Marga pune o secretara la conducerea ICR Varsovia. Protest al oamenilor de cultura

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 21:52
5305 citiri
Marga pune o secretara la conducerea ICR Varsovia. Protest al oamenilor de cultura

Secretara Ambasadei Romaniei la Varsovia este potrivita pentru preluarea conducerii Institutului Cultural Roman din capitala Poloniei, considera Andrei Marga. In replica, sute de oameni de cultura polonezi, in frunte cu Adam Michnik, semneaza un protest public.

Intr-o scrisoare deschisa remisa ministrului de Externe, Titus Corlatean, ministrului Culturii, Puiu Hasotti si presedintelui ICR Andrei Marga, fostul director al ICR Varsovia, Sabra Daici, prezinta activitatea desfasurata pe parcursul mandatului sau si isi exprima nedumerirea fata de alegerea facuta pentru preluarea acestei functii.

"Consider ca misiunea care se doreste a-i fi incredintata va fi imposibil de indeplinit. Descrierea ei ca 'personalitate culturala si diplomatica' nu are absolut nicio legatura cu realitatea, doamna Alexandra Nica-Zdaniuk neactivand si neremarcandu-se niciodata in nici unul dintre cele doua domenii (cultural si diplomatic - n.red.).

Inclin sa cred ca acordarea acestui statut nu s-a putut face decat in baza unor informatii furnizate eronat factorilor decizionali, insa mentinerea lui poate afecta foarte serios credibilitatea institutionala. Doamna Zdaniuk este secretara Ambasadei Romaniei la Varsovia, functionand ca angajat pe plan local. Nu a facut niciodata parte din corpul diplomatic, singurele contacte cu acesta rezumandu-se la fixarea intalnirilor domnului ambasador cu omologii sai straini. Identic arata si contactul cu mediul cultural", se arata in scrisoarea dechisa publicata de Revista22.

In plus, Sabra Daici subliniaza faptul ca cea care o va inlocui "are o competenta stricta de secretariat, nu s-a implicat in organizarea de evenimente culturale, nu are experienta managementului de proiect, nu cunoaste pietele culturale romaneasca si poloneza si realitatile lor".

"Legatura doamnei Zdaniuk cu domeniul culturii este invizibila", subliniaza aceasta in scrisoarea remisa oficialilor romani.

Pe cine inlocuieste Marga cu o secretara

Sabra Daici prezinta cateva date din biografia sa si pregatirea de care se bucura.

"Numirea mea in functia de director a fost facuta in iunie 2011, exclusiv pe criterii de competenta in domeniul managementului cultural. Nu am nici o implicare sau apartenenta politica, nu fac parte din nici un grup de interese.

Desemnarea mea a fost fundamentata pe experienta acumulata in proiecte culturale romano-polone, pe cunostintele lingvistice si stapanirea la un nivel meritoriu si elevat a limbii polone, pe instruire si capacitatea de a functiona in mediul polonez.

M-am pregatit permanent pentru o asemenea activitate, iar intregul parcurs academic, incheiat cu doctoratul la Universitatea Jagiellona din Cracovia - cea mai prestigioasa universitate poloneza si a doua cea mai veche din Europa (1364) - l-am conceput pentru aprofundarea si raportarea celor doua culturi, romana si polona.

Dupa incheierea doctoratului, timp de sase ani am lucrat la Institutul Polonez din Bucuresti, in pozitia de expert in programe culturale. Cunosc activitatea si menirea unui institut cultural in toata complexitatea lor, iar Institutul Polonez este unul dintre modelele de activitate din reteaua EUNIC Bucuresti", se prezinta fostul director al ICR Varsovia in fata responsabililor de la Bucuresti carora le solicita sa reanalizeze decizia luata.

Aceasta reaminteste ca numeroasele activitati organizate pe parcursul ultimilor doi ani s-au bucurat de un succes real si au atras noi segmente de public, facand ICR Varsovia remarcat in presa poloneza si romaneasca.

"Convingerea ca activitatea ICR Varsovia din ultimul an a fost apreciata si remarcata imi este intarita de calificativul exceptional, primit in urma evaluarii anuale efectuate de reprezentantii Institutului Cultural Roman si ai Ministerului Afacerilor Externe", se mai arata in document.

Se compromite nu doar o institutie, ci relatia cu o tara partenera

De asemenea, se reaminteste ca Romania a semnat un Parteneriat strategic cu Polonia in 2009 si acesta "merita si trebuie sustinut printr-o buna colaborare culturala, tinand cont ca Polonia pune un accent deosebit pe factorul cultural".

"Nu vorbim doar despre compromiterea unor persoane si a unei institutii, ci deja despre compromiterea unei relatii de prietenie la un nivel mai inalt, pentru care ICR Varsovia si eu personal am muncit enorm. Suntem o echipa de profesionisti care facem performanta, ne dorim sa facem in continuare", se arata in incheierea scrisorii.

Petitie de sustinere semnata de oameni de cultura polonezi

Scriitorul, istoricul si disidentul polonez Adam Michnik si alti 203 oameni de cultura din Polonia au semnat o petitie de sustinere a Sabrei Daici.

In petitie sunt punctate cateva dintre realizarile ICR Varsovia si se subliniaza importanta activitatii Sabrei Daici, recunoscandu-i-se acesteia merite precum "cunoasterea exemplara a limbii polone si orientarea foarte buna in cultura poloneza, dar si cunostintele vaste din domeniul culturii si mostenirii culturale ale tarii natale", dar si faptul ca demersul sau de promovare a culturii romane in Polonia a inceput cu mult inaintea numirii in functia de director al ICR Varsovia.

"E dificil pentru noi sa intelegem schimbarea unui director care, nu numai in aprecierea observatorilor de ambele parti, dar si a unor comisii competente din propria tara, se incadreaza in categoria exceptional", incheie semnatarii petitiei.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...