Andrei Marga: Comisia Europeana nu a inteles rapiditatea schimbarilor politice

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 13:47
3783 citiri
Andrei Marga: Comisia Europeana nu a inteles rapiditatea schimbarilor politice
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Andrei Marga, afirma ca reactiile oficialilor europeni fata de schimbarile politice din Romania au venit ca urmare a neintelegrii ritmului in care a avut loc reconfigurarea spectrului politic.

"Este adevarat ca Romania a trecut in ultima perioada printr-o reconfigurare democratica a spectrului politic si aceste schimbari s-au petrecut intr-un ritm accelerat. Poate ca tocmai acest fapt a creat si o serie de neintelegeri pe anumite paliere", a declarat Andrei Marga intr-un interviu pentru Jurnalul National.

Marga a comentat si declaratiile comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, care a cerut fapte, iar nu promisiuni din partea lui Victor Ponta in legatura cu respectarea institutiilor statului de drept.

Viviane Reding: CE, in continuare ingrijorata de atacurile impotriva democratiei in Romania (Video)

"In ceea ce priveste declaratiile vice-presedintelui Comisiei Europene, dna Viviane Reding, va asigur ca le tratam cu maxima atentie, dialogul cu Comisia Europeana si cu celelalte institutii europene fiind unul prioritar in directia unei informari corecte si prompte cu privire la evolutiile din Romania. De altfel, in semnalele transmise recent, Comisia Europeana a apreciat pasii concreti intreprinsi de autoritatile romane in directia indeplinirii angajamentelor asumate prin scrisoarea adresata de prim-ministrul Romaniei presedintelui Comisiei Europene", a spus Marga.

De asemenea, Marga a tinut sa precizeze ca nu se va schimba nimic in relatia cu Statele Unite, in eventualitatea ca Traian Basescu va fi demis.

"Parteneriatul Strategic Romania-SUA ramane in aceiasi termeni, nu se schimba nimic in actualul context. Acest parteneriat nu este o optiune de conjunctura, ci o constanta cu valoare de interes national, care transcende circumstantele de ordin politic.

Incheierea Acordului privind amplasarea sistemului de aparare antiracheta al SUA in Romania reprezinta un proiect cu incarcatura strategica majora in economia de ansamblu a relatiei bilaterale. Conform celor convenite cu prilejul Summit-ului NATO de la Chicago, din mai 2012, dezvoltarea acestui proiect va continua in calendarul deja agreat. In plan bilateral sunt in curs discutii la nivel de experti menite sa conduca la operationalizarea bazei de la Deveselu la orizontul anului 2015", a punctat Marga.

Ministrul de Externe si-a reafirmat, apoi, speranta ca Romania va fi acceptata in Spatiul Schengen in "octombrie 2012 cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si martie 2013 cu frontiera terestra".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Andrei Marga Comisia Europeana, #Andrei Marga Romania Schengen, #Andrei Marga scut antiracheta , #ministrul Afacerilor Externe