Ziare.com

Marga: Trebuie dat un semnal nou Rusiei - Interviu (II)

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 18 Mai 2012, ora 12:21

   

Marga: Trebuie dat un semnal nou Rusiei - Interviu (II)
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, ca relatiile cu Rusia vor trebui imbunatatite in perioada urmatoare si ca Romania ii va da un semnal in aceasta directie.

Seful diplomatiei considera ca Romania ar avea de castigat mai ales pe plan economic din relansarea relatiilor cu Federatia Rusa si se arata de parere ca relatiile personale sunt cele de la care va veni ameliorarea.

La Chicago, nu va fi alta voce decat a lui Basescu - Interviu Ziare.com (I)

In acelasi interviu, Marga s-a aratat extrem de optimist in privinta sanselor Romaniei de a adera la Spatiul Schengen in 2012, afirmand ca insusi ministrul de Externe al Olandei, Uri Rosenthal, incearca sa convinga Parlamentul tarii sale sa accepte intrarea Romaniei in spatiul european de libera circulatie.

Ministrul de Externe a negat ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, e un model pentru el, dar spune ca a remarcat inca de la intalnirea cu acesta, din 1999, ca acesta e foarte bine informat in privinta relatiilor economice romano-ruse si ca a cerut mai multe exporturi din Romania in Federatia Rusa.

Referitor la relatia cu Republica Moldova, Marga a afirmat ca va implementa proiectele guvernelor anterioare, referitoare la conectarea celor doua tari prin retele de gaze, electricitate sau cabluri de fibra optica.

Citeste mai jos a doua parte a interviului acordat Ziare.com de ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga:

La audierile din comisiile de politica externa v-ati manifestat admiratia fata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, lucru care a ridicat cateva sprancene. Ce admirati la el?

Daca revenim la audierea de la Parlament, trebuie sa fac cateva precizari prealabile - prima, m-am referit la acest lucru raspunzand unor intrebari. Evident, in depozitia mea la Parlament, dupa ce am evocat cat de fundamentala e apartenenta Romaniei la NATO, calitatea ei de membru al Uniunii Europene, am spus ca trebuie sa dezvoltam relatiile si in alte parti ale lumii, cel putin sub aspectul unei cooperari dinamice din punct de vedere economic. E vorba de accesul la piete mari, unde poti sa-ti desfaci produsele.

Nu m-a intrebat nimeni cine e modelul meu, ce s-a spus e o simpla speculatie, am si un articol ca nu se poate gandi in termen de modele. Eu as gandi in termen de experiente semnificative. Daca vreti, ca persoana, am fost mereu impresionat de ceea ce facea cancelarul Schmidt. Ca persoana, era foarte ocupat de prezenta in Germania a alternativelor la guvernare.

Atunci (in audieri - n.red.), m-am referit si la relatiile personale si am spus "Romania ar face bine sa reinnoade relatii mai ample cu liderii", nu numai in cazul Rusiei, si in cazul Frantei, si in cazul Angliei si alte cazuri.

In cazul Rusiei, am evocat faptul ca a fost vizita primului-ministru, Radu Vasile, in 1999, ca ministru al Educatiei am fost si eu invitat. Acesta a fost un eveniment care putea fi folosit, Vladimir Putin era foarte informat asupra dosarelor exporturilor romanesti. Vladimir Putin intreba "de ce nu veniti in continuare cu exportul de mobila, de sticla, de portelan, cu vinurile voastre?. Astfel de oportunitati trebuie in continuare exploatate. Daca sunt sanse de export, de ce sa nu le folosim? Faptul ca avem o cooperare economica, nu are neaparat implicatii ideologice. Cu Rusia trebuie sa dezvoltam o cooperare extinsa, constructiva, folosind resursele de materii prime, care sunt bogate in Rusia, folosind oportunitatile de desfacere de produse romanesti pe piata.

Sigur ca fortele implicate si in Romania si in Rusia sunt pentru a realiza o cooperare constructiva si a atrage beneficii si pentru Romania si pentru Federatia Rusa.

Ce ar trebui schimbat, dincolo de relatiile personale?

Cu aceste relatii personale trebuie dat un semnal nou - ca vrem o cooperare in domeniul economic si in alte domenii, benefica pentru ambele parti. Cred ca la aceasta ora inaintam spre o ameliorare a relatiilor cu Federatia Rusa.

Relatia economica e importanta, dar mai sunt si alte relatii - Rusia a intrat in Organizatia Mondiala a Comertului recent, aplica regulile sale, Rusia a intrat cu Uniunea Europeana intr-un parteneriat si, la inceputul lunii iunie, e programata o reuniune UE-Rusia care sa aduca la zi acordul de cooperare datand din 1997. Mai departe, Rusia e in negocieri avansate cu Uniunea Europeana privind liberalizarea vizelor.

Apoi, se stie prea bine, e discutia in legatura scutul antiracheta. Stim foarte bine care e reactia autoritatilor ruse. El nu e indreptat impotriva Rusiei, vom reitera acest argument de fiecare data.

In relatia cu Republica Moldova, ce obiectiv aveti?

Obiectivul major e sa sustinem cu toate puterile cursul Moldovei spre integrarea europeana. E clar si pentru fortele politice din Republica Moldova ca viitorul viabil e in Uniunea Europeana.

Trebuie facute lucruri concrete in acest sens. Facem eforturi imediate incat legatura retelelor de gaz metan, gazoductul, sa intre in functiune. Si la Guvern s-a luat masura proclamarii acestui obiectiv ca un obiectiv prioritar, de interes national, aceasta formula avand, evident, si implicatii juridice.

Doi - ne preocupa legarea sistemelor de transport al curentului electric, legarea comunicatiilor de fibra optica. Sigur, s-au facut si in trecut cateva lucruri concrete, vom face si altele pentru a sprijini Moldova in parcursul ei spre Uniunea Europeana, dar si pentru a arata populatiei din Moldova lucruri concrete. Acestea sunt lucruri perceptibile si aceasta e tinta noastra.

Despre problema Transnistriei ce spuneti, vedeti vreo rezolvare in perioada urmatoare?

Optica la care si noi aderam e cea a Uniunii Europene. Vor continua negocierile in formula 5 plus 2 si acesta e cadrul in care s-ar putea gasi solutia. Sa speram ca aceste negocieri vor fi de succes.

Dumneavoastra sunteti un "germanofil" convins, se va reflecta asta in orientarea diplomatiei romanesti?

Cred ca nu numai eu, in tara asta oamenii responsabili pleaca de la premisa dupa care Germania si Franta fac parte din coloana vertebrala a Uniunii Europene. Politica Romaniei, in mod traditional, uneori a mers spre Germania, alteori spre Franta. Eu as spune ca, la ora actuala, trebuie sa le asumam impreuna, nici ele nu accepta sa fie luate atat de separat cum s-a practicat in traditie.

Daca vorbim de Germania, e principalul partener comercial al Romaniei, investitiile germane in Romania au trecut de 4 miliarde de euro, ceea ce e un indicator bun, dar si aici e de lucrat pentru a stimula venirea marilor firme germane.

Trebuie folosit in continuare palierul tehnologiei, cercetarii stiintifice, educatiei. Germania a fost un partener extrem de important in Romania in perioada postbelica. In definitiv, multi specialisti s-au format in Germania si sunt o parte importanta a intelectualitatii din Romania. Vrem sa se inregistreze o noua dinamica a relatiei cu Germania.

Sigur, cu Germania cooperam in toate problemele Uniunii Europene, inclusiv in domeniul politicii economice. La aceasta ora e o discutie, in termeni usor exclusivisti - ca Germania e adepta politicii de austeritate si Franta a politicii de crestere economica. Nu sunt atat de simple lucrurile. Germania a propus Europei politica de austeritate, o politica de tinere a cheltuielilor sub controlul veniturilor.

Trebuie observat ca Germania a mers pe crestere economica, de aceea nu a avut criza, la propriu, a avut tot timpul o crestere. Ea avand gestiune bugetara buna, e de inteles ca a propus o politica de austeritate. Vedem bine, cand Grecia a avut dificultati, unde s-a adresat prima data? In Germania. E de inteles, nici autoritatile germane nu mai pot promite bani cand bugetele nu sunt in ordine.

Politica de austeritate a Germaniei a fost propusa de o tara care a realizat cresterea economica.

Franta propune si ea la fel - politica de austeritate sa fie complementata cu cresterea economica. Ea nu a avut propriu-zis o criza. A avut momente de recesiune, de reducere a exporturilor, dar nu propriu-zis o criza. De aceea spuneam - legarea austeritatii de Germania si a cresterii de Franta simplifica prea mult lucrurile.

In acest domeniu, si preocuparea Guvernului Romaniei e sa complementam cat se poate de repede politica de austeritate, inteleasa nu ca pana acum. Politica de austeritate nu inseamna taieri de salarii si pensii, inseamna chibzuinta in cheltuieli pentru a ramane la nivelul veniturilor.

Cu Germania vom avea relatii intensificate in perioada care vine. Pot sa va spun ca, in marginea summitului de la Chicago voi avea o discutie cu ministrul de Externe al Germaniei pe marginea intensificarii relatiilor, dar si in legatura cu incheierea capitolului Schengen. Germania e preocupata de intrarea completa a Romaniei in sistemul Schengen, are o voce puternica si sper sa se auda si dupa aceasta intalnire.

Din Olanda ce semnale aveti in legatura cu Schengen?

