Editorial: Nici Marga, nici Basescu. Romania!

Autor: Cristian Mihai Chis
Luni, 21 Mai 2012, ora 07:11
4810 citiri
Editorial: Nici Marga, nici Basescu. Romania!

Disputa asupra formularii si reprezentarii politicii externe a Romaniei a fost transata, oricat de imbecil ar suna, de presedinele Curtii Constitutionale: la Consiliul European trebuie sa mearga Traian Basescu - "seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru".

Ce-a spus, de fapt, Augustin Zegrean? Ca Traian Basescu si-a respectat rolul de presedinte-jucator, pe care si l-a asumat doarece nu era s-o faca Emil Boc! Chiar daca afacerile europene nu mai tin, formal, de politica externa (ca o paralela edificatoare, in interiorul UE nu mai vorbim despre "importuri", ci despre comert intracomunitar), si Constitutia spune ca seful statului reprezinta tara si semneaza acorduri negociate de Guvern, legea nescrisa era ca presedintele insemna statul, avand si cel mai mare numar de voturi obtinute democratic. Legitim, adica.

"Reprezentare" nu inseamna, insa, altceva decat ca atunci cand la o masa cu barosani se afla un scaun in dreptul caruia scrie "Romania", acesta trebuie ocupat de un purtator autorizat de stilou. Fie ca este vorba despre un mandat incredintat de CSAT si Parlament, fie ca a fost discutat de Guvern, cand este vorba despre politica fiscala comunitara, de pilda, Traian Basescu, cel putin formal, trebuie sa-l aduca la indeplinire.

Aa, ca pana acum a facut dupa cum l-a taiat capul deoarece avea majoritate peste tot, si aceasta majoritate s-a constituit deoarece el a fost locomotiva, este altceva. Merita subliniate spusele ministrului Andrei Marga, oricat ne-am minti:

"Desigur ca in practica politica, in practica administratiei romanesti in ultimii ani, fiind prim ministri care s-au atenuat singuri, s-au poate ca au fost incurajati sa fie cat se poate de atenuati, presedintele a preluat multe responsabilitati care in mod normal revin primului ministru. Aceasta e o treaba care nu ne intereseaza acum pentru ca presedintele si-a numit primii ministri si a lucrat asa cum ei au convenit".

O rautate: cu domnul Calin Popescu Tariceanu cum ramane, domnule Marga?

Dincolo de giumbuslucurile de la Chicago, aflate la limita comportamentului unor neamuri proaste, caci fiecare dintre gestionarii politicii noastre externe a avut grija sa-i taie celuilalt macaroana (Andrei Marga cu enunturi academice care spuneau ca Guvernul decide, iar presedintele executa, iar Traian Basescu avand grija sa forteze titluri care sa-l puna pe ministru in umbra), a venit vremea sa luam o decizie: ne maturizam sau nu?

Sa nu-si imagineze cineva ca aceste tuse nu ajung la urechile celor de care depindem sub soare. Caci oricat ne-ar placea sa o ardem in poezii si discursuri cu independenta si neatarnarea, partenerii nostri, ca sunt ei americani sau europeni, au nevoie sa stie ca la Bucuresti au un jucator care pune mai presus angajamentele Romaniei, si nu disputele electorale.

Citeste si:
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că unii preşedinţi liberali de filiale judeţene transmit mesajul că preşedintele României îl sprijină la alegerile interne ale PNL din...
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Sursa: Ziare.com