deocamdata", nu doreste sa dea nici o declaratie in acest sens pentru presa. "Poate mai tarziu, peste cateva zile sa fac un fel de declaratie de presa, asa, daca ma hotarasc. Deocamdata nu vreau sa spun nimic", a declarat scriitorul.

Romania, invitat de onoare la Salonul de Carte de la Paris - Ponta, prezent

In ceea ce priveste informatia potrivit careia premierul Victor Ponta ar urma sa participe la Salon du livre, Mircea Cartarescu a spus ca nu stia lucrul acesta.

Salonul de Carte de la Paris, care va gazdui, in perioada 22 - 25 martie, peste 2.000 de autori si 1.200 de expozanti din 45 de tari, va fi inaugurat joi de presedintele francez Francois Hollande, in prezenta premierului Victor Ponta si va sarbatori in acest an literatura romana, dupa ce aceasta onoare i-a revenit anul trecut Japoniei.

O serie de autori romani, printre care Neagu Djuvara, Augustin Buzura, D. R. Popescu, Mircea Cartarescu si Andrei Plesu, au anuntat ca nu vor participa la marea sarbatoare a cartii de la Paris.

Eveniment Quarterly Report

Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
Europarlamentarul şi preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea noul coordonator al organizaţiei judeţene a PSD Vaslui, a declarat joi, 28 septembrie, că există lucruri de schimbat în interiorul...
#Marga Cartarescu Plesu salon carte, #Marga Cartarescu Salon carte, #Romania salon carte Paris , #ICR