Ziare.com

Marga: La Chicago nu va fi alta voce decat a lui Basescu - Interviu (I)

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 18 Mai 2012, ora 00:30

   

Marga: La Chicago nu va fi alta voce decat a lui Basescu - Interviu (I)
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a vorbit, in prima parte a interviului acordat Ziare.com, de relatia cu presedintele Traian Basescu, de obiectivele sale in functie si cea mai importanta relatie externa a tarii noastre, cea cu Statele Unite.

Marga, care anterior fusese criticat pentru declaratiile referitoare la rolul sefului statului in politica externa, a afirmat ca presedintele e cel care reprezinta Romania pe plan extern si ca, la summitul de la Chicago, nu va exista alta voce decat a lui Traian Basescu. Ministrul de Externe a mai spus si ca el si seful statului vor conlucra pentru ca politica externa a Romaniei sa fie una eficienta.

Seful diplomatiei romane a informat si ca va discuta despre ridicarea vizelor pentru romani, lucru fata de care s-a aratat optimist.

In opinia sa, politica externa trebuie sa aduca mult mai multe investitii straine si posibilitati de export pentru Romania.

"Politica externa trebuie sa aiba impact asupra acestor 2 chestiuni - marirea volumului investitiilor partenerului si marirea exportului romanesc spre tara respectiva".

Marga a afirmat ca, in mandatul sau, are patru prioritati - impact mai mare al politicii externe asupra economiei, ridicarea vizelor, cresterea prestigiului Romaniei pe plan extern si intrarea in Spatiul Schengen.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Andrei Marga, noul ministru al Afacerilor Externe:

Domnule ministru, cum vedeti relatia cu presedintele Traian Basescu si cum o duceti pana la alegeri?

Relatia cu presedintele e reglata institutional, de Constitutie, de alte legi, deci presedintele e cel care reprezinta Romania si e cel care numeste ambasadorii, doua competente extrem de importante. In Constitutie se spune ca Guvernul e cel care realizeaza politica interna si externa, pe baza programului de guvernare pe care Parlamentul il aproba.

Daca facem o corelare a articolelor din Constitutie, e clar ca in politica externa, in conceperea, in aprobarea ei, in punerea ei in aplicare sunt implicate 3 forte - Parlamentul, Presedintia si Guvernul.

In mod clar, respectam prevederile constitutionale, abordam cu tot respectul institutia prezidentiala, care are competente foarte importante, si vom conlucra. In politica externa e foarte important ca Romania sa aiba o voce clara, cu toate argumentele necesare si noi, institutiile care facem parte din fortele care elaboreaza si pun in aplicare politica, sa avem o coerenta a actiunii.

Nu e loc pentru optiuni subiective, totul trebuie subordonat interesului major ca Romania sa aiba o politica externa care sa-i aduca beneficii si o politica externa coerenta, cu o voce clara si o politica externa prestigioasa.

Inteleg ca mergeti la summitul NATO, cu viziunea cui mergeti acolo, a MAE, a Presedintiei?

Vorbim despre un summit, Romania e reprezentata de o delegatie condusa de presedintele tarii. E absolut normal, firesc, sa respectam aceasta calitate a Presedintiei. Romania se va prezenta cu o voce, nu vor fi alte voci decat vocea reprezentata de presedinte.

Constitutia consacra rolul presedintelui de reprezentare a Romaniei.

Mai departe, la Chicago vor fi discutii privind Afganistanul, privind sistemul de aparare al Aliantei, incluzand aceasta componenta a scutului antiracheta, politica relativ noua de "smart defense", dar si in celelalte, in toate, presedintele tarii e cel care reprezinta tara si vom avea o abordare, in numele Romaniei, una si aceeasi.

Spuneati dumneavoastra ca va asteptati ca diplomatia romaneasca sa produca mai multe efecte, mai ales pe plan economic - la ce va refereati, mai precis?

Sunt doua siruri de efecte. M-am referit la faptul ca politica externa a Romaniei trebuie sa aiba mai multe consecinte economice si, trebuie sa adaug imediat, ea are deja consecinte politice, consecinte militare, dar trebuie sa aiba mai multe consecinte economice.

Sa dau un exemplu care mi-e la indemana - in relatia cu Statele Unite ale Americii, care e partenerul strategic cel mai important al Romaniei, cu care avem excelente raporturi politice, excelente raporturi militare, dar e nevoie de o prezenta economica mai puternica a Statelor Unite ale Americii in Romania, o simtim si din alte puncte de vedere, si, desigur, de o prezenta in chestiuni societale, umanitare.

Daca ne referim la economie, trebuie spus ca e vorba de 2 lucruri mari - o prezenta investitionala mult mai mare, daca ne uitam la investitiile americane. Sigur, ele au o tendinta ascendenta, e foarte clar. Totusi, trebuie spus cu toata responsabilitatea, daca luam in seama marimea Romaniei - marimea ei istorica, geografica, demografica - prezenta investitionala americana mai trebuie mult consolidata.

A doua mare problema e problema exporturilor romanesti in Statele Unite ale Americii. Si aici, daca ne uitam, mai e loc mult pentru a ameliora situatia. Politica externa trebuie sa aiba impact asupra acestor 2 chestiuni - marirea volumului investitiilor partenerului si marirea exportului romanesc spre tara respectiva.

Cat priveste impactul societal, umanitar, ne referim la problema concreta a ridicarii vizelor pentru romani din partea Statelor Unite. Aici lucram pentru a aduce Romania la o tratare ca partener strategic din partea Americii sub aspectul libertatii de circulatie a cetatenilor romani spre Statele Unite ale Americii.

Suntem foarte angajati sa incheiem problema vizelor, speram ca aceasta se va intampla in timpul cel mai apropiat.

Am avut ieri reuniunea cu atasatii economici din ambasade, convocata de Ministerul Economiei, si eu am pus, si colegii din Guvern, aceleasi 2 probleme - absorbtia de investitii si marirea exporturilor.

Veti fi timp de cel putin 6 luni ministru de Externe. Care e amprenta pe care vreti sa o lasati asupra ministerului?

Prima amprenta este in domeniul economiei, mai exact al punerii in miscare a economiei romanesti pe palierele evocate - mai multe investitii externe si mai mult export romanesc.

A doua preocupare este aderarea la Schengen si vizele cu SUA. In al treilea rand, este vorba despre o diplomatie care sa permita Romaniei sa isi consolideze profilul in relatia atlantica, pe linia NATO, in interiorul Uniunii Europene, si sa permita Romaniei avantajul apartenentei la aceste institutii.

In al patrulea rand, am in vedere o marcare a politicii externe sub raportul cresterii prestigiului Romaniei in lume si a prezentei ei pe piete pe care in ultimele decenii nu a mai fost atat de puternica. Ma gandesc si la pietele din Europa centrala, din Europa rasariteana si din Asia.

Prezenta ei aici este dorita, aduce beneficii Romaniei si procura prestigiu tarii noastre.

Principala relatie externa a Romaniei e cu Statele Unite - aveti de gand sa faceti vreo schimbare sau doar cateva reglaje?

Sunt adoptate documentele dinauntrul Parteneriatului Strategic, dinauntrul relatiei fundamentale, privilegiate a Romaniei cu principala putere economica, politica si militara a lumii. E o aspiratie veche a romanilor sa fie atasati Americii.

Spre fericirea generatiilor actuale, aceasta aspiratie s-a implinit. Aici avem cadrul strategic, care poate fi completat cu initiative.

Desigur, apar lucruri noi, care trebuie abordate imediat. Sub aspect militar, e vorba de amplasarea scutului antiracheta, care inseamna un sistem asigurator si pentru aliatii Statelor Unite. Aici e un domeniu de actiune care e relativ nou in relatia cu America. In al doilea rand, pe plan economic trebuie sa sporim prezenta investitiilor americane aici si sa marim exporturile romanesti in America.

Pe plan "umanitar", daca putem sa folosim aceasta expresie, atunci trebuie sa incheiem problema vizelor si cat mai curand. In perioada urmatoare vom avea discutii cu congresmeni si cu administratia americana, pentru a vedea ce e de facut incat intr-un termen cat mai scurt sa rezolvam problema aceasta.

Vom avea discutii si in marginea conferintei de la Chicago pentru a folosi aceasta oportunitate, legata de intentia americana de a schimba ceva in legislatia americana, ceea ce ar favoriza obtinerea vizelor pentru Statele Unite.

Am vorbit cu ambasadorul Poloniei, e si ea pe acest traseu, doar ca Polonia are un record mai bun in ceea ce priveste cererile respinse, se va califica foarte usor daca vine o schimbare in legislatia americana.

Sigur, mai departe, e vorba de prezenta culturala americana. America nu e doar o supraputere economica, politica, militara, e si un mare producator de cultura, stiinta, tehnologie, trebuie sa marim accesul la aceste realizari ale societatii americane.

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a interviului acordat de ministrul Andrei Marga

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9674 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
52 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu se poate

Cum, nu-l iei pe Ponta sa vorbeasca el in numele tarii?
O sa se supere...

 

 

Sa se (ne) faca de rusine si prin strainatate?

Nu-i destul ca isi arata nesimtirea si mitocania aici in tara?

 

 

"presedintele stie engleza"

Zi "zau" !
"za eshec" suna a engleza prezidentiala?

 

 

admin ziare.com ce rost are acest comenatriu,categoric

in afara temei articolului ?Chiar nu aveti de gand sa mai terminati cu huliganii politiei politice PDL-Udrea?

 

 

Opinia militarilor romani si a romanilora caror fii mor pt.NATO

Nu teroristul international Traian Basescu este admis in NATO,dimpotriva este unicul presedinte al unei atri membre NATO dovedit-implicat,acuzat in dosarul teoristului international Viktor Bout,Romnaia este admisa in NATO nu teoristul international Basescu cel acuzat de EDA dde complicitate la terorism international.Pana acum Traian Basescu a considerat n.a.t.o o oportunitate de a santaja si de a -si vinde tara in interesul lui personal.

 

 

Trimite si Romania ce are mai prost la Chicago...

...cap de peste ochi de sticla lacrimos! Hai sa traiti bine! Puneti-l pe Bobu-Boc sa cante: Pusca si cureaua lata... Ha! Ha! Ha!aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

 

Rusofilul Marga

E normal sa se auda vocea presedintelui Traian Basescu,americanii vorbesc engleza,presedintele stie engleza in comparatie cu tine care stii rusa(avand prieteni rusi)e normal sa se auda vocea lui.Daca o fi sa mergeti la Moscova o sa te lase si pe tine sa dai buna ziua in rusa ca pentru restul discutiilor o sa apeleze la translator e mai de incredere decat tine.

 

 

Credeti ca NATO nu stie ca Basescu a insultat armata romana si NATO?

Basescu Traian in regimul mafiot PDL a distrus si onoarea si demnitatea militara din Romania, cu "jeneralii"facuti de el din politruci si cozi de topor stalinIst ontanu, Oprea,Predoiu...

 

 

Ăhă-ăhă-ăhă-ăhă-ăhă!

Ză eșec!...ăhă-ăhă-ăhă-ăhă-ăhă-ăhă!...ăla e un așa zis-"președinte" născut in smarcuri și vorbește engleză așijderea...cu un pronunțat accent rusesc....

Trăiască Smiorcăilăhăhăilă-Hăndel-Ză Eșec ca soacră-sa!†††††††

 

 

@PANDURU

- si ce propui ulivia ?

 

 

Nimeni nu mi-a răspuns:...

...cum se privesc in ochi Băsescu cu Traian Radu Ungureanu?Ăh?

Noi am fi vrut ca Andrei Marga să fie la Educație,nu la Externe....

Jos ciclopul cu trei ochi!†††††††

 

 

Nu stiu ce ai auzit tu...

...dar daca ai auzit la antene...ii clar. Ia o pauza si dupa aceea mai vedem. Odihneste-te

 

 

Atunci si secreatarul general NATO e rusofil,stalinist-PDL-le!

citat:" Rasmussen: Nu consideram Rusia un dusman
Secretarul general NATO a fost intrebat si despre relatiile NATO-Rusia, inclusiv despre prezenta unui inalt oficial rus la summit-ul NATO de la Chicago din aceasta luna, dar si despre declaratiile de saptamana trecuta facute la Moscova conform carora scutul antiracheta ar putea deveni o tinta a sistemului de aparare rusesc."Ma astept ca Rusia sa participe la intalnirea de la Chicago, nu am primit un raspuns cu privire la cine va reprezenta Rusia", a raspuns Rasmussen la prima intrebare.In ceea ce priveste scutul, acesta a subliniat inca o data ca el nu este indreptat impotriva Rusiei. "Asadar nu se justifica masurile ofensive impotriva NATO sau tarilor membre", a punctat el.Anders Fogh Rasmussen a mai precizat ca NATO trebuie sa protejeze in mod eficient populatia din statele participante la alianta impotriva amenintarilor externe, dar a tinut sa sublinieze foarte clar ca Rusia trebuie sa inteleaga ca scutul nu este creat din punct de vedere tehnic pentru a o ataca.
"Tehnic nu e posibil, iar din punct de vedere politic nu avem nicio intentie de a ataca Rusia. Nu consideram Rusia un dusman", a subliniat inca o data secretarul general al NATO."

http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ce-a-discutat-ponta-la-bruxelles-cu-secretarul-general-nato-1166495

 

 

Alo! Gara!

Du-te la doctor pana nu-i prea tarziu.

 

 

Ăhă-ăhă-ăhă!

...e tari ambii amandoi...ei au demolat,distrus și falimentat ROmania...

Jos mafia portocalie!†††††††

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor