Marga: La Chicago nu va fi alta voce decat a lui Basescu - Interviu (I)

Vineri, 18 Mai 2012, ora 00:30
10211 citiri
Marga: La Chicago nu va fi alta voce decat a lui Basescu - Interviu (I)

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a vorbit, in prima parte a interviului acordat Ziare.com, de relatia cu presedintele Traian Basescu, de obiectivele sale in functie si cea mai importanta relatie externa a tarii noastre, cea cu Statele Unite.

Marga, care anterior fusese criticat pentru declaratiile referitoare la rolul sefului statului in politica externa, a afirmat ca presedintele e cel care reprezinta Romania pe plan extern si ca, la summitul de la Chicago, nu va exista alta voce decat a lui Traian Basescu. Ministrul de Externe a mai spus si ca el si seful statului vor conlucra pentru ca politica externa a Romaniei sa fie una eficienta.

Seful diplomatiei romane a informat si ca va discuta despre ridicarea vizelor pentru romani, lucru fata de care s-a aratat optimist.

In opinia sa, politica externa trebuie sa aduca mult mai multe investitii straine si posibilitati de export pentru Romania.

"Politica externa trebuie sa aiba impact asupra acestor 2 chestiuni - marirea volumului investitiilor partenerului si marirea exportului romanesc spre tara respectiva".

Marga a afirmat ca, in mandatul sau, are patru prioritati - impact mai mare al politicii externe asupra economiei, ridicarea vizelor, cresterea prestigiului Romaniei pe plan extern si intrarea in Spatiul Schengen.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Andrei Marga, noul ministru al Afacerilor Externe:

Domnule ministru, cum vedeti relatia cu presedintele Traian Basescu si cum o duceti pana la alegeri?

Relatia cu presedintele e reglata institutional, de Constitutie, de alte legi, deci presedintele e cel care reprezinta Romania si e cel care numeste ambasadorii, doua competente extrem de importante. In Constitutie se spune ca Guvernul e cel care realizeaza politica interna si externa, pe baza programului de guvernare pe care Parlamentul il aproba.

Daca facem o corelare a articolelor din Constitutie, e clar ca in politica externa, in conceperea, in aprobarea ei, in punerea ei in aplicare sunt implicate 3 forte - Parlamentul, Presedintia si Guvernul.

In mod clar, respectam prevederile constitutionale, abordam cu tot respectul institutia prezidentiala, care are competente foarte importante, si vom conlucra. In politica externa e foarte important ca Romania sa aiba o voce clara, cu toate argumentele necesare si noi, institutiile care facem parte din fortele care elaboreaza si pun in aplicare politica, sa avem o coerenta a actiunii.

Nu e loc pentru optiuni subiective, totul trebuie subordonat interesului major ca Romania sa aiba o politica externa care sa-i aduca beneficii si o politica externa coerenta, cu o voce clara si o politica externa prestigioasa.

Inteleg ca mergeti la summitul NATO, cu viziunea cui mergeti acolo, a MAE, a Presedintiei?

Vorbim despre un summit, Romania e reprezentata de o delegatie condusa de presedintele tarii. E absolut normal, firesc, sa respectam aceasta calitate a Presedintiei. Romania se va prezenta cu o voce, nu vor fi alte voci decat vocea reprezentata de presedinte.

Constitutia consacra rolul presedintelui de reprezentare a Romaniei.

Mai departe, la Chicago vor fi discutii privind Afganistanul, privind sistemul de aparare al Aliantei, incluzand aceasta componenta a scutului antiracheta, politica relativ noua de "smart defense", dar si in celelalte, in toate, presedintele tarii e cel care reprezinta tara si vom avea o abordare, in numele Romaniei, una si aceeasi.

Spuneati dumneavoastra ca va asteptati ca diplomatia romaneasca sa produca mai multe efecte, mai ales pe plan economic - la ce va refereati, mai precis?

Sunt doua siruri de efecte. M-am referit la faptul ca politica externa a Romaniei trebuie sa aiba mai multe consecinte economice si, trebuie sa adaug imediat, ea are deja consecinte politice, consecinte militare, dar trebuie sa aiba mai multe consecinte economice.

Sa dau un exemplu care mi-e la indemana - in relatia cu Statele Unite ale Americii, care e partenerul strategic cel mai important al Romaniei, cu care avem excelente raporturi politice, excelente raporturi militare, dar e nevoie de o prezenta economica mai puternica a Statelor Unite ale Americii in Romania, o simtim si din alte puncte de vedere, si, desigur, de o prezenta in chestiuni societale, umanitare.

Daca ne referim la economie, trebuie spus ca e vorba de 2 lucruri mari - o prezenta investitionala mult mai mare, daca ne uitam la investitiile americane. Sigur, ele au o tendinta ascendenta, e foarte clar. Totusi, trebuie spus cu toata responsabilitatea, daca luam in seama marimea Romaniei - marimea ei istorica, geografica, demografica - prezenta investitionala americana mai trebuie mult consolidata.

A doua mare problema e problema exporturilor romanesti in Statele Unite ale Americii. Si aici, daca ne uitam, mai e loc mult pentru a ameliora situatia. Politica externa trebuie sa aiba impact asupra acestor 2 chestiuni - marirea volumului investitiilor partenerului si marirea exportului romanesc spre tara respectiva.

Cat priveste impactul societal, umanitar, ne referim la problema concreta a ridicarii vizelor pentru romani din partea Statelor Unite. Aici lucram pentru a aduce Romania la o tratare ca partener strategic din partea Americii sub aspectul libertatii de circulatie a cetatenilor romani spre Statele Unite ale Americii.

Suntem foarte angajati sa incheiem problema vizelor, speram ca aceasta se va intampla in timpul cel mai apropiat.

Am avut ieri reuniunea cu atasatii economici din ambasade, convocata de Ministerul Economiei, si eu am pus, si colegii din Guvern, aceleasi 2 probleme - absorbtia de investitii si marirea exporturilor.

Veti fi timp de cel putin 6 luni ministru de Externe. Care e amprenta pe care vreti sa o lasati asupra ministerului?

Prima amprenta este in domeniul economiei, mai exact al punerii in miscare a economiei romanesti pe palierele evocate - mai multe investitii externe si mai mult export romanesc.

A doua preocupare este aderarea la Schengen si vizele cu SUA. In al treilea rand, este vorba despre o diplomatie care sa permita Romaniei sa isi consolideze profilul in relatia atlantica, pe linia NATO, in interiorul Uniunii Europene, si sa permita Romaniei avantajul apartenentei la aceste institutii.

In al patrulea rand, am in vedere o marcare a politicii externe sub raportul cresterii prestigiului Romaniei in lume si a prezentei ei pe piete pe care in ultimele decenii nu a mai fost atat de puternica. Ma gandesc si la pietele din Europa centrala, din Europa rasariteana si din Asia.

Prezenta ei aici este dorita, aduce beneficii Romaniei si procura prestigiu tarii noastre.

Principala relatie externa a Romaniei e cu Statele Unite - aveti de gand sa faceti vreo schimbare sau doar cateva reglaje?

Sunt adoptate documentele dinauntrul Parteneriatului Strategic, dinauntrul relatiei fundamentale, privilegiate a Romaniei cu principala putere economica, politica si militara a lumii. E o aspiratie veche a romanilor sa fie atasati Americii.

Spre fericirea generatiilor actuale, aceasta aspiratie s-a implinit. Aici avem cadrul strategic, care poate fi completat cu initiative.

Desigur, apar lucruri noi, care trebuie abordate imediat. Sub aspect militar, e vorba de amplasarea scutului antiracheta, care inseamna un sistem asigurator si pentru aliatii Statelor Unite. Aici e un domeniu de actiune care e relativ nou in relatia cu America. In al doilea rand, pe plan economic trebuie sa sporim prezenta investitiilor americane aici si sa marim exporturile romanesti in America.

Pe plan "umanitar", daca putem sa folosim aceasta expresie, atunci trebuie sa incheiem problema vizelor si cat mai curand. In perioada urmatoare vom avea discutii cu congresmeni si cu administratia americana, pentru a vedea ce e de facut incat intr-un termen cat mai scurt sa rezolvam problema aceasta.

Vom avea discutii si in marginea conferintei de la Chicago pentru a folosi aceasta oportunitate, legata de intentia americana de a schimba ceva in legislatia americana, ceea ce ar favoriza obtinerea vizelor pentru Statele Unite.

Am vorbit cu ambasadorul Poloniei, e si ea pe acest traseu, doar ca Polonia are un record mai bun in ceea ce priveste cererile respinse, se va califica foarte usor daca vine o schimbare in legislatia americana.

Sigur, mai departe, e vorba de prezenta culturala americana. America nu e doar o supraputere economica, politica, militara, e si un mare producator de cultura, stiinta, tehnologie, trebuie sa marim accesul la aceste realizari ale societatii americane.

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a interviului acordat de ministrul Andrei Marga

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Andrei Marga relatie Traian Basescu, #Marga Basescu politica externa, #Marga vizita SUA, #Marga relatie SUA , #ministrul Afacerilor Externe