Ce planuri are Marga pentru ICR

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 18:27
1687 citiri
Ce planuri are Marga pentru ICR
Foto: Arhiva

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce va pastra o serie de programe din cele dezvoltate in anii precedenti si va dezvolta altele noi.

Un prim program al conducerii ICR este, potrivit lui Marga, incheierea organizarii institutelor din strainatate, "aducerea la normal" a acestora, precum ICR Bruxelles, care nu are un sediu, ori institute fara biblioteca proprie sau care nu sunt implicate in viata culturala a tarii.

Marga deschide o filiala ICR la Moscova

"Toate conducerile institutelor trebuie sa raspunda la o intrebare: 'Cum promovezi cultura romana acolo'?", a spus Andrei Marga, precizand ca "oriunde in lume, institutele trebuie sa aiba in vedere chibzuirea resurselor".

Andrei Marga a reamintit ca vor fi infiintate institute la Beijing, Moscova, Atena si Kiev,

presedintele ICR exprimandu-si speranta ca vor exista resursele financiare pentru a realiza acesti pasi.

De asemenea, vor continua traducerile si va fi intarita atractivitatea lucrarilor, ai caror autori vor intra in discutia uniunilor de creatie, lasand loc in spatiul culturii si stiintelor exacte, sociale, filosofice, sau teologice, a spus Marga.

"Ne preocupa prezenta culturii romane in bibliotecile lumii", a spus presedintele ICR, care a reamintit si participarea Romaniei la targurile de carte, la festivalurile de teatru, film, la manifestari muzicale de prestigiu.

El a spus ca ICR doreste sa editeze, de urgenta, publicatia lunara The Review of Romanian Books, aceasta urmand sa contina articole si recenzii ale volumelor reprezentative din diverse domenii ale culturii si civilizatiei, care sa faca accesibila, pentru cititorul din alte tari, cunoasterea culturii si a dezbaterii publice din tara noastra.

De asemenea, ICR va reorganiza toate formele care sprijina creatorii, imbratisand pluralismul, valorile fiind promovate prin concursuri deschise si transparente, in care jurii independente iau decizii pe baza valorii proiectelor prezentate.

Intr-un apel transmis in conferinta de presa, presedintele ICR a chemat creatorii sa foloseasca serviciile Institutului si sa contribuie, prin observatiile si propunerile lor, la optimizarea acestora.

Marga: ICR trebuie sa sporeasca resursele extrabugetare

In ceea ce priveste bugetul ICR, Marga a subliniat ca nu trebuie sa scada resursele bugetare, dar trebuie sa sporeasca resursele extrabugetare.

Presedintele ICR a spus ca actuala conducere a ICR se va ocupa de viitor de "readucerea in orizont a culturii romane".

"Din pacate, la noi, interesul public este privit ca interesul unui anumit public", a spus Andrei Marga.

Raspunzand unei intrebari care viza nominalizarile la premiul Nobel, presedintele ICR a spus ca spera ca anul viitor sa fie doi sau trei romani pe aceasta lista.

Totodata, in ceea ce priveste participarea romaneasca la Salonul de carte de la Paris, Andrei Marga a anuntat ca pregatirile "sunt in grafic", vineri o delegatie a ICR urmand sa se deplaseze la Paris pentru a stabili detaliile la fata locului.

"Pe scurt, programul este asa cum ar trebui sa fie la aceasta ora, inclusiv traducerile", a mai spus presedintele ICR, mentionand lista creatorilor romani care vor fi prezenti la salon este in desfasurare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marga ICR proiecte, #Marga proiecte noi ICR, #Marga , #ICR