Radu F. Alexandru: Cu caloriferul nu ne ocupam locul in randul marilor culturi

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 10:14
4238 citiri
Radu F. Alexandru: Cu caloriferul nu ne ocupam locul in randul marilor culturi
Foto: Arhiva Jurnalul.ro

Senatorul PDL Radu F. Alexandru, secretar al Comisiei de Cultura, se arata foarte dezamagit de turnura pe care Institutul Cultural Roman a luat-o sub mandatul lui Andrei Marga. "Caloriferul este o nazbatie cu care nu ne ocupam locul intre marile culturi", spune senatorul.

Marga, ironizat pe Facebook - Caloriferele nu mor cand vor caii (Galerie foto)

"Din punct de vedere strict personal, este o imensa dezamagire felul in care, intr-un timp atat de scurt, domnul Marga probeaza o totala inadecvare cu pozitia pe care a ajuns sa o ocupe. Vorbesc cu regret pentru ca este un intelectual pe care l-am stimat si pe care vreau in continuare sa-l stimez.

ICR a functionat ca un adevarat minister de externe al culturii romanesti, promovand cultura de la valorile clasice pana la modernitate si experiment. Acum domnul Marga vrea sa-l transforme intr-un minister al propagandei, pe modelul nefericitului album 'Eterna si fascinanta Romanie', in care de la Delta, Carpati, pana la calorifer si la alte nazbatii sa ajunga valori cu care Romania sa-si ocupe locul in randul marilor culturi", a declarat Radu F. Alexandru pentru Ziare.com.

Caloriferul lui Marga bate premiul Nobel

Senatorul PDL considera ca o astfel de viziune apartine numai oamenilor "ignoranti", care sufera de un complex de apartenenta la o "cultura mica".

"Acest complex, total nemotivat, al unei culturi mici poate fi doar in mintea si in sufletul unor oameni ignoranti, pentru ca aportul culturii si spiritualitatii romanesti la patrimoniul universal este de necontestat si atat calitativ, cat si cantitativ este impresionant. Numai niste oameni ignoranti, care invoca cu mare dificultate adevaratele valori ale culturii romanesti pot sa aiba un anumit incorfort", a subliniat radu F. Alexandru.

Bodu, catre Marga: Dati-va demisia de jena si scrieti eseuri despre chiuveta

Senatorul considera ca intentiile anuntate de Andrei Marga privind misiunea ICR sunt "absolut aiuritoare", fiind in contradictie cu "ratiunea de a fi a institutului si cu legea sa de functionare".

"Este nefiresc sa incepi sa transformi ICR intr-o oficina de propaganda a actualei Puteri, in care pornesti de la calorifer pana la valorile originale ale democratiei romanesti. Nu acesta este capitolul in care trebuie sa ne dovedim valoarea", a mai spus Alexandru.

Marga vrea o noua abordare a culturii: ICR ar trebui sa promoveze caloriferul

Presedintele ICR, Andrei Marga, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ca institutul are nevoie de o noua abordare in privinta promovarii culturii, care sa contina si realizarile tehnice ale Romaniei.

"Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor.

Romania este si o tara care a inovat tehnologic. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate", a declarat Andrei Marga.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Radu Alexandru Marga calorifer, #Radu Alexandru Marga ICR, #Marga ICR calorifer , #ICR
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Ba da! In cultura de Bezostaia recoltată cu secera şi ciocanul de