ICR va infiinta o fundatie ca sa atraga bani pentru autorii romani

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 20:37
1619 citiri
ICR va infiinta o fundatie ca sa atraga bani pentru autorii romani
Foto: nouarepublica.ro

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, a declarat joi, la inaugurarea sediului filialei Banat-Crisana de la Arad, ca va fi infiintata o fundatie pentru cultura romana, care va avea ca obiectiv atragerea de resurse fiananciare "in favoarea creatorilor, autorilor romani".

Andrei Marga a declarat ca, odata cu deschiderea filialei Banat-Crisana, se lanseaza pregatirile pentru infiintarea Fundatiei pentru Cultura Romana.

"Se stie prea bine din istorie ca momentul de mare succes al sustinerii oficiale a culturii romane a fost in timpul existentei fundatiilor regale. Sfarsitul anilor '30 a fost, sub aspect economic, o epoca foarte productiva, dar a fost si epoca afirmarii fundatiilor regale, care au insemnat o sustinere financiara a culturii", a spus Marga.

Presedintele ICR a declarat ca prin intermediul fundatiei "se vor colecta resurse, contributii, donatii in favoarea creatorilor, autorilor romani".

Fundatia va miza atat pe contributii de la stat, cat si de la agentii economici sau populatie.

Referitor la filialele regionale, Marga a spus ca si acestea vor trebui sa atraga fonduri prin care sa-si sustina programele, ele urmand sa contribuie la descentralizarea activitatilor culturale, care "din 2004 au ramas fatalmente centralizate".

Presedintele ICR Banat-Crisana, scriitorul aradean Gheorghe Schwartz, a mentionat ca "primul mare proiect" pe care il are este organizarea unui colocviu al traducatorilor de limba romana din tarile in care exista comunitati de romani, pentru ca acestia sa fie implicati in traducerea unor lucrari ale autorilor romani, care ar fi astfel promovate in plan international.

Sediul filialei Banat-Crisana a ICR se afla in cladirea Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad.

Potrivit lui Schwartz, primele angajari se vor face dupa aprobarea unui buget, iar fiecare judet din regiune va avea un referent.

Angajarile se vor face in baza unor concursuri. Pentru definitivarea pe posturi, directorul, Gheorghe Schwartz, si directorul adjunct, Lucian Alexiu, vor participa, de asemenea, la concursuri.

Eveniment Quarterly Report

Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
Europarlamentarul şi preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea noul coordonator al organizaţiei judeţene a PSD Vaslui, a declarat joi, 28 septembrie, că există lucruri de schimbat în interiorul...
#fundatie resurse ICR Marga , #ICR