Editorial: Scriitori politici si politicieni-scriitori

Marti, 19 Martie 2013, ora 07:31
3308 citiri
Editorial: Scriitori politici si politicieni-scriitori

Prezenta lui Victor Ponta la Salonul de carte de la Paris nu trebuie judecata cu inima stransa, caci plagiatul nu a fost demonstrat formal, dupa litera legii.

Daca 80 de pagini trase la indigo nu necesitau citare, caci au fost legate in volum inainte de 2003, cand Romania a decis ca daca cineva vrea sa copieze Cei trei muschetari trebuie sa precizeze ca au fost inventati de Dumas, inseamna ca Ponta este bine vazut in Occident.

Ca, de altfel, si tara sa. De-abia s-au stins flacarile verii lui 2012, intinse pana la cer de zoon politikon spre dreptul dispret al intelectualilor, ca acestia din urma si-au strans randurile intre peretii caprariilor si-si dau la glezne cu nadejde. Doar si "Rocky" a avut continuare.

Chiar daca meciul scriitorilor este departe de ambitul porcesc al politicienilor, iar consecintele asupra institutiilor statului, a caror buna functionare garanteaza statul de drept, sunt mai mici si mai voioase, acesta nu trebuie ignorat. Caci reprezinta o felie din modelul cultural romanesc, din care nu reusim nici cu slujbe sa iesim fara sa ne acoperim de maro. Deci nici sa nu incercam, caci muta narile!

Argumentele pentru care Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu si Neagu Djuvara refuza sa participle la Salonul de carte alaturi de Andrei Marga stau in picioare, daca umblam la principii. Nu au nici cea mai mica intentie sa contribuie la validarea unei activitati a presedintelui ICR, pe care il ironizeaza, il contesta, il trimit la aprozar de cate ori au ocazia.

Daca umblam insa un pic mai sus, la interesul superior al tarii lor (nu stiu de ce imi vine sa rad), lucrurile ar fi putut sta altfel. Caci un intelectual care si-a cioplit in suflet, inlocuindu-si natura cu litere, un model ideal al realitatii, gaseste resurse sa fie generos chiar si atunci cand ar fi tentat sa respinga alaturarea margaritarelor cu godacii.

Pentru succesul radacinilor tale intr-o lume care le contesta nu consistenta, ci existenta ("cresterea limbii romanesti si-a patriei cinstire", spunea minunatul testament al lui Ienachita Vacarescu), iei matale buldozerul si ti-l infingi in inima.

Este drept ca politica de cadre a lui Andrei Marga aduce a politburo - nu ca ar fi primul din semintia sa - , ca a deschis o filiala a ICR la Baia Mare, ca vrea sa redea Romaniei stralucirea pierduta cu ajutorul unui calorifer, ca propune publicului larg autori indoielnici si a considerat neeligibile Festivalul de teatru de la Sibiu si Festivalul international de film "Transilvania".

Toate aceste bizarerii, la un tip cu anvergura intelectuala a domnului Marga, te fac sa te intrebi daca nu cumva profesorul clujean este un manager mediocru.

Insa la Paris, la Londra, la New York si Tokio, Romania este o singura tara. Iar solidarizarea partii inteligente a fiintei noastre nationale, chiar daca divizata de simpatii politice sau aprecieri de natura estetica, ar fi fost un semnal ca nu suntem cei mai prosti de la masa UE. Dar e drept, nu putem inventa acolo unde nu este...

Eveniment Quarterly Report

Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
Europarlamentarul şi preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea noul coordonator al organizaţiei judeţene a PSD Vaslui, a declarat joi, 28 septembrie, că există lucruri de schimbat în interiorul...
#salon carte Paris scriitori Romania, #Marga ICR salon carte, #Cartarescu Marga ICR , #ICR