Cum se apara ICR dupa scandalul de la Paris: Protestatarii erau beti, Marga nici nu i-a vazut

Vineri, 22 Martie 2013, ora 14:55
6314 citiri
Cum se apara ICR dupa scandalul de la Paris: Protestatarii erau beti, Marga nici nu i-a vazut
Foto: Facebook/ICR Off

Institutul Cultural Roman a fost tinta unui episod cel putin stanjenitor la Salonul de carte de la Paris. Dupa ce Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Gabiel Liiceanu si Neagu Djuvara au refuzat invitatia la eveniment, argumentand ca nu vor sa isi asocieze numele cu Andrei Marga, presedintele ICR, zeci de artisti romani si francezi au protestat in capitala Frantei.

Dupa ce Marga a declarat ca nici nu a observat vreun protest, fiind prea ocupat sa il primeasca pe presedintele francez, Francois Hollande, acum ICR acuza ca protestatarii care purtau masti cu marii scriitorii absenti sau cu "Ponta plagiat" se aflau "in stare de ebrietate".

"Pentru cateva minute, un grup de cinci tineri, aflati (sic!) sub influenta alcoolului, au protestat in fata pavilionului romanesc, declarand ca lupta fata de 'politizarea ICR'.

Printre cei care s-au declarat jigniti de comportamentul acestora s-a numarat si Serge Celibidache, dar si alti membri ai comunitatii romanesti din Paris. Tinerii purtau masti cu chipurile lui Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Neagu Djuvara, Andrei Plesu si Victor Ponta. Acestia sunt cunoscuti pentru comportamentul lor scandalos in comunitatea romaneasca din Paris, dupa cum a declarat doamna Alexandra Barrault, profesoara la o universitate pariziana", se spune in comunicatul ICR.

Nume importante, Andrei Plesu Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, s-au delimitat de programul ICR, anuntand ca nu vor participa la Salonul de carte de la Paris, in semn protest.

Cartarescu si Plesu nu merg la Salonul de Carte de la Paris. Ce spune Marga

Manifestantii de la Paris purtau, intr-adevar, masi cu scriitorii absenti. Pe mastile cu premierul Ponta scria, insa, "plagiat", asa cum se vede in imaginile publicate de Digi 24.

"Cultura si literatura romana au fost reprezentate la varf de scriitori, academicieni, critici, poeti, eseisti, istorici, profesori, dintre care ii amintim pe Norman Manea, Serge Celibidache, fiul marelui dirijor roman Sergiu Celibidache, Matei Visniec, Eugen Simion, George Banu, Ana Blandiana, Stelian Tanase, Mircea Dinescu, Ileana Malancioiu, Gabriela Adamesteanu, Mircea Martin, Eugen Uricaru, Ion Muresan, Nicolae Manolescu, Solomon Marcus, Ioan S Pop, Marta Petreu, Dinu Flamand, Lucian Boia...

Deschiderea standului Romaniei a fost onorata si de prezenta ASR, Principele Radu al Romaniei. Li s-au alaturat personalitati ale lumii culturale din diaspora romana si din Franta, alaturi de o seama de reprezentanti ai unor edituri din Romania, pentru prima oara invitati sa participe la un astfel de eveniment", se mai arata in comunicat.

Marga nu i-a observat pe protestatarii de langa el?

Ulterior, Marga a sustinut ca nici nu si-a dat seama ca la Salonul de carte de la Paris ar fi fost vreun protest, argumentand ca era prea ocupat pentru a-l primi pe presedintele francez Francois Hollande.

Imaginile il arata insa pe presedintele ICR chiar printre protestarii care ridicau mastile cu marii scriitori absenti.

Protestele la Paris

Artisti romani si straini din Franta, purtand masti cu chipurile lui Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, au incercat sa protesteze pasnic in standul Romaniei de la Salonul de carte de la Paris, joi seara.

Manifestatia pasnica a tinerilor, care a inceput prin dansul unei artiste din Japonia, continuand cu impartirea unor fluturasi-manifest impotriva noii conduceri a Institutului Cultural Roman (ICR), a fost oprita cu brutalitate de jandarmii francezi.

La incident au asistat oficiali romani, in frunte cu Andrei Marga, directorul ICR, Nicolae Manolescu, Georgica Severin si chiar Serge Celibidache, fiul dirijorului Sergiu Celibidache, care vizita standul Romaniei de la prestigiosul salon literar.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#scandal protest Paric ICR, #ICR Maga proteste Paris, #Salon carte proteste , #ICR