Marga are "sentimentul launtric" ca Romania intra in Schengen, in toamna

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 22:29
4674 citiri
Marga are "sentimentul launtric" ca Romania intra in Schengen, in toamna
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sambata, ca are "sentimentul launtric" ca Romania va adera la spatiul Schengen partial in aceasta toamna, existand sprijinul Frantei, insa decizia se va lua in functie de organizarea referendumului.

Marga a precizat intr-o emisiune la Realitatea TV ca in privinta raportului CE privind MCV sunt multe tari membre UE care "leaga" acest raport de aderarea la spatiul Schengen.

Ministrul de Externe a sustinut ca ramane "de actualitate" varianta in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se realizeze partial in aceasta toamna.

"Ideea aderarii in doua trepte, deci in aceasta toamna spre iarna cu frontierele maritima si aeriana si in primavara cu frontierele terestre, aceasta solutie propusa la origini de Germania, agreata de Franta, sau in orice caz, asupra careia au cazut de acord, solutia ramane valabila. Pana la aceasta ora reprezentantii Frantei au spus ca ei merg pe aceasta solutie, urmeaza sa vedem in zilele viitoare care este opinia de la Berlin", a declarat Marga.

El a mai precizat ca luni se va afla la Bruxelles si va incerca ca discute si cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, pentru a vedea care este opinia "cea mai noua a Germaniei" in acest caz.

"Pot sa va spun asa, ca un sentiment launtric, cred ca vom merge pe aceasta solutie, cred ca pe ea se va merge, evident se va urmari derularea cu corectitudine a referendumului si apoi se va lua decizia", a mai spus ministrul de Externe.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a afirmat, joi seara, la Digi 24, ca se fac demersuri politico-diplomatice pentru a se mentine decizia de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen in septembrie, demnitarul urmand a se intalni si a discuta cu omologii sai la Consiliul JAI.

Intalnirea cu ministrul britanic "s-a petrecut pentru ca si-a alimentat avionul pe Otopeni"

Tot ministrul Andrei Marga a declarat sambata ca intalnirea dintre ministrul de Externe britanic, William Hague, si premierul Victor Ponta, care a avut loc pe aeroportul Otopeni, a fost ocazionata de faptul ca avionul oficialului britanic alimenta in Romania.

Marga a explicat intr-o emisiune la Realitatea TV ca intalnirea dintre premierul Victor Ponta si ministrul de Externe britanic pe aeroportul Otopeni a avut loc in contextul in care avionul acestuia a alimentat in Romania in drum spre Vilnius. Marga a explicat ca Hague avusese o vizita de lucru in Libia si Iordania.

"Ne-a dat semnalul prin ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti (...) ca vine pe aeroport pentru a alimenta, dansul mergand la Vilnius sa tina o conferinta. S-a mistificat toata discutia aceasta. Am spus ca prim-ministrul si cu mine veneam de la Chisinau sa-l intampinam pe ministrul de Externe al Regatului Unit. Am avut o discutie pe doua teme: situatia din Siria (...) si el a dorit sa fie informat asupra a ceea ce se petrece in Romania", a spus Marga, precizand ca intalnirea a fost propusa de ministrul de Externe britanic, William Hague.

In 17 aprilie, premierul Victor Ponta s-a intalnit la Aeroportul Henri Coanda-Otopeni, dupa ce a sosit din vizita efectuata la Chisinau, cu ministrul britanic de Externe, William Hague, ajuns pentru putin timp in Romania, declarau atunci surse oficiale.

Ulterior intalnirii, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a precizat, intr-un comunicat, ca ministrul britanic de Externe, William Hague, a avut o intrevedere cu prim-ministrul roman Victor Ponta la Bucuresti. "Cei doi au abordat subiecte legate de parteneriatul strategic dintre Romania si Marea Britanie, precum si aspecte ale situatiei politice actuale din Romania", se arata in comunicat.

Referitor la cel de-al doilea subiect, "oficialul britanic a subliniat necesitatea ca toti actorii politici sa respecte prevederile Constitutiei, institutiile statului si deciziile adoptate de instantele judecatoresti", mentioneaza sursa citata.

"William Hague a apreciat asigurarile date de premierul Victor Ponta privind aplicarea deciziilor luate de Curtea Constitutionala si organizarea referendumului din data de 29 iulie in conformitate cu decizia privind Legea Referendumului formulata de Curtea Constitutionala", precizeaza comunicatul.

Potrivit sursei citate, ministrul britanic a adaugat ca, avand in vedere perioada de instabilitate economica prin care traverseaza Europa, este cu atat mai important ca intreaga clasa politica sa demonstreze in mod clar ca litera legii este respectata, sa asigure stabilitatea politica si sa continue progresele in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

William Hague a discutat cu premierul Victor Ponta si despre relatia bilaterala, remarcand trendul ascendent in comertul bilateral si cooperarea excelenta pe probleme de securitate si aparare, inclusiv in Afganistan. Oficialul britanic a subliniat angajamentul constant al Guvernului de la Londra privind asistenta oferita institutiilor romanesti in reforma justitiei si in lupta impotriva coruptiei, inclusiv prin expertiza britanica in aceste domenii, se mai arata in comunicatul ambasadei britanice.

Surse diplomatice au declarat ca escala ministrului britanic a fost una programata in mod special.

"A fost o escala speciala a ministrului britanic, care a dorit sa vina la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane pe tema recentelor evolutii de pe scena politica romaneasca", au precizat sursele citate.

#Andrei Marga intrare Schengen, #intalnire Ponta William Hague, #Ponta intalnire William Hague aeroport, #Andrei Marga intalnire ponta Hague , #ministrul Afacerilor Externe