Scandal la ICR, legat de premiul Marin Sorescu - Marga se contrazice cu filiala suedeza

Joi, 21 Martie 2013, ora 12:55
2792 citiri
Scandal la ICR, legat de premiul Marin Sorescu - Marga se contrazice cu filiala suedeza
Foto: Arhiva

Institutul Cultural Roman se afla in centrul unui nou scandal. Filiala suedeza anunta a fost desfiintat Premiul "Marin Sorescu", argumentand ca era prea costisitor, in timp ce ICR Bucuresti sustine ca premiul va fi acordat in continuare.

Institutul Cultural Roman din Stockholm a anuntat, miercuri, ca a fost desfiintat Premiul "Marin Sorescu", actuala conducere a ICR hotarand ca trofeul este "mult prea costisitor" si ca poate continua doar daca sunt modificate conditiile de acordare a acestuia, relateaza Mediafax.

"Toate eforturile ICR Stockholm de a convinge conducerea ICR sa mentina Premiul 'Marin Sorescu' in forma actuala si atat de mult apreciata s-au dovedit, din pacate, a fi zadarnice", se arata intr-un comunicat al ICR Stockholm.

Tot miercuri, insa, Ioana Dragan, director general a Directiei Generale a Reprezentantelor in Strainatate din ICR, a contrazis aceste informatii. In plus, Dragan a declarat ca, prin masurile adoptate recent de ICR, Premiul "Marin Sorescu" va fi consolidat.

"In conformitate cu decizia Comitetului Director al Institutului Cultural Roman din 19 martie 2013, Premiul 'Marin Sorescu' va fi sustinut in continuare. Solicitarea Comitetului Director al ICR a fost ca premiul sa asigure o legatura explicita intre cultura romana si cea suedeza (participarea de candidati suedezi si romani, juriu compus din personalitati suedeze si romane, luarea in considerare si a traducerilor din romana in suedeza etc.)", se precizeaza intr-un comunicat al ICR Bucuresti.

La randul sau, presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, a negat informatia ca premiul ar fi desfiintat, apreciind ca este vorba despre "intoxicari".

"Singura discutie a fost sa se asigure o jonctiune intre literatura suedeza si cea romana. Nici vorba sa se desfiinteze premiul 'Marin Sorescu'. Este o intoxicare ca multe altele in aceasta perioada. Premiul 'Marin Sorescu' merge inainte. A primit si finantare", s-a justificat Marga.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marga scandal ICR, #premiu Marin Sorescu desfiintat , #ICR