MAE: Romania nu acorda cetatenie in masa sau pe criterii etnice

Joi, 07 Iunie 2012, ora 10:01
2239 citiri
MAE: Romania nu acorda cetatenie in masa sau pe criterii etnice
Foto: mae.ro

Romania nu duce o politica de acordare a cetateniei romane in masa sau pe criterii etnice, nici in privinta cetatenilor Ucrainei si nici in privinta cetatenilor altor state, subliniaza surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

"Legislatia romana in materie de cetatenie este conforma pe deplin cu practicile internationale in acest domeniu. Legislatia Romaniei nu vizeaza un anume stat sau o anumita comunitate in privinta acordarii cetateniei.

Legea cetateniei romane nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabileste anumite facilitati de natura procedurala, care se aplica fostilor cetateni romani (precum si descendentilor acestora pana la gradul III de rudenie), indiferent de origine etnica a acestora, care si-au pierdut cetatenia din motive istorice, independent de vointa lor", potrivit MAE.

Ministerul de Externe subliniaza ca Romania a analizat cele mai importante sisteme europene in materie de acordare a cetateniei, concluzia fiind ca exista numeroase legislatii nationale similare, care prevad conditii mai putin stricte pentru acordarea cetateniei, in cazuri justificate de relatia speciala existenta intre potentialul solicitant si statul respectiv.

"Principiile pe baza carora Romania acorda cetatenia romana in regim procedural simplificat se regasesc si in legislatiile altor state, inclusiv Ucraina", sustine ministerul.

MAE completeaza ca partea romana a dat permanent dovada de deplina transparenta si de disponibilitate la dialog, inclusiv fata de Ucraina, cu privire la prevederile legislatiei romane in domeniul cetateniei.

Ministerul mai arata ca redobandirea cetateniei romane nu echivaleaza cu dobandirea automata a unui pasaport.

"In ceea ce priveste afirmatiile privind 'eliberarea de pasapoarte', MAE precizeaza ca redobandirea cetateniei romane nu este echivalenta cu dobandirea automata a unui document de calatorie (pasaport). Conditiile si procedurile pentru dobandirea unui document de calatorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobandirea cetateniei romane, fiind necesara parcurgerea unor etape subsecvente in acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobandesc cetatenia romana solicita si eliberarea unui document de calatorie", conchide MAE.

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut Romaniei sa sisteze eliberarea de pasapoarte cetatenilor ucraineni din mai multe regiuni ale tarii, a declarat marti, la o conferinta de presa la Kiev, purtatorul de cuvant al MAE ucrainean, Oleg Volosin, citat de agentia rusa de presa Novii Reghion.

"Acei cetateni ai Ucrainei care primesc pasapoarte romanesti comit o infractiune, iar un astfel de delict trebuie sa fie sanctionat. Pozitia Ministerului ucrainean de Externe in aceasta problema ramane neschimbata. Noi ne opunem de mai mult timp dublei cetatenii. Am explicat in mod repetat omologilor nostri /romani/ ca eliberarea de pasapoarte in masa in regiunile de frontiera ale Ucrainei constituie un pas lipsit de amicitie la adresa tarii noastre", a sustinut diplomatul ucrainean, intr-o declaratie preluata de mai multe media locale si din Rusia.

Reprezentantul diplomatiei Kievului a mai afirmat: "Astazi, relatiile dintre Ucraina si Romania trec printr-o renastere. Acestea sunt mult mai bune decat acum cativa ani, dar problema cetateniei nu a fost eliminata".

In realitate, in Ucraina nu sunt chiar atat de multi etnici romani, potrivit acestuia. De multe ori, unii ucraineni isi trec in pasaportul ucrainean nationalitatea 'roman', desi provin din Republica Moldova. Acest lucru poate fi un motiv potential pentru acordarea statutului de limba regionala limbii romane in mai multe zone de la granita de vest a Ucrainei, a subliniat purtatorul de cuvant al MAE ucrainean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania cetatenie, #Romania acorda catatenie, #primi cetatenie romana, #MAE cetatenie Romania , #ministrul Afacerilor Externe