Marga, atac la Basescu, Boc si "secretarii transpirati"

Luni, 07 Mai 2012, ora 12:45
7526 citiri
Marga, atac la Basescu, Boc si "secretarii transpirati"

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a criticat, la audierile din comisiile parlamentare reunite, modul in care s-a desfasurat politica externa a Romaniei in ultimii ani, facand referire in primul rand la presedintele Traian Basescu si fostul premier Emil Boc, dar si la "secretarii de stat transpirati" care se intalneau cu delegatia chineza.

"Romania se bucura de cea mai larga libertate de decizie din istorie, de cel mai amplu sprijin intern si de cea mai bine garantata securitate. Trebuie spus - nu tot ce s-a petrecut in ultimii ani in Romania pe acest domeniu e linistitor. Bunaoara, chiar autoritatea cea mai inalta, presedintele Romaniei, declara ca nu se mai poate astepta la intrari semnificative de capital in tara (...) situatia, daca e asa, e alarmanta.

Se ridica intrebari - nu cumva atributiile de investii depind de actiunile si politica tarii? Sau un alt aspect - un ziarist mai curand favorabil guvernarii care a fost pana in urma cateva luni, spunea ca tara noastra mai are un singur prieten, Marea Neagra. Trebuie sa ne intrebam - nu cumva s-au erodat cu costuri prea mari, prin declaratii, prietenii traditionale ale Romaniei? Nu cumva prea putini lideri vin la Bucuresti, nu cumva liderii nostri sunt prea putin prezenti in afara?", a declarat Marga in fata comisiilor reunite.

El l-a atacat pe fostul premier Emil Boc spunand ca mergea la ONU si se intalnea cu lideri "pe coridor" sau ca, in China, a vizitat doar o sala de sport.

"Ori primul ministru nu merge la Natiunile Unite si sta pe coridor si se intalneste cu un reprezentant si da o declaratie ca a avut o intalnire. Sau un prim ministru nu viziteaza China pentru a merge la o sala de sport, chiar daca sportul e admirabil. Am jucat si eu fotbal...nu acuma, fireste", a completat ministrul desemnat al Externelor.

Cum tratezi o superputere?

Andrei Marga a mai acuzat si faptul ca secretari de stat din MAE au avut un comportament nedemn in cadrul unei intalniri cu o delegatia chineza.

"Nu mai discut ce s-a intamplat - reprezentanti inalti ai unei superputeri (China-n.red.) au fost intampinati de secretari de stat, nu isi iau cravata, mai sunt si transpirati, veneau de la alta intalnire, care nu stiau ca in fata unei doamne nu stai cu mainile in buzunare", a spus Marga.

Politica externa buna, daca asa e cea interna

"O politica externa buna e o politica interna buna si inteleapta. Si reversul e valabil - o politica externa buna poate servi foarte bine.

Romania are nevoie de o astfel de politica care sa o profileze in spatiul international, la o astfel de politica inteleg sa ma angajez", a spus Marga la inceputul audierilor.

El a continuat cu o expunere in care a tinut sa precizeze actele care reglementeaza activitatea MAE si numarul de angajati pe care ii are.

USL vine cu o noua politica

Liberalul Andrei Marga a laudat Uniunea Social Liberala, spunand ca "vine cu o noua politica".

"Sigur ca politica externa a unei tari nu e asa de fluctuanta ca alte politici. Trebuie sa realizam o continuitate. Afirm asumarea in intregime a functionarii MAE asa cum sunt configurate, de asemenea afirm foarte raspicat ca ducem inainte abordarea prioritatilor acestui moment din istoria Romaniei. Am in vedere consolidarea profilului european al Romaniei (....) multilateralism ca abodare si promovarea imaginii Romaniei.

Asa cum se stie, partidele care constituie USL propun tarii o noua politica generala, noi politici publice si un fel nou de a face politica. Optiunile majore (...) sunt orientari majore a perioaderi care urmeaza, inclusiv in conceperea si punerea in aplicare a politicii externe", le-a mai spus Marga celor care-l audiau.

Facem diplomatie in sine

Andrei Marga a acuzat faptul ca diplomatia romaneasca nu are rezultate, in ciuda intalnirilor si acordurilor.

"(Prima problema - n.red.) e insuficienta functionare a cadrului stabilit cu SUA si tarile din Uniunea Europeana. Facem diplomatie in sine - semnam acorduri, facem intalniri, dar punem prea putine intrebari ce rezulta pentru Romania, pentru cetateni", acuza Marga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marga comisie politica externa, #Marga secretari transpirati , #ministrul Afacerilor Externe