Ziare.com

Marga: Trebuie dat un semnal nou Rusiei - Interviu (II)

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 18 Mai 2012, ora 12:21

   

Marga: Trebuie dat un semnal nou Rusiei - Interviu (II)
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, ca relatiile cu Rusia vor trebui imbunatatite in perioada urmatoare si ca Romania ii va da un semnal in aceasta directie.

Seful diplomatiei considera ca Romania ar avea de castigat mai ales pe plan economic din relansarea relatiilor cu Federatia Rusa si se arata de parere ca relatiile personale sunt cele de la care va veni ameliorarea.

La Chicago, nu va fi alta voce decat a lui Basescu - Interviu Ziare.com (I)

In acelasi interviu, Marga s-a aratat extrem de optimist in privinta sanselor Romaniei de a adera la Spatiul Schengen in 2012, afirmand ca insusi ministrul de Externe al Olandei, Uri Rosenthal, incearca sa convinga Parlamentul tarii sale sa accepte intrarea Romaniei in spatiul european de libera circulatie.

Ministrul de Externe a negat ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, e un model pentru el, dar spune ca a remarcat inca de la intalnirea cu acesta, din 1999, ca acesta e foarte bine informat in privinta relatiilor economice romano-ruse si ca a cerut mai multe exporturi din Romania in Federatia Rusa.

Referitor la relatia cu Republica Moldova, Marga a afirmat ca va implementa proiectele guvernelor anterioare, referitoare la conectarea celor doua tari prin retele de gaze, electricitate sau cabluri de fibra optica.

Citeste mai jos a doua parte a interviului acordat Ziare.com de ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga:

La audierile din comisiile de politica externa v-ati manifestat admiratia fata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, lucru care a ridicat cateva sprancene. Ce admirati la el?

Daca revenim la audierea de la Parlament, trebuie sa fac cateva precizari prealabile - prima, m-am referit la acest lucru raspunzand unor intrebari. Evident, in depozitia mea la Parlament, dupa ce am evocat cat de fundamentala e apartenenta Romaniei la NATO, calitatea ei de membru al Uniunii Europene, am spus ca trebuie sa dezvoltam relatiile si in alte parti ale lumii, cel putin sub aspectul unei cooperari dinamice din punct de vedere economic. E vorba de accesul la piete mari, unde poti sa-ti desfaci produsele.

Nu m-a intrebat nimeni cine e modelul meu, ce s-a spus e o simpla speculatie, am si un articol ca nu se poate gandi in termen de modele. Eu as gandi in termen de experiente semnificative. Daca vreti, ca persoana, am fost mereu impresionat de ceea ce facea cancelarul Schmidt. Ca persoana, era foarte ocupat de prezenta in Germania a alternativelor la guvernare.

Atunci (in audieri - n.red.), m-am referit si la relatiile personale si am spus "Romania ar face bine sa reinnoade relatii mai ample cu liderii", nu numai in cazul Rusiei, si in cazul Frantei, si in cazul Angliei si alte cazuri.

In cazul Rusiei, am evocat faptul ca a fost vizita primului-ministru, Radu Vasile, in 1999, ca ministru al Educatiei am fost si eu invitat. Acesta a fost un eveniment care putea fi folosit, Vladimir Putin era foarte informat asupra dosarelor exporturilor romanesti. Vladimir Putin intreba "de ce nu veniti in continuare cu exportul de mobila, de sticla, de portelan, cu vinurile voastre?. Astfel de oportunitati trebuie in continuare exploatate. Daca sunt sanse de export, de ce sa nu le folosim? Faptul ca avem o cooperare economica, nu are neaparat implicatii ideologice. Cu Rusia trebuie sa dezvoltam o cooperare extinsa, constructiva, folosind resursele de materii prime, care sunt bogate in Rusia, folosind oportunitatile de desfacere de produse romanesti pe piata.

Sigur ca fortele implicate si in Romania si in Rusia sunt pentru a realiza o cooperare constructiva si a atrage beneficii si pentru Romania si pentru Federatia Rusa.

Ce ar trebui schimbat, dincolo de relatiile personale?

Cu aceste relatii personale trebuie dat un semnal nou - ca vrem o cooperare in domeniul economic si in alte domenii, benefica pentru ambele parti. Cred ca la aceasta ora inaintam spre o ameliorare a relatiilor cu Federatia Rusa.

Relatia economica e importanta, dar mai sunt si alte relatii - Rusia a intrat in Organizatia Mondiala a Comertului recent, aplica regulile sale, Rusia a intrat cu Uniunea Europeana intr-un parteneriat si, la inceputul lunii iunie, e programata o reuniune UE-Rusia care sa aduca la zi acordul de cooperare datand din 1997. Mai departe, Rusia e in negocieri avansate cu Uniunea Europeana privind liberalizarea vizelor.

Apoi, se stie prea bine, e discutia in legatura scutul antiracheta. Stim foarte bine care e reactia autoritatilor ruse. El nu e indreptat impotriva Rusiei, vom reitera acest argument de fiecare data.

In relatia cu Republica Moldova, ce obiectiv aveti?

Obiectivul major e sa sustinem cu toate puterile cursul Moldovei spre integrarea europeana. E clar si pentru fortele politice din Republica Moldova ca viitorul viabil e in Uniunea Europeana.

Trebuie facute lucruri concrete in acest sens. Facem eforturi imediate incat legatura retelelor de gaz metan, gazoductul, sa intre in functiune. Si la Guvern s-a luat masura proclamarii acestui obiectiv ca un obiectiv prioritar, de interes national, aceasta formula avand, evident, si implicatii juridice.

Doi - ne preocupa legarea sistemelor de transport al curentului electric, legarea comunicatiilor de fibra optica. Sigur, s-au facut si in trecut cateva lucruri concrete, vom face si altele pentru a sprijini Moldova in parcursul ei spre Uniunea Europeana, dar si pentru a arata populatiei din Moldova lucruri concrete. Acestea sunt lucruri perceptibile si aceasta e tinta noastra.

Despre problema Transnistriei ce spuneti, vedeti vreo rezolvare in perioada urmatoare?

Optica la care si noi aderam e cea a Uniunii Europene. Vor continua negocierile in formula 5 plus 2 si acesta e cadrul in care s-ar putea gasi solutia. Sa speram ca aceste negocieri vor fi de succes.

Dumneavoastra sunteti un "germanofil" convins, se va reflecta asta in orientarea diplomatiei romanesti?

Cred ca nu numai eu, in tara asta oamenii responsabili pleaca de la premisa dupa care Germania si Franta fac parte din coloana vertebrala a Uniunii Europene. Politica Romaniei, in mod traditional, uneori a mers spre Germania, alteori spre Franta. Eu as spune ca, la ora actuala, trebuie sa le asumam impreuna, nici ele nu accepta sa fie luate atat de separat cum s-a practicat in traditie.

Daca vorbim de Germania, e principalul partener comercial al Romaniei, investitiile germane in Romania au trecut de 4 miliarde de euro, ceea ce e un indicator bun, dar si aici e de lucrat pentru a stimula venirea marilor firme germane.

Trebuie folosit in continuare palierul tehnologiei, cercetarii stiintifice, educatiei. Germania a fost un partener extrem de important in Romania in perioada postbelica. In definitiv, multi specialisti s-au format in Germania si sunt o parte importanta a intelectualitatii din Romania. Vrem sa se inregistreze o noua dinamica a relatiei cu Germania.

Sigur, cu Germania cooperam in toate problemele Uniunii Europene, inclusiv in domeniul politicii economice. La aceasta ora e o discutie, in termeni usor exclusivisti - ca Germania e adepta politicii de austeritate si Franta a politicii de crestere economica. Nu sunt atat de simple lucrurile. Germania a propus Europei politica de austeritate, o politica de tinere a cheltuielilor sub controlul veniturilor.

Trebuie observat ca Germania a mers pe crestere economica, de aceea nu a avut criza, la propriu, a avut tot timpul o crestere. Ea avand gestiune bugetara buna, e de inteles ca a propus o politica de austeritate. Vedem bine, cand Grecia a avut dificultati, unde s-a adresat prima data? In Germania. E de inteles, nici autoritatile germane nu mai pot promite bani cand bugetele nu sunt in ordine.

Politica de austeritate a Germaniei a fost propusa de o tara care a realizat cresterea economica.

Franta propune si ea la fel - politica de austeritate sa fie complementata cu cresterea economica. Ea nu a avut propriu-zis o criza. A avut momente de recesiune, de reducere a exporturilor, dar nu propriu-zis o criza. De aceea spuneam - legarea austeritatii de Germania si a cresterii de Franta simplifica prea mult lucrurile.

In acest domeniu, si preocuparea Guvernului Romaniei e sa complementam cat se poate de repede politica de austeritate, inteleasa nu ca pana acum. Politica de austeritate nu inseamna taieri de salarii si pensii, inseamna chibzuinta in cheltuieli pentru a ramane la nivelul veniturilor.

Cu Germania vom avea relatii intensificate in perioada care vine. Pot sa va spun ca, in marginea summitului de la Chicago voi avea o discutie cu ministrul de Externe al Germaniei pe marginea intensificarii relatiilor, dar si in legatura cu incheierea capitolului Schengen. Germania e preocupata de intrarea completa a Romaniei in sistemul Schengen, are o voce puternica si sper sa se auda si dupa aceasta intalnire.

Din Olanda ce semnale aveti in legatura cu Schengen?

Semnalele sunt mai bune ca acum cateva saptamani. Am avut o discutie la Bruxelles cu ministrul de externe al Olandei, domnul Rosenthal, care s-a aratat foarte suportiv, chiar dornic sa contribuie la rezolvarea problemei Schengen, inauntrul unui parlament, cel olandez, care a avut rezerve in trecut.

A fost o discutie excelenta cu domnul Rosenthal si cred ca va avea consecinte. S-ar putea ca in saptamanile viitoare sa avem o noua analiza, dupa Chicago, dupa ce si la Bucuresti vom vedea cum evolueaza lucrurile care sunt sub controlul Ministerului Justitiei si Ministerului de Interne. Domnul Rosenthal ne-a asigurat, chiar daca e vorba de un guvern demisionar, va lucra cu grupurile parlamentare din Olanda, sa le convinga sa dea un vot favorabil Romaniei, cat se poate de repede. Desigur, vin alegerile acolo, dar dansul va lucra si in perspectiva alegerilor.

Pe de alta parte, ambasadorul Olandei in Romania ne-a asigurat ca depune toate eforturile. Acum avem si un ambasador al Romaniei in Olanda, doamna (Ireny-n.red) Comaroschi, am rugat-o sa plece mai repede pentru a putea pune in miscare toate argumentele.

Paralel, aici in tara ne preocupam de indeplinirea tuturor criteriilor de adeziune la Schengen. Mai adaug un fapt - la Bruxelles, premierul a discutat cu liderul Parlamentului European, Martis Schulz, eu am discutat cu liderul din Parlamentul European al liberalilor si democratilor, domnul Verhofstadt, fost prim-ministru al Belgiei, care a spus ca se angajeaza personal sa faca o pledoarie in favoarea Romaniei pentru ca aceasta sa poata intra in Schengen.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5280 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
57 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Marga trebuie sa se alature politicii lui Merkel fata de Rusia

Dar acest lucru e greu de realizat cat cadavrul politic Basescu mai impute aerul de la Cotroceni.
Declaratiile belicoase ale lui Basescu la adresa lui Putin au urmat unei propuneri batjocoritoare ale acestuia, in care s-a adresat direct lui Basescu, spunandu-i sa preia Romania gazele si sa la vanda Ucrainei. Iar la urma, i-a spus lui Basescu: Zapisi! Noteaza!
Basescu stie ca Putin il poate da oricand in gat - doar acesta are documente clare despre colaborarile lui Basescu cu GRU, incepute inca de la Anvers, cu Vitali But, omologul lui sovietic. Numai ca la nivel foarte inalt, nu se fac asemenea dezvaluiri, desi Putin ii mai arata putzin pisica lui Basescu, iar acesta turbeaza.
Basescu trebuie alungat de la Cotroceni ca sa putem avea relatii normalizate cu Rusia. Si cu alte state emergente, Brazilia, China, India, in care directie Basescu n-a facut nimic.

 

un nou semnal? Da, inca un sut in partile rusinoase,

pana le vine rau si dau inapoi ce au furat!

 

Rusia este o piata imensa de desfacere

Rusia trebuie sa devina unul dintre partenerii economici importanti ai Romaniei.
Basescu trebuie demis in regim de urgenta: este incompetent, hot, dusmanos si pagubos!

 

...

Nu cred ca trebuie sa dam un nou semnal Rusiei poate ca ar trebui sa ne vedem de treaba noastra ... avem destule probleme de rezolvat aici ...

 

In sfarsit !

In sfarsit se intampla ceva de bine si in Romanica noastra ! Tot raul spre bine si asteptam USL-ul la putere ca deja avem alergie la culoarea portocalie !

 

vesti bune

Rusii sunt frati cu noi din punct de vedere religios. Sunt de parere ca nu poate fi decat un atu sa fim aproape de ei, din punct de vedere relational. Salut intentia Ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga. Consider ca e o veste foarte buna.

 

o politica realista

dusa in interesul Romaniei inseamna relatii bune cu toti vecinii din zona, cu atat mai mult cu Rusia. Este aberant ca marile puteri (inclusiv aliatii nostrii strategici) sa iba relatii mai bune cu Rusia decat noi, care avem nevoie de rusi mai mult decat au nevoie de noi.

 

trebuie sa fim prieteni

daca vrem sa evoluam din punct de vedere economic, mai intai trebuie sa dezvoltam relatiile economice. boc si cu ungureanu nu au fost interesati de aceasta politica

 

In sfarsit!@

Cineva care da dovada de integritate si in tara asta ! Sa speram ca discutiile dl-ui Marga vor da roade.

 

...

Marga nu trebuie sa ii atate pe rusi ...

 

rusia e o putere in zona

rusia este o mare putere regionala si asta s-a vazut. suntem la mana lor... in momentul in care basescu a stricat relatia cu rusia, am avut ptobleme cu furnizarea gazelor naturale. daca era interesat de interesul romanilor si nu doar de orgolii personale, presedintele ar fi mentinut bunele relatii cu federatia rusa

 

??

pai declaratiile referitor la Moldova de dincolo de Prut si apropierea de Rusia se cam bat cap in caop pt ca stim care sunt intentiile Rusiei fata de Moldova ... noastra.

 

Relansarea relatiilor

Andrei Marga, doreste relansarea relatiilor cu Federatia Rusa si e de parere ca relatiile personale sunt cele de la care va veni ameliorarea.Sa vedem ce va fi !

 
 

 

Romania are nevoie de exporturile catre Rusia...

Unde e mobila, unde sunt vinurile... unde sunt produsele romanesti care se exportau pe piata ruseasca? Romania trebuie sa refaca relatiile de economice cu Rusia: avem nevoie de petrolul, gazele, de banii pe care Rusia i-ar plati in schimbul produselor noastre. Exporturile pe o piata imensa ca cea ruseasca pot creea locuri de munca, pot ridica nivelul de trai a romanilor, pot dezvolta economia romaneasca.
Pe vremea impuscatului Romania contractase imprumuturi la FMI pe seama carora si-a dezvoltat industria si agricultura. Nimeni insa nu aminteste faptul ca Romania si-a platit integral datoriile cu dobanzi cu tot pe seama exporturilor catre vest si in special catre est: Rusia si tarile care atunci se aflau in sfera ei de influenta!
Romania a avut peste 41 de combinate de prelucrarea lemnului care produceau mobilier de cea mai inalta calitate: trepadusi de teapa lui Viorel Catarama si Petre Roman au distrus Tehnoforest Export si rand pe rand toate combinatele tarii.
Un exemplu: prin 1990 proaspatul Prim Ministru Petre Roman a dispus trecerea in conservare a fabricii de PFL din cadrul Combinatului de Prelucrarea Lemnului Bacau (lozinca lui Petre Roman era: "Industria romaneasca e un morman de fier vechi!"). In cativa ani intregul patrimoniu al fabricii a fost vandalizat de catre pungasi promovati pe criterii mafiote. In urmatorii ani intregul Combinat intra in insolvabilitate, devenea falimentar: la carma combinatului s-a aflat pana la ultima lui suflare un nenorocit, un incompetent si un ticalos numit Varsan. Combinatul, o bijuterie a Bacaului care in vremea sa de gloroie dadea de lucru la 5800 de muncitori nu mai exista. Paduchii care l-au parazitat s-au improprietarit cu activele sale, si-au ridicat vile si palate, si-au pornit societati private si traiesc bine mersi: Bacaul in schimb a devenit un oras mort. In acelasi fel au fost distruse Fabrica de Confectii, Fabrica de incaltaminte, Fabrica de postav, de suruburi, de masini unelte, Uzina de avioane, Vinalcoolul, Pambacul, Letea celebra fabrica de hartie(distrusa de criminalul numit Sechelariu patronul si prietenul traseistului Berca de la PDL)... bacauanilor le-au ramas doar ochii ca sa-si planga existenta mizerabila.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor