Monstrul de la Est si admiratorii lui de la Bucuresti (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:27
7682 citiri
Monstrul de la Est si admiratorii lui de la Bucuresti (Opinii)

Imaginile cu Vladimir Putin inaintand in a sa coloana oficiala pe strazile pustii ale Moscovei catre Kremlin, unde il astepta cea de-a treia inscaunare, au facut inconjurul lumii.

Un tur de forta in sensul propriu al cuvantului. Manifestarea extrema a omului care probabil, la aceasta ora, detine cea mai mare putere din lume. In toate sensurile posibile pe care conceptul de putere le desfasoara.

Imaginea cu Putin plimbat prin toata Moscova ca sfintele moaste ale Bisericii Ortodoxe imi imaginez ca a dat fiori tuturor celor care l-au privit. Avea ceva nefiresc, ne-omenesc. Nimic din ce este omenesc nu se regasea acolo.

Coloana care il ducea pe Putin catre Piata Rosie traversa strazile uriase care strabat orasul, eliberate si curatate pana la ultimul picior de pamantean, in timp ce era filmata de zeci de camere de luat vederi, pe fiecare strada, din toate unghiurile posibile si imposibile.

Din aer si de pe cladiri, din mers, din fata si din spate - un film de zeci de minute care a rulat doar intru glorificarea celui mai influent lider de la est. Putin a cheltuit pentru acest spectacol milioane de dolari, a eliberat Moscova la propriu pana la ultimul locuitor, dandu-le liber cateva zile si interzicand iesitul din casa pe perioada marsului, si a transmis in direct evenimentul pentru a intelege si ultimul lider al lumii ce putere a ajuns sa concentreze el acasa.

Pentru ca asa a avut grija sa isi construiasca sistemul, pentru ca vine in prelungirea traditiei tarilor Marii Rusii si pentru ca vecinii nostri de la est au o slabiciune extraordinara de a se inchina in fata marilor personalitati ale istoriei, lui Vladimir Putin nici nu i-a fost prea greu sa reuseasca.

Avand o ambitie la fel de nepamanteana ca si stranietatea imaginilor cu el plimbat printr-o Moscova pustie, Putin e in primul rand un "om foarte competent", asa cum a spus noul ministru de Externe - Andrei Marga.

Si, desigur, ministrul proaspat instalat are dreptate - "Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa si de la noi sa fie la fel de competenti", Andrei Marga. Are dreptate si cand spune ca relatia Romaniei cu Rusia se bazeaza pe mult prea multe acorduri incuiate in rafturi si la fel de multe prejudecati de ambele parti.

Semanam mai mult decat am vrea sau am crede cu descendentii Maicii Rusii, ca sa nu incercam sa ne apropiem mai mult si sa reluam un dialog civilizat cu ei.

De unde n-ar reusi Marga sa incalzeasca relatiile romano-ruse si unde n-ar da Dumnezeu si Maica Domnului sa reuseasca el sa-l faca pe Putin sa zambeasca catre Romania, in timp ce am primi si gaze mai ieftine si poate si ceva ramasite din tezaurul recunoscut inclusiv de noi a fi pierdut.

In momentul in care aceste rezultate vor insoti cuvintele de lauda la adresa lui Putin, nu imi ramane decat sa ma inclin in fata respectabilului profesor Marga.

Pana atunci, insa, imi pare mai degraba ca idolul sau de la Est seamana mai mult cu Mussolini, cu toata competenta de care da dovada, decat Traian Basescu cu toate amatorismele de care ultimul da dovada.

Pana atunci, a-ti manifesta admiratia fata de Putin chiar in ziua in care omul punea in scena unul dintre cele mai sinistre spectacole vazut pe strazile Moscovei, in ultimii ani de libertate, e o dovada de fractura intelectuala puternica.

Ironia vietii face doar ca in aceeasi zi, seara tarziu, sa trebuiasca sa strangi mana acestui Mussolini modern care, din cauza incompetentei probabil, a mai si ajuns sa fie pus la colt de o noua majoritate. Sa invatam asadar sa devenim competenti precum Putin. Avem sansa sa uimim intreaga lume apoi.

Citeste si:
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Ciprian Ciubuc, deputat în Parlament din partea AUR, a postat pe Facebook o listă de măsuri pe care România ar trebui să le ia în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Unele din...
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...