Dupa ce Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman, a declarat Institutul se va concentra asupra promovarii caloriferului, Internetul este plin de imagini, filmulete si bancuri care ironizeaza afirmatia fostului ministru de Externe.
Ba, mai mult, Caloriferul are propria pagina de Facebook, care a adunat in 24 de ore aproape 1.000 de fani.
Caloriferul apare pictat in culorile tricolorului, inlocuieste lupoaica din bratele statuii lui Traian, din fata Muzeului National de Istorie, iar simboluri celebre au fost parodiate.
Astfel, Ganditorul de la Hamangia a devenit, pe Facebook, Instalatorul de la Hamangia.
Tot pe pagina de pe reteaua sociala dedicata inventiei pe care vrea sa o promoveze Marga apar si un acordeonist care canta la calorifer si un calorifer roz, cu o cvastica.
Nici castigatorul premiului Nobel pentru Literatura, Mo Yan, nu a scapat de mistourile de pe Facebook.
Si la capitolul bancuri, internautii s-au dovedit a fi inventivi si si-au demonstrat creativitatea si pe Twitter, unde Caloriferul beneficiaza de un hashtag.
"Andrei Marga anunta ca ICR si RADET pregatesc simpozionul international 'Repartitorul romanesc, incotro?' ", glumeste un internaut.
Altii, in schimb, scriu ca Marga vrea sa transforme Institutul Cultural Roman in Institutul Caloriferelor Romanesti.
"Un calorifer numit cultura", "Caloriferele nu mor cand vor caii", "Si caloriferele se impusca", "Moartea caloriferului" si "Calin elementi de calorifer", continua sirul ironiilor.
Si politicienii sunt fani ai Caloriferului de pe Net: democrat-liberalul Theodor Paleologu scrie ca pagina care il ironizeaza pe Marga e pagina sa preferata, in timp de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu face o aluzie la engleza lui Crin Antonescu, din timpul intalnirii cu delegatia FMI pe vremea in care asigura interimatul la Cotroceni: "Romanians: the mother and the father of that thing (powered by ICR)".
Marga vrea o noua abordare a culturii: ICR ar trebui sa promoveze caloriferul
Presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, considera ca este nevoie de o noua abordare a "conceptului de cultura", care sa ia in considerare si contributiile romanesti din domeniul stiintei. Astfel, ICR ar trebui sa promoveze caloriferul, care este o inventie romaneasca.
"Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor.
Romania este si o tara care a inovat tehnologic. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate", a declarat Andrei Marga, la Realitatea TV.
Pe de alta parte, Wikipedia spune ca radiatorul a fost inventat de Franz San Galli, un rus de origine poloneza care a locuit in St. Petersburg intre 1855 si 1857.
Profesorul Ioan Pop, de la Universitatea Tehnica, a inventat insa caloriferul sonic.
Inventia a fost brevetata in acest an si a obtinut medalia de aur in cadrul sectiunii Inginerie Mecanica de la a 60-a editie a Salonului international de inventii si inovatii INNOVA 2011 - Eureka, nota, anul trecut, Adevarul.
Sunt cele mai reusite poze pe care le-am vazut in... Vezi tot