Semnalele sunt mai bune ca acum cateva saptamani. Am avut o discutie la Bruxelles cu ministrul de externe al Olandei, domnul Rosenthal, care s-a aratat foarte suportiv, chiar dornic sa contribuie la rezolvarea problemei Schengen, inauntrul unui parlament, cel olandez, care a avut rezerve in trecut.

A fost o discutie excelenta cu domnul Rosenthal si cred ca va avea consecinte. S-ar putea ca in saptamanile viitoare sa avem o noua analiza, dupa Chicago, dupa ce si la Bucuresti vom vedea cum evolueaza lucrurile care sunt sub controlul Ministerului Justitiei si Ministerului de Interne. Domnul Rosenthal ne-a asigurat, chiar daca e vorba de un guvern demisionar, va lucra cu grupurile parlamentare din Olanda, sa le convinga sa dea un vot favorabil Romaniei, cat se poate de repede. Desigur, vin alegerile acolo, dar dansul va lucra si in perspectiva alegerilor.

Pe de alta parte, ambasadorul Olandei in Romania ne-a asigurat ca depune toate eforturile. Acum avem si un ambasador al Romaniei in Olanda, doamna (Ireny-n.red) Comaroschi, am rugat-o sa plece mai repede pentru a putea pune in miscare toate argumentele.

Paralel, aici in tara ne preocupam de indeplinirea tuturor criteriilor de adeziune la Schengen. Mai adaug un fapt - la Bruxelles, premierul a discutat cu liderul Parlamentului European, Martis Schulz, eu am discutat cu liderul din Parlamentul European al liberalilor si democratilor, domnul Verhofstadt, fost prim-ministru al Belgiei, care a spus ca se angajeaza personal sa faca o pledoarie in favoarea Romaniei pentru ca aceasta sa poata intra in Schengen.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5280 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
57 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Marga trebuie sa se alature politicii lui Merkel fata de Rusia

Dar acest lucru e greu de realizat cat cadavrul politic Basescu mai impute aerul de la Cotroceni.
Declaratiile belicoase ale lui Basescu la adresa lui Putin au urmat unei propuneri batjocoritoare ale acestuia, in care s-a adresat direct lui Basescu, spunandu-i sa preia Romania gazele si sa la vanda Ucrainei. Iar la urma, i-a spus lui Basescu: Zapisi! Noteaza!
Basescu stie ca Putin il poate da oricand in gat - doar acesta are documente clare despre colaborarile lui Basescu cu GRU, incepute inca de la Anvers, cu Vitali But, omologul lui sovietic. Numai ca la nivel foarte inalt, nu se fac asemenea dezvaluiri, desi Putin ii mai arata putzin pisica lui Basescu, iar acesta turbeaza.
Basescu trebuie alungat de la Cotroceni ca sa putem avea relatii normalizate cu Rusia. Si cu alte state emergente, Brazilia, China, India, in care directie Basescu n-a facut nimic.

 

un nou semnal? Da, inca un sut in partile rusinoase,

pana le vine rau si dau inapoi ce au furat!

 

semnalul nou va fi Dl Geoana?!

Parca el vizitase Cremlinul ceva inainte de presidentia memorabila de cateva ore....

 

Nu stiu daca ne ajuta la ceva sa fim clontzoshi cu rushii...

Pana la urma nu rusii sunt problema ci conducatorii lor.
Si nu intzleg de ce trebuie sa-i cerem voie lui Putin sa le exportam vin?!
Sunt insa curios cum putem face asta cand vinurile Italiene sunt mai ieftine decat ale noasre?
Nu mai pomenesc de cele sud-africane, australiene, chiliene samd...
Cu mobila... de unde mobila daca noi vindem lemnul ca si cherestea? Ca si cu cuprul samd...
Eu as miza pe ce-a mai ramas din echipamentele de foraj, pe ceva colaborari in domeniul petrol si gaze...
As da si ceva semnale mai clare ca nu vrem sa cucerim Moscova in viitorul apropiat, dar si ca, de data asta, nu ne mai pot lua ceasu' atat de usor cum o faceau pe vremuri...

.

"Trebuie dat un semnal nou Rusiei" din partea lui Ras-Putin !

"CA SI"?!?... "CA SI CU"?!?...

Probleme mari! Comme d'habitude...

In rest lasa-te matale de ... dat "semnale", ca n-ai in fisha "mansardei" asa ceva...
Daca tot o tzii cu semanlele, e posibil sa interferezi cu ... semafoarele si sa perturbi circulatzia.
Si sa te mai ia la "ochi" si ... cititorii profesionishti de semnale, din Sos. Berceni nr. 10-12...
Si cu "mobila" ai dreptate, chiar e greu... De unde atita "mobila" in Romanica?

Daca vrei tu sa cuceresti Moscova, eu zic ca e bine da' sa o faci de unul singur, sa nu se prinza Putin cumva si sa ne taie gazul.
Ca tzi-l imputam. Pe ... persoana fizica!

Si nu uita, daca tot ajungi pe-acolo, ada dom'le si ... closhca aia inapoi. Cu tot cu pui...
Ca vaz ca-l cunoshti bine pe baiatul ala, Geo, ala de face ... politica!

@globedreamer & "de ce trebuie sa-i cerem voie lui

Putin"
Fiecare tara are sistemul ei politico-economic iar in Rusia relatiile economice sunt sub directul control al guvernului de la Kremlin.
Ca sa fie mai usoara discutia puteti lua ca axioma ca Romania nu va avea relatii economice convenabile cu Rusia decat daca este deacord Putin.
Daca dumneavoastra uitati ca Romania si Rusia au interese antagonice legate de Republica Moldova (aderarea la UE) asta nu inseamna ca si rusii pot uita asta!

Efortul depus de vajnicii urmasi...

...ai bolsevicului sef,Iliescu,de a arata rusilor"cine suntem si ce dorim(mai tineti minte?",se apropie de un rezultat pe care nici 10% din populatie nu il doreste. Doar nu degeaba l-a numit Ponta pe Marga(o relicva a invatamantului de partid)la Externe... Pentru a arata Moskovei loialitatea actualului guvern fata de "Rusia mama".Ponta doreste sa faca din parlament un fel de "soviet suprem" si sa schimbe constitutia in asa fel incat sa se faca rocada intre presedinte si premier la fel ca acum in Rusia. Asa ca...DESTEAPTA-TE ROMANE!

@fgrooster... iar te incurci de mine pe aici...

Am gresit si eu "cu cuprul" ala... chiar crezi ca trebuie sa-mi tai venele in baie pentru asta?
Eu mai si muncesc printre timp si o fac in alta limba (chiar doua uneori)... pot deci sa gasesc scuze bune la o adica :))
Cu mobila, eu zic ca ne-am descurca, chiar si numai cu ce nu au devalizat oamenii FSN_PDSR_PSD-ului dupa '90.
Numai sa vrem asta...
Eu am zis clar ca NU vrem sa cucerim Moscova si era o "metafora" facuta cu convingerea ca si Kiatra o poate inztelege, chiar daca el le are mai greu cu cititul.
Si ti-am mai zis, nu este nevoie sa-mi vanezi mie comentariile pe aici.
In general se discuta niste subiecte tratate in articole.
Si fiecare avem dreptul al opinii, chiar daca nu am fost toti olimpici ca tine si nu stim ce-i in Sos. Berceni nr. 10-12...
Probabil ca tu esti din domeniu ;)
PS. Cu tezaurul ala... voi chiar mai speratzi sa-l recuperam?

Uslamishtii de rit bolshevik sunt tradatori

Astia trebuie eliminati cu DDT si TNT: se sapa o groapa mare, se aseaza uslamishtii in snopuri, se impacheteaza in TNT, se da scanteie electrica; locul se presara cu DDT, strat de 2 m.

diplomatia la nivel EU, e diferita de cea zionisto-portuara!

rezultatele politicii de taras pe burta ilici si a sa traiti a tapului au fost nule...

chiar si asa cea a dereglatului chior grandoman ne-a facut sa regresam!

tineti minte cum a fost primit de o'bamba ala cu "nobelu de pace aranjat" de jeedanei... plus trei razboaie continue?
pe usa din spate... neanuntat... ne publicizat... ca le era rusine de ce va mai face securistu... in ghenunchi... cu tanara speranta utecel mereu udemereu?

pai nici aia din ghana nu au fost asa de rapid scoliti...

ei bine... nu mai avem nevoie de cartite ce pupa papucii nimanui... avem nevoie de intelectuali (evident nu de nivelul gunoierilor lui poc!) care sa impuna respect si sa poata negocia IN INTERESUL ROMANEI... nu la ordinele dusmanilor!

Nu mai, uslica, diplomatia voastra bolshevika este

... aceeasi de la mnetorul vostru Trotzky, pana la idolii vostri Ilici si Felics: Kremlinul si rivaliutzia socialista mondiala. Altceva nu stiti, d-aia afishati drapele musulmane si comuniste.

@starpitorul

- si cam cine crezi ca l-a impulsionat pe marga daca nu ilici !

@Tragicomedian

In ziua actuala relatii diplomatice mai avem decat cu America si alea de tipul saracului care vrea si el voie sa prinda cate o firmitura de la masa bogatului. In rest nu avem nici o relatie cu nimeni. Daca vrea rusul in 2 zile de cand i se scoala, bea cafeaua la Bucuresti, iar noi vorbim rusa. Si daca ne ataca rusii, pe noi cine ne apara? armata nu avem, pe americani i-am asteptat 50 de ani si tot nu au venit... asa ca... e bine sa fim prieteni cu toti.

Marga , cu mutra ta , chiar faci cariera daca ramai la Moscova !

din zece politruci din anii 47 - 50 , noua au mutra lui Marga !
si ce daca suntem in 2012 !
sa nu te dai jos de la putere Marga , sub nici o forma ! acolo sa stai cu tot neamul tau , inca 5000 de ani !

 

Marga a ratat exprimarea . Toata stima pt Rusia !

Este o tara mare atat ca teritoriu cat si dpdv politic , istoric , cultural , texnic , etc .

Nimeni nu si-i vrea dusmani pe rusi , nu vad de ce , istoria este istorie si atat .
Dar nici stapani nu si-i doreste !
Parteneri si prieteni , da .
Ori din exprimarea lu musiu Marga .....

Marga are mutra tipica de tortionar !

sicer nu vreau sa-i cunosc trecutul lui Marga !
oficial exista o versiune ca si in cazul lui Iliescu , dar de-adevaratelea ......

@bum

Seamana destul de bine la figura cu fostul boss sovietic Brejnev. Probabil ca si Marga sufera de acromegalie ca si Brejnev.

Urgent

Semnalul care trebuie dat Rusiei se numeste: Tezaurul inapoi cat mai repede.
Poate ne ajuta prietenii tai kgb-isti, stii tu...;)

 

Tot noi romanii sa ne umilim ?

Dupa ministrul Marga, noi romanii ar trebui sa ne cerem scuze rusilor ca am indraznit sa le cerem tezaurul pe care ni l-au sechestrat. Adevarati patrioti avem in aceasta tara, care isi vand si parintii sa multumeasca pe muscali. Shalom

 

@ marin123 /ptr. butoiul de KKO-lit..bio

pai dute ma la Mosckva shi gavareshtei pe limba lui Putin
hocheni harasho ..ca tu vrei sa-i lustruieshti (lin.gy) pantofii Gucci..asha ca ai dat un semnal cum ai invatzat la pod la UM din Baneasa...!!??

MARELE JAF opera lui Ion Iliescu - membru GRU

MARELE JAF opera lui Ion Iliescu
Iata cine a condus Romania dupa Revolutie:
1) 1989 - 1996 - Ion Iliescu - mineriade si inceputul MARELUI JAF (s-au dat decrete si legi in acest sens – decretul lege nr.9/31.12.1989 semnat Ion Iliescu– care abroga L nr.19/1968 cu privire la regimul juridic al terenurilor fara constructii din perimetrul construibil al municipiilor si oraselor – cine a pus mana pe intravilanele tarii?- inflatie puternica 300 la suta pe an) ;
2) 1996 - 2000 - Constantinescu – un don QUIJOTTE care a declarat ca l-au infrant serviciile secrete ale lui Iliescu - iarasi mineriade si inflatie si mai si ;
3) 2000 - 2004 - Ion Iliescu presedinte - Adrian Nastase premier - in aceasta perioada s-au facut cele mai mari jafuri - ati auzit de Musetescu (Dumnezeu sa-l ierte si pe morti sa-i vorbesti numai de bine)si secretarul sau de cabinet domnul Victor Ciutacu? Da Victor Ciutacu. Ati auzit de Necolaiciuc? A fugit in America, dupa ce a furat de la CFR 70 milioane euro. Ati auzit de privatizarile Petrom OMV (rezervele date austriecilor pana in 2014 – GRATIS), IPRS Baneasa (dat pe gratis lui Haissam), ALRO Slatina, Siderurgica Galati, Petromidia etc?
In perioadele mentionate presedintele, primul ministru si sefii camerelor Parlamentului erau de aceeasi coloratura politica ;
4) noiembrie 2004 – noiembrie 2008 - fiti atenti la cei ce au condus institutiile statului in aceasta perioada - Traian Basescu – presedinte - PD, Tariceanu premier - PNL, Adrian Nastase - sef al Camerei Deputatilor - PSD, Nicolae Vacaroiu - sef al Senatului iar din 2008 sef al Curtii de Conturi – PSD ;
2005 - 2007 guvern PNL – PD – UDMR - PC ;
2007 - 2008 guvern ultraminoritar PNL-UDMR cu sprijun obscur PSD ;
- in noiembrie 2008 Tariceanu a dat, miseleste o parte din rezervele de petrol si gaze din Marea Neagra pe 30 de ani firmei de apartament Sterling.
Traian Basescu ii incurca si au vrut sa-l demita in 2007 pentru ca nu le punea pile la procurori dar mai ales pentru ca a stopat privatizarile strategice in CSAT in 2006.
5) 2008 dec – oct 2009 Guvern Boc PDL-PSD;
OCT 2009 - guvernul Boc este picat, Romania lasata de izbeliste 2 luni prin plecarea PSD de la guvernare si prin neacceptarea unui prim ministru al PSD-PNL – Johannis de catre presedinte;
6) 6 dec 2009 – 2011 - Guverne Boc – s-a inceput reforma statului pe Platforma unei Constitutii facuta dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu – aceste guverne si-au asumat raspunderea in perioada de criza mondiala;
7) 2009 - Traian Basescu este reales presedinte al Romaniei
8) 2009 - 2012 Inceputul reformelor in statul roman cu putinele resurse ramase dupa Marele Jaf

 

Urata istorie mai scriem, nu-i asa?!

Dar cu toate astea ne prinde bine o "frunzarire" din cand in cand.. mai ales pentru astia mici si clontzosi care de-abia acum au aparut pe-aici sa-si arate coltzii :)
Pe la inceputul anilor '90, Iliescu a spus ceva, public.
"Incurajam dezvoltarea capitalului romanesc"...cine a avut urechi sa auda?!
Pai e simplu:
Patriciu, Catarama, Nastase, Tender, Vantu, Voiculescu (care deja avea "cu ce"), Tiriac si multi altii pe care ii stiti si voi.
Nu spun ca toti au furat dar... spun ca stiau ca justitia va inchide ochii iar Iliescu va tzine de sase cat timp va fi instalata "pax iliesciana".
Roadele perioadei aleia le culegem acum...

Globedreamer sa-mi spuna careva daca ma insel!

In martie 1990 Ion Iliescu a adunat la o masa 12 (douasprezece persoane). El s-a asezat in mijlocul lor considerandu-se Iisus Christos. Si a grait astfel: cei sase din stanga mea vor forma partide de stanga iar ceilalti sase din dreapta mea vor forma partide de dreapta. Eu, Ion Iliescu voi conduce politic Romania si va voi ajuta sa puneti mana pe economia tarii!!! Cine se afla in stanga patronului MARELUI JAF? Petre Roman, Barladeanu si patru "necunoscuti". Cine se afla in dreapta patronului Marelui Jaf? Reprezentanti ai partidelor de "opozitie". Pe patru dintre ei nu ii cunosc dar ceilalti doi au fost Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu.Cine sunt cei mai bogati oameni din Romania??? Nu securistii si comunistii apropiati lui Ion Iliescu? Petre Roman atunci cand a fost prim minstru a afirmat ca industria lui Ceausescu este o masa de fier vechi!!! Ce s-a intamplat cu fabricile si uzinele patriei? Au fost taiate la fier vechi. Chiar daca Romania era bombardata de NATO nu erau rase de pe fata pamantului fabricile lui Ceausescu asa cum au facut astia!!!

Asa-i mai amerlocule, Iliescu GRU este marele Jaf...

..... ca MRU al tau n-a apucat sa fure si el ce-a mai ramas dupa Iliescu, Tziri & Patriciu/prin proxy Tariceanu & Nastase :-)

Ce vorbe clare ai camd e vorba doar de opozitzia la hotzii TAI dgydanopokaitzi =>
uite la CINE le lingushesti tu= exact la alea hedge-fonds care au gubilit iubita ta BANCA J.P.Morgan si rup din ea precum Drominosaurii dintr-un Tyrannosaurus-Rex muribund :-)

La manevrele catzeilor Moscovei ai cuvinte clare... si brusc amutzesti cu clarviziunile cand AI TAI TALHARI dgydadopokaitzi fac in USA, EU si implicit in Romania ...tot la fel ca si leprele alea de la Rasarit.

da' de flota ai uitat?

te-ai imbarligat cu pedeleul?

In toate relatiile pe care le-am avut cu Rusia am fost pacaliti

Istoria ne invata multe.Rusia intodeauna ne-a pacalit: ne-a luat Basarabia, ne-a sechestrat tezaurul, ne-a abandonat in primul razboi mondial, iar dupa ce am luptat alaturi cu ei in cel de al doilea razboi mondial, ne-a obligat sa le platim si daune de razboi.Marga cred ca viseaza la revigorarea relatiilor noastre cu Rusia. Shalom

 

ne-a abandonat in primul razboi mondial, :-))))

@marin123: Asta a fost nostima si se potriveste super! la ce va cere @AMBRU: "Marga trebuie sa se alature politicii lui Merkel fata de Rusia"

Valeleu dar ce te faci daca croafna mea de la Berlin MERKEL isi aduce aminte tot asa de nostim ca si tine acum... ca NOI ROMANII i-am abandonat pe nemtzi in al 2-lea Razboi-Mondial? :-))))
Aud?..

@AMBRU: Croafna mea Merkel nu face nicio politica, aia-i o Dolly grasutza teleghidata de la CIA si Tel-Aviv. Noroc cu dr. Schäuble, Ministrul de Finantze ala-n carutzul cu rotile, ca de mult arata RFG-ul precum Romania asta jecmanita pana la os:

A) Bush-sr i-a "recomandat-o pe Merkel" ca tatal ei era popa-agent CIA in Estul lui Honnecker iar ea a mancat din gros .. pe la STASI. O au la mana cu benzile STASI.
B) Mafia dgydaneaska a plantat la inceput un talhar proamerloco-dgydowesk von Guttenberg (un Sunnyboy ca si MRU, dovedit apoi ca a copiat din gros la teza de doctorat).
C) Vine Schäuble si-l impinge laoparte pe mukosu' amerlocilor si CDU, Bundesnachristendienst & Co il toaca moral si politic pe vandutul CIA alde von Guttenberg. Ala fuge in USA unde sta "in Exil" pana incearca un come-back ce nu ii reuseste ptr ca ... are grija de el Schäuble si CSU nu mai vrea se blameze csunnybouy ala ratat :-))
Si ce-l mai ridicau pe mocofanu-n slavi alde BILD-Zeitung (un fel de Ana Ilie & draga de Madalina/USA student p'aici)

No cam asai treaba zuta DIN RFG si nu prn prisma dgydowo-amerloca "Deutsche Welle" o fosila din Cold-War

care "noi romanii" zionistule? voi cei de la tel-aviv?

sau cei de la wash'n'tong? sau cei de la london?
cei care ne-ati vandut jeedanelului stalin la Ialta in '45?

cei ce ne-ati secatuit finantele cu:
- "modernizari" de MIG-uri ce nu au mai reusit macar sa zboare dupa...
- vanzarile de frecate ruginite
- urmand sa inghitim sicriele zburatoare F 18
- sau si mai scumpele F 22 ce se depresurizeaza?

ca utecelu mereu-udemereu era dispus sa vanda orice ii aducea un ban in contul dosit, ca cel al sotiei!

tot globul s-a saturat de voi belitzilor!

Nu mai viseaza nimeni, se va face treaba

De ce sa viseze? Dupa tine vrei sa o lasam asa cum a picat? Este un ministru competent care nu se va lasa "pacalit" . Acest guvern chiar o sa faca multe. Bafta!

Radem, glumim...

De ce sa nu fim preteni cu rusii? Care e problema?

 

@joshua

- ei n-au prieteni , au slugi sau dusmani !

Serios ?

Care este relatia Rusia - China ? Daca cunosti subiectul foarte bine te astept la o discutie...

@niculaeda..sii...!!!?,nu e in concordanta...

cu ideologia patriarhal/cre.tina...?!
unde ai pomenit altfel de "relatii" in epoca patriarhala....?!...unde prevaleaza "dreptul" celui mai tare....si Nu Dreptului care are Dreptate....

Rusine

Foarte corect ce spui. Auzi cica i-a intrebat Putin de ce nu venim in Rusia cu vinurile, cu mobila noastra, de parca noi atat exportam, probabil ne confunda cu moldovenii din Basarabia. Pai s-au dus si Moldovenii cu vinurile si restul la ei si care a fost rezultatul? In momentul in care moldovenii nostri nu au mai vrut sa le fie slugi vinul moldovenesc de calitate superioara s-a transformat in posirca si le-a fost trimis inapoi pana le vine mintea la cap. Asta vrei sa patim si noi bai rusofilule nenorocit ce esti? Asta este politica PSD-ului, apropierea de Rusia? Rusii fac concesii dar vor inapoi de doua trei ori mai mult decat te ajuta ei. Nu avem nevoie de rusi, ne descurcam ca si pana acum, uite ca am supravietuit. Cine credea ca comunistii din USL si-au schimbat naravul acum se adevereste ca s-au inselat. Pe astia vreti voi sa-i votati?

Am fost "prieteni" cu "marele Frate de la Rasarit" intre 1945

si 1989, ne-am "bucurat" de prezenta trupelor rusesti pe teritoriul de azi al Romaniei de 18 ori de-a lungul istoriei, acesta este si motivul pentru care diplomatia romaneasca a cautat constant aliati puternici cu care sa nu avem granite comune!
Cei care nu inteleg actiunile diplomatiei rusesti isi pot imagina absolut orice nivel de prietenie intre Romania si Rusia!
Atata ne-ar mai lipsi, sa starnim o atitudine rece la adresa Romaniei si in NATO!

@joshua

- vezi istoria relatiilor , nu in ce relatii sunt azi la ora 13.22 !

Stii cumva,

in ce an suntem ? :)

.. si acu' esti prieten cu Dgydowii tai scabrosi

din Vest si Romania nu mai arata nici macar cat o tzara din Lumea a 2-a ci direct din Lumea a 3-a, aia "very-good" administrata de USA timp de 100 de nai = ia vezi cu7m arata America-de-Sud dupa 100 de ani de democracy exportata de dgydowimEA HRAPAREATZA DIN USA (ia intreaba-l pe Kissinger ce stie moshul, daca pe mine nu ma crezi)

Bey totzi vretzi sa va guduratzi la careva, asta-i tot. Suntetzi aici o mare majoritate catzeii si vandutzii unor talhari de-afara, nimic altceva decat ce facetzi si in slujba leprelor PDL + USL.

@niculaeda, tu dai din gura ca un taliban boshorog acrit

Cam ce are PERFIDUL ALBION; bre? Cine te-a vandut lui Stalin?
Si cam ce are atunci Israelul bre?:
"Once we squeeze all we can out of the United States, it can dry up and blow away.".
A comment made by Netanyahu to Jonathan Pollard (convicted traitor and spy) upon exiting Pollard's jail cell.
Dai cu fleanqa de parca ai rasfoi gogoashele lui Noel-Itzig Bernard & altzi $truli de la Europa Libereasca

@joshua

- nu , ca pentru istorie nu conteaza !

 

 

Tare? Sau ce?

Ha ha ha se intorc rusii in romanica. Inseamna ca toata zvarcolirea de asta iarna si nu numai nu a fost in zadar.
Votati usl. Mama lui de scut. Pai ce cred ei americanii ca se joaca ei langa mama rusia?
Am taiat-o din spatiul carpato danubiano pontic. Este un spatiu blestemat. L-am urat pe traian basescu la fel de mult ca pe ilici, dar mi-am dat seama ca este o mare greseala. Din pacate lumea in romanica judeca cu stomacul. Tara de c.a.c.a.t.

 

Ai Berare

toata admiratia mea!
Oare cai dintre noi avem caracterul atat de puternic in a recunoaste atunci cand gresim?!
Si asta in scris!
Felicitari! Sper sa te regasesc mai des in comunitate!

Romania are nevoie de exporturile catre Rusia...

Unde e mobila, unde sunt vinurile... unde sunt produsele romanesti care se exportau pe piata ruseasca? Romania trebuie sa refaca relatiile de economice cu Rusia: avem nevoie de petrolul, gazele, de banii pe care Rusia i-ar plati in schimbul produselor noastre. Exporturile pe o piata imensa ca cea ruseasca pot creea locuri de munca, pot ridica nivelul de trai a romanilor, pot dezvolta economia romaneasca.
Pe vremea impuscatului Romania contractase imprumuturi la FMI pe seama carora si-a dezvoltat industria si agricultura. Nimeni insa nu aminteste faptul ca Romania si-a platit integral datoriile cu dobanzi cu tot pe seama exporturilor catre vest si in special catre est: Rusia si tarile care atunci se aflau in sfera ei de influenta!
Romania a avut peste 41 de combinate de prelucrarea lemnului care produceau mobilier de cea mai inalta calitate: trepadusi de teapa lui Viorel Catarama si Petre Roman au distrus Tehnoforest Export si rand pe rand toate combinatele tarii.
Un exemplu: prin 1990 proaspatul Prim Ministru Petre Roman a dispus trecerea in conservare a fabricii de PFL din cadrul Combinatului de Prelucrarea Lemnului Bacau (lozinca lui Petre Roman era: "Industria romaneasca e un morman de fier vechi!"). In cativa ani intregul patrimoniu al fabricii a fost vandalizat de catre pungasi promovati pe criterii mafiote. In urmatorii ani intregul Combinat intra in insolvabilitate, devenea falimentar: la carma combinatului s-a aflat pana la ultima lui suflare un nenorocit, un incompetent si un ticalos numit Varsan. Combinatul, o bijuterie a Bacaului care in vremea sa de gloroie dadea de lucru la 5800 de muncitori nu mai exista. Paduchii care l-au parazitat s-au improprietarit cu activele sale, si-au ridicat vile si palate, si-au pornit societati private si traiesc bine mersi: Bacaul in schimb a devenit un oras mort. In acelasi fel au fost distruse Fabrica de Confectii, Fabrica de incaltaminte, Fabrica de postav, de suruburi, de masini unelte, Uzina de avioane, Vinalcoolul, Pambacul, Letea celebra fabrica de hartie(distrusa de criminalul numit Sechelariu patronul si prietenul traseistului Berca de la PDL)... bacauanilor le-au ramas doar ochii ca sa-si planga existenta mizerabila.

 
 

 

Relansarea relatiilor

Andrei Marga, doreste relansarea relatiilor cu Federatia Rusa si e de parere ca relatiile personale sunt cele de la care va veni ameliorarea.Sa vedem ce va fi !

 

??

pai declaratiile referitor la Moldova de dincolo de Prut si apropierea de Rusia se cam bat cap in caop pt ca stim care sunt intentiile Rusiei fata de Moldova ... noastra.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor