Editorial: Nici Marga, nici Basescu. Romania!

Luni, 21 Mai 2012, ora 07:11
5217 citiri
Editorial: Nici Marga, nici Basescu. Romania!
Foto: Arhiva

Disputa asupra formularii si reprezentarii politicii externe a Romaniei a fost transata, oricat de imbecil ar suna, de presedinele Curtii Constitutionale: la Consiliul European trebuie sa mearga Traian Basescu - "seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru".

Ce-a spus, de fapt, Augustin Zegrean? Ca Traian Basescu si-a respectat rolul de presedinte-jucator, pe care si l-a asumat doarece nu era s-o faca Emil Boc! Chiar daca afacerile europene nu mai tin, formal, de politica externa (ca o paralela edificatoare, in interiorul UE nu mai vorbim despre "importuri", ci despre comert intracomunitar), si Constitutia spune ca seful statului reprezinta tara si semneaza acorduri negociate de Guvern, legea nescrisa era ca presedintele insemna statul, avand si cel mai mare numar de voturi obtinute democratic. Legitim, adica.

"Reprezentare" nu inseamna, insa, altceva decat ca atunci cand la o masa cu barosani se afla un scaun in dreptul caruia scrie "Romania", acesta trebuie ocupat de un purtator autorizat de stilou. Fie ca este vorba despre un mandat incredintat de CSAT si Parlament, fie ca a fost discutat de Guvern, cand este vorba despre politica fiscala comunitara, de pilda, Traian Basescu, cel putin formal, trebuie sa-l aduca la indeplinire.

Aa, ca pana acum a facut dupa cum l-a taiat capul deoarece avea majoritate peste tot, si aceasta majoritate s-a constituit deoarece el a fost locomotiva, este altceva. Merita subliniate spusele ministrului Andrei Marga, oricat ne-am minti:

"Desigur ca in practica politica, in practica administratiei romanesti in ultimii ani, fiind prim ministri care s-au atenuat singuri, s-au poate ca au fost incurajati sa fie cat se poate de atenuati, presedintele a preluat multe responsabilitati care in mod normal revin primului ministru. Aceasta e o treaba care nu ne intereseaza acum pentru ca presedintele si-a numit primii ministri si a lucrat asa cum ei au convenit".

O rautate: cu domnul Calin Popescu Tariceanu cum ramane, domnule Marga?

Dincolo de giumbuslucurile de la Chicago, aflate la limita comportamentului unor neamuri proaste, caci fiecare dintre gestionarii politicii noastre externe a avut grija sa-i taie celuilalt macaroana (Andrei Marga cu enunturi academice care spuneau ca Guvernul decide, iar presedintele executa, iar Traian Basescu avand grija sa forteze titluri care sa-l puna pe ministru in umbra), a venit vremea sa luam o decizie: ne maturizam sau nu?

Sa nu-si imagineze cineva ca aceste tuse nu ajung la urechile celor de care depindem sub soare. Caci oricat ne-ar placea sa o ardem in poezii si discursuri cu independenta si neatarnarea, partenerii nostri, ca sunt ei americani sau europeni, au nevoie sa stie ca la Bucuresti au un jucator care pune mai presus angajamentele Romaniei, si nu disputele electorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Traian Basescu Andrei Marga, #Basescu Ponta Consiliul European, #scandal politica Romania , #ministrul Afacerilor Externe