Editorial: Cine s-a prefacut mai tare, Marga sau Basescu?

Autor: Cristian Mihai Chis
Marti, 08 Mai 2012, ora 16:44
4535 citiri
Editorial: Cine s-a prefacut mai tare, Marga sau Basescu?

As fi fost mai fericit daca Traian Basescu rata ocazia sa se comporte in compania membrilor Guvernului Ponta ca si cand ar fi iesit cu ei la iarba verde, la o bere si doi mici.

Dar l-a batut pe umar smechereste pe Ioan Rus, l-a certat parinteste pe Andrei Marga, s-a hlizit cu Mircea Diaconu si sunt convins ca, daca ii trecea prin fata Crin Antonescu, l-ar fi invitat la un poker pe dezbracate.

Un comportament mai sobru, mai demn de un sef de stat aflat in situatia sa-si inghita cuvintele - Ponta e copilot, nu merita sa conduca o masina de trei metri, deci iresponsabil trebuie sa fie cine-i da pe mana Guvernul Romaniei - era mai nimerit.

Insa atunci ar fi fost mai greu sa sugereze romanilor - pentru ei a montat sceneta - ca el controleaza situatia, desi este evident ca acele vremuri au apus. Caci asta e tot ce a intentionat sa arate: faptul ca Guvernul-pupil a picat si a avut taria sa aduca la butoane Opozitia denota ca, in Romania, institutiile sunt mai presus de angoase, ca respecta Constitutia, ca e barbat, ca e partenerul oricui isi pune viata in slujba tarii.

Faptul ca nu a rezistat sa nu ironizeze noul Executiv - "va felicit pentru votul impresionant, 284 va apropie de 322 care v-a adus noroc data trecuta" - arata insa adevarata sa stare de spirit si senzatia ca urmeaza un nou episod de joaca in fata blocului, ca in vremurile coabitarii cu Calin Popescu Tariceanu, ma cutremura.

O la fel de mare capacitate de a se adapta la situatiile albastre a demonstrat insa ministrul de Externe. Andrei Marga a ajuns in fata presedintelui la putine ore dupa ce s-a aratat mai putin preocupat de piedicile pe care ni le pune Olanda in privinta aderarii la Schengen decat de a-l compara pe seful statului cu Benito Mussolini.

Si ce sa vezi? Desi exemplele furnizate de noul ministru pentru a-si sustine teza au fost fara echivoc - oricum, in ultimul an a rostit comparatia cu fascistii de cel putin trei ori - , domnul Marga n-a avut altceva mai bun de facut decat sa se scuze, sa-si manance propozitiile explicandu-i presedintelui ca a fost gresit informat, deci vor discuta pe tema rspectiva, in sensul clarificarii, cu proxima ocazie. Slugarnicie sau ce?

Desigur ca nici Andrei Marga n-a fost sincer. Dispretul manifestat fata de Traian Basescu din secunda doi a constituirii USL, de cand a devenit cel mai aprig sergent al lui Crin Antonescu, nu poate fi anihilat structural de solemnitatea depunerii juramantului fata de tara.

Dar daca de la primul ma asteptam sa se comporte ca un pusti needucat care rade dupa ce a spart geamul scolii, de la cel mai inteligent si cultivat membru al Guvernului Ponta chiar as fi dorit mai multa demnitate.

Prin urmare, raspunsul e Marga. Ce dezamagitor!

Citeste si:
PSD intenționează să depună moțiunea de cenzură marți, indiferent de decizia CCR
PSD intenționează să depună moțiunea de cenzură marți, indiferent de decizia CCR
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că social-democraţi vor depune marţi moţiune de cenzură, indiferent de decizia Curţii Constituţionale cu privire demersul similar...
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
Încotro o ia Germania la finele erei Merkel? Cine o va conduce și ce mesaj transmite poporul german prin rezultatele alegerilor? Cum stă cea mai amplă putere economică europeană cu erodarea...
Sursa: Ziare.com