Andrei Marga, la TV Ziare.com: Legea Educatiei e atat de proasta incat trebuie scrisa din nou

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 16:05
2575 citiri
Andrei Marga, la TV Ziare.com: Legea Educatiei e atat de proasta incat trebuie scrisa din nou
Foto:radio.ubbcluj.ro

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Andrei Marga, a criticat in termeni duri varianta de Lege a Educatiei propusa de actuala putere, pe care a considerat-o atat de prost scrisa incat ar trebui refacuta de la cap la coada ca sa poata sa fie folosita.

"Hibele legii sunt necunoasterea invatamantului de azi, centralizarea si politizarea, o detitularizare a profesorilor care nu va merge, distugerea autonomiei universitare si eliminarea studentilor din procesul de decizie", a spus Marga, in direct la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu rectorul Andrei Marga.

In opinia sa, necazurile vin in principal din cauza politicii de cadre a PD-L, pe care a asemanat-o cu tehnica lui Ceausescu de a numi in posturi cheie oameni necalificati.

"Nicio alta echipa nu a fost asa de slaba la minister", a apreciat cel pe care Partidul National Liberal il propune pentru functia de ministru al Educatiei.

Marga a mai spus si ca solutia pe care o intrevede el la problema invatamantului in limba maghiara ar fi ca guvernele roman si maghiar sa elaboreze manualele respective in comun.

Salarizarea, problema numarul unu

Intrebat care ar fi principalele probleme ale invatamantului romanesc ce ar trebui imediat rezolvate, rectorul Marga a indicat finantarea.

"Prima schimbare pe care as face-o ar fi sa restabilesc salariile profesorilor, sa opresc concedierile din invatamant si sa finantez scolile. Ne trebuie o reforma care sa aiba ca axa demnitatea si valoarea profesorilor, nu centrata pe elevi si studenti, cum spune domnul Basescu", a spus Marga la TV Ziare.com.

In lipsa acestora, invatamantul romanesc va suferi in continuare de o lipsa de motivatie, mai crede rectorul universitatii clujene.

Alte masuri ce ar trebui luate sunt, in opinia sa, clarificarea sistemului, cu o organizare a structurii care sa fie durabila, transparenta si suportabila, alaturi de reorganizarea invatamantului superior printr-o clasificarea universitatilor care sa nu fie politica.

Dincolo de astea, Marga s-a aratat de parere si ca invatamantul romanesc trebuie descentralizat si ordonat prin reglementari stabile, nu de tipul celor de pana acum "care se schimba la doua saptamani", dar si ca numarul studentilor romani trebuie crescut, odata cu reducerea numarului de universitati.

Reformare si bani in Educatie

Marga, care a fost ministru al Educatiei in trei guverne,s-a aratat de parere ca trebuie schimbata structura invatamantului, dar nu cum o face actuala putere.

El a declarat ca se opune trecerii clasei a 9-a la liceu, ca politica cercetarii e gresita fiindca nu se plateste cercetarea care produce si ca scolile de ucenici nu produc acea clasa de meseriasi de care are nevoie Romania.

Dincolo de asta, Marga a mai facut legatura intre oamenii actualei puteri si slaba finantare. El s-a referit si la cele 20 de miliarde imprumutate de la FMI, despre care spune ca nu se stie cum s-au cheltuit, dar si la faptul ca Romania nu ia fonduri europene pentru Educatie din cauza "figurilor lipsite de credibilitate" care lucreaza in Guvern.

Marga a mai dat si cateva indicii politice, sugerand ca o colaborare a PNL cu PSD, considerate singurele care au programe pentru Educatie, ar da rezultate bune si a considerat ca Puterea de acum trebuie inlocuita.

"Guvernarea actuala duce criza mai in adancime. O schimbare politica ar reda oxigen acestei tari. (...)Cand au venit liberalii, a venit prosperitatea", a spus Andrei Marga la TV Ziare.com.

Festivalul smereniei politicianiste în perioada alegerilor. De ce este atât de importantă componenta religioasă în percepția electoratului din România
Festivalul smereniei politicianiste în perioada alegerilor. De ce este atât de importantă componenta religioasă în percepția electoratului din România
Pelerinajul făcut de majoritatea candidaților la alegerile prezidențiale la Cuvioasa Parascheva, care se desfășoară zilele acestea la Iași, aduce în discuție, din nou, lupta pe care...
De câte voturi are nevoie un candidat la prezidențiale pentru a obține victoria din primul tur și de ce șansele sunt aproape nule
De câte voturi are nevoie un candidat la prezidențiale pentru a obține victoria din primul tur și de ce șansele sunt aproape nule
Șansele la victorie ale unui candidat la prezidențiale din primul tur sunt aproape nule, în condițiile în care acesta trebuie să obțină peste 50% din voturile alegătorilor, explică...
#Marga Legea Educatiei, #Andrei Marga invatamant , #stiri Andrei Marga
Comentarii
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
Pina la urma gindirea domnului Marga , este dupa cum ne spune , dependenta tot de "finantare" , precum marele lider sindical Nistor ...AHA !
Poza ncp
ncp
rank 2
Dinozaurii au in loc de piele placi osoase, obrazulgros ar fi fost prea delicat
  1. Jumătate dintre tinerii români vor să îşi schimbe aspectul, influenţaţi de reţelele sociale. Operațiile estetice, luate în calcul STUDIU
  2. Ce urmează pentru fostul ministru Nelu Tătaru, după ridicarea imunității."Nu am atins niciun ban, au fost niște provocări"
  3. Rapperul american P. Diddy, acuzat de abuz sexual în șase noi procese. Printre victime se află și un minor
  4. Romanul acuzat că spiona pentru Rusia a fost trimis în judecată pentru trădare. Ce pedeapsă poate să primească dacă este găsit vinovat
  5. „Legea fugarilor” va fi dezbătută de Curtea Constituțională, după ce a fost amânată de mai multe ori
  6. Doi soți au fost găsiți morți în apartament. