Ziare.com

Marga confirma: Romania nu va adera la Schengen in toamna, poate in decembrie

Luni, 23 Iulie 2012, ora 22:22

   

Marga confirma: Romania nu va adera la Schengen in toamna, poate in decembrie
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat luni, dupa reuniunea CAE de la Bruxelles, ca se va astepta al treilea raport MCV din decembrie pentru a se discuta de aderarea Romaniei la Schengen.

Intrebat daca are o confirmare ca raportul MCV din 18 iulie se va discuta in septembrie la JAI, Andrei Marga a declarat ca au loc zilele acestea discutii pe aceasta tema intre experti.

"Asa se stie. Au loc in aceste zile discutii intre experti si apoi raportul vine promovat la un alt nivel al discutiei", a precizat Marga.

Andrei Marga considera ca trebuie mers pe solutia aderarii in doua etape, dar recunoaste ca se va astepta raportul MCV din decembrie.

"Parerea noastra este ca trebuie mers inainte in ritmul in care s-a proiectat si o sa vedem, dar este clar ca se va astepta si raportul de care vorbiti", a spus ministrul de externe, intrebat daca nu ar fi mai bine sa fie amanata discutia pe Schengen de la JAI-ul din septembrie pana dupa raportul MCV din decembrie.

Seful diplomatiei romane a mai precizat ca UE va analiza modul in care Guvernul roman aplica recomandarile cuprinse in raportul din 18 iulie si abia dupa aceea se va face un pas spre aderarea la Schengen.

"Nu s-a scos din discutie solutia in doua etape (...) Discutiile care sunt nu au dus in vreun fel la a submina aceasta propunere, care stim bine, este la origine germana, este rezultatul unui compromis intre Germania si Franta, solutie promovata la ora respectiva de presedintia poloneza. In discutiile pe care le-am avut, a intrat pe agenda desigur si acest subiect, deci raportul pe MCV si, desigur intrarea in Schengen, care sunt legate de unele state, de altele nu sunt legate foarte strict si urmeaza ca in continuare sa se ia nota de raportul pe MCV, sa se observe actiunile Guvernului roman si, nu omit sa spun imediat, am subliniat si aici ca, in ceea ce priveste Guvernul roman, va aplica ceea ce se recomanda in raportul pe MCV, incat, daca si aceste lucruri sunt realizate, avem a doua mare premisa pentru ceea ce am spus si anume sentimentul profund ca se va face un pas", a declarat Andrei Marga, intrebat pe ce se baza cand spunea ca are "o presimtire launtrica" privind aderarea la Schengen la toamna.

"Pot sa va spun asa, ca un sentiment launtric, cred ca vom merge pe aceasta solutie (n.r.-aderarea in doua etape la Schengen), cred ca pe ea se va merge, evident se va urmari derularea cu corectitudine a referendumului si apoi se va lua decizia", a declarat sambata ministrul de Externe.

Dupa raportul intermediar din februarie, Olanda a precizat ca asteapta un raport pozitiv in iulie pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

La Consiliul European din 1 si 2 martie s-a stabilit luarea in discutie a aderarii celor doua tari la Consiliul JAI din septembrie.

Cum raportul din iulie a fost negativ si pentru Romania si pentru Bulgaria, expertii apreciaza ca este putin probabil ca cele doua tari sa adere la Schengen in 2012.

Sursa: rNews

Articol citit de 4231 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inainte de lovitura de stat

aveam sanse mari de aderare incepand din aceasta toamna.Se pare ca acum avem mai multe sanse de aderare la CSI decat la Schengen.

 

pai asta ne-a si spus suptil .....

...doctorul prof. univ. de marxism-leninism marga andrei gromiko cand ne promitea ca are "sentimentul launtric" ca trebuie sa ne intoarcem fatza la putinestii rusi si spatele la malurilii Atlanticului ca doar rosia sovetica, nu-i asa, a fost prima tara care a pu in practica teoriile marxist-leniniste in care marga andrei gromiko este atat de espert.....


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor