Marga vrea o noua abordare a culturii: ICR ar trebui sa promoveze caloriferul

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 13:14
3727 citiri

Presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, considera ca este nevoie de o noua abordare a "conceptului de cultura", care sa ia in considerare si contributiile romanesti din domeniul stiintei. Astfel, ICR ar trebui sa promoveze caloriferul, care este o inventie romaneasca.

"Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor.

Romania este si o tara care a inovat tehnologic. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate", a declarat Andrei Marga, la Realitatea TV.

Andrei Marga a sustinut, inca de la numirea sa ca presedinte al ICR, ca actiunile Institutului Cultural Roman vor trebui redefinite.

"Renuntarea la experimente si finantarea autorilor consacrati. Accentul trebuie mutat pe cultivarea stiintelor, in general, pornind de la o conceptie moderna asupra culturii", spunea Marga intr-o scrisoare deschisa pe 14 septembrie.

Ulterior, a venit cu precizari.

Marga: Vom promova artisti de prim plan

"ICR ar trebui sa aiba ca scop major producerea de noi valori de cultura sicivilizatie, reprezentarea si promovarea culturii si civilizatiei poporului roman in tara si in lume, luata in intregime. Deci, accentul se muta pe producerea de valori", specifica Andrei Marga pe 17 septembrie.

Cartarescu: Marga va pune ICR pe butuci

Numirea lui Marga in fruntea ICR a starnit protestul a numerosi oameni de cultura romani. Scriitorul Mircea Cartarescu a spus chiar ca "Marga va pune ICR pe butuci".

O.A.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Andrei Marga ICR calorifer, #Andrei Marga ICR promovare cultura, #Andrei Marga ICR stiinta , #ICR