MAE reactioneaza: Actiunile lui Kover Laszlo, inacceptabile. Vechile animozitati nu trebuie reinviate

Joi, 07 Iunie 2012, ora 21:56
2589 citiri
MAE reactioneaza: Actiunile lui Kover Laszlo, inacceptabile. Vechile animozitati nu trebuie reinviate

Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat joi ca actiunile din ultimile doua saptamani ale presedintelui Parlamentul ungar nu trebuie sa reinvie vechile animozitati si nici sa puna sub semnul intrebarii excelenta cooperare romano-ungara.

Rugat sa comenteze vizitele si declaratiile presedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, Andrei Marga a reamintit ca MAE a reactionat imediat, calificandu-le drept inacceptabile.

"Domnul presedinte al Parlamentului Ungariei si-a legat in ultimele saptamani numele de doua actiuni: reinhumarea cu ceremonii si simbolistici pretentioase a unor persoane implicate, cum se spune in literatura internationala, nu numai in Romania, in regimul fascist al lui Szalasi, a doua actiune, ofensarea autoritatilor romane. In aceasta situatie MAE s-a exprimat imediat aratand ca ambele actiuni sunt inacceptabile, ministerul nostru indicand imediat care sunt si ratiunile. Totodata, Guvernul a aratat ca ia in considerare masuri fata de prezenta demnitarului pe teritoriul Romaniei", a spus Andrei Marga.

Ministrul de externe a mai precizat ca "nicio personalitate responsabila dinauntrul Romaniei si din afara Romaniei nu a salutat actiunile amintite si nicio personalitate din politica guvernamentala a Ungariei nu si le-a asumat pana in aceasta clipa".

Marga considera ca presedintele Parlamentului ungar uzeaza "in mod abuziv" de sistemul UE - potrivit caruia un cetatean al unei tari din UE poate face campanie intr-o alta tara - el folosindu-se de prilej "pentru a semana antagonisme intre cetateni si intre tari". "Presedintele Parlamentului Ungariei a depasit limitele acestui drept", a punctat Marga.

Seful diplomatiei a mai precizat ca relatiile romano-ungare nu trebuie puse sub semnul intrebarii de astfel de actiuni.

"Excesele de limbaj si de atitudine in relatiile bilaterale apartin, sau in orice caz speram sa apartina, trecutului. Nu este cazul ca excelenta cooperare romano-ungara sa fie pusa sub semnul intrebarii de iniatiative sau gesturi care resusciteaza vechi animozitati", a subliniat Marga.

Ministrul a dat asigurari ca "schimbarea de guvern din Romania din mai 2012 nu antreneaza schimbarea politicii pozitive fata de minoritati a tarii noastre".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Marga inacceptabile declaratii Kover, #MAE declaratii Laszlo Kover , #ministrul Afacerilor Externe