Chilotii politicii interne, la geamul Externelor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:14
9556 citiri
Chilotii politicii interne, la geamul Externelor (Opinii)

Ministrul de Externe al Romaniei se pronunta explicit pentru suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, adica a sefului diplomatiei Romane, afirmand ca o asmenea solutie ar putea "avea efecte benefice in repunerea in miscare a energiilor tarii".

In cazul nostru vorbim despre declaratia lui Andrei Marga despre Traian Basescu, insa desi in plan intern numele sunt foarte relevante, in plan extern ceea ce conteaza sunt functiile si institutiile. Iar lectura externa este exact aceea pe care v-am redat-o in primul paragraf.

Si stiti care este efectul ei? O decredibilizare periculoasa a statului roman, un mesaj de grava instabilitate politica interna, de imaturitate a ministrului de Externe si, inevitabil, o subrezire a pozitiilor sale de negociere dar si pe cele ale presedintelui. Si asta cand? Atunci cand in contextul crizei europene, in contextul eforturilor pentru intrare in spatiul Schengen, diplomatia romaneasca ar trebui sa functioneze ca un motor bine uns. Ca Andrei Marga il detesta pe Traian Basescu nu e o noutate. Dar din momentul depunerii juramantului, Andrei Marga nu mai vorbeste in nume personal nicio clipa. Domnia sa reprezinta o institutie, asa cum si presedintele reprezinta o institutie, ambele cu rol esential pentru imaginea si statutul international al Romaniei.

Daca dl. Marga isi imagina cumva ca afirmatia sa, cuprinsa intr-un interviu acordat unei publicatii interne, nu vor trece granita inseamna ca este chiar mai putin pregatit pentru postul pe care-l ocupa decat credeam pana acum. Pana si grimasele unui ministru de Externe al unei tari sunt comunicate imediat de ambasade in toate cancelariile straine, sunt analizate si din ele sunt extrase concluziile de rigoare. De aceea sefia Ministerului de Externe nici nu este un portofoliu obisnuit si in general il ocupa pesoane cu o mare stabilitate psihica, foarte inteligente si cu mare exprienta.

Ati mai vazut vreodata un ministru de Externe al UE care sa se implice intr-un conflict deschis si de maxima gravitate cu un alt factor foarte important al diplomatiei tarii respective? Ati mai vazut vreun ministru de Externe UE care sa scoata pe geamul ministerului chilotii murdari ai politicii interne?

Ma tem insa ca Andrei Marga, care de abia acum se califica la locul de munca, a facut o declaratie de uz strict intern. Iar declaratia sa reflecta o nervozitate din ce in ce mai mare a aripii Antonescu - Voiculescu din USL, pentru care suspendarea presedintelui este un obiectiv foarte urgent. De ce, am mai spus-o. Pana la alegerile la termen, din 2014, PSD are tot timpul sa-si lanseze un prezidentiabil propriu si sa-i lase pe Crin Antonescu si pe patronul sau politic "Felix" cu buzele umflate. Dar si sa-si pastreze PSD cuvantul in privinta candidatului comun al USL, si sa reziste pana atunci USL, nu exista nicio garantie ca uniunea va mai avea procentele de acum si ca PDL nu va reusi sa vina cu un prezidentiabil periculos. In plus, Crin Antonescu nu este omul proiectelor pe termen lung, nu are forta unor constructii temeinice, care cer timp. Pana in 2014 se va dezumfla incet si trist, si pe dinauntru si pe dinafara.

Ramane de vazut care va fi raspunsul lui Victor Ponta atat ca sef al PSD cat si ca sef al Executivului, care nu ar trebui sa admita asemenea iesirii foarte periculoase pentru imaginea Romaniei ale ministrului de Externe.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...