Gafa siriana a ministrului roman de Externe

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 18:11
10008 citiri
Gafa siriana a ministrului roman de Externe

Andrei Marga a ignorat uzantele diplomatice atunci cand a anuntat ca intentioneaza sa il expulzeze pe ambasadorul Siriei la Bucuresti fara sa se consulte cu presedintele si premierul si a expus la riscuri atat comunitatea, cat si pe membrii misiunii consulare in Siria, au declarat surse diplomatice pentru Ziare.com.

Conform surselor citate, decizia in asemenea cazuri se ia de comun acord de catre decidenti si abia ulterior se comunica oficial.

"Se cere o analiza din partea serviciilor secrete, se face o analiza de impact, de management al riscurilor. Factorii responsabili dintr-un stat responsabil se pun de acord dupa ce stabilesc care este situatia, inclusiv a romanilor aflati acolo. Se decide daca exista un interes politic national pentru a ne ralia acelor state care au facut gesturi similare", au declarat sursele citate pentru Ziare.com.

Comunitatea romaneasca din Siria numara circa 15.000 de persoane, in cea mai mare parte femei care au in prezent dubla cetatenie, spre deosebire de alte state europene care nu au mai mult de cateva zeci de persoane pe teritoriul sirian si in cazul carora repatrierea, in caz de declansare a unui conflict armat, nu ar fi atat de dificila.

"In cazul nostru, chestiunea trebuie nuantata, nu anuntata la radio. Avem 15.000 de romani, in principiu in familii mixte. Doua romance s-au aflat printre victimele ultimului masacru. Avem interesul de a trata cu mare atentie chestiunea represaliilor diplomatice anti-siriene. Trebuie sa pastram la Damasc o structura consulara de suport, care sa acorde asistenta pentru un pod aerian sau, in caz de urgenta, de evacuare, in cooperare cu consulatele din Turcia(...)

Trebuie sa tinem cont de aceasta situatie, mai ales ca nu exista o decizie unitara a UE de expulzare a ambasadorilor sirieni din toate capitalele statelor membre", ne-au mai explicat sursele diplomatice citate, care si-au exprimat ingrijorarea ca declaratiile ministrului de Externe Andrei Marga "le-au dat celorlati marja de manevra si de retaliere si au expus la riscuri atat misiunea, cat si comunitatea".

In ceea ce priveste procedura de expulzare, aceasta este simpla, odata luata decizia.

"Se prezinta o nota verbala la ambasada statului respectiv prin care seful de misiune este declarat 'persona non grata' si i se indica un termen in care trebuie sa paraseasca teritoriul national. Dupa ce se prezinta nota verbala, Ministerul de Externe emite un scurt comunicat de presa. Atat.

Dar a anunta public, inainte de consensul intern intre presedinte, premier si ministrul de Externe, inseamna a-i expune la riscuri atat pe romanii din Siria, romance in special, cat si pe membrii misiunii diplomatice", au mai declarat sursele diplomatice citate.

Andrei Marga a declarat joi, la intoarcerea din Israel, ca a trimis presedintelui si premierului propunerea sa de expulzare a ambasadorului sirian din Romania si de rechemare a ambasadorului roman de la Damasc.

Marga recomanda Presedintiei si Guvernului expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti

Declaratia publica facuta la TVR Info a parut sa il ia prin surprindere inclusiv pe premierul Victor Ponta, care a nuantat, dupa cateva ore, aceasta propunere, afirmand ca in principiu este de acord, dar trebuie tinut cont de dimensiunile comunitatii romanesti din Siria.

Ponta vrea retragerea ambasadorului roman din Siria, dar pastrarea personalului

Pana in prezent presedintele Traian Basescu nu a exprimat o opinie publica pe aceasta tema, iar Ambasada Siriei la Bucuresti a declarat ca nu a primit inca niciun comunicat oficial din partea autoritatilor romane.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....
Comentarii
Cob
rank 5
Am si eu ceva treburi pe aici. ! Sustin in totalitate acest articol.
ORDD
rank 5
Marga acupa locul unui ministru de externe capabil. El incurca ....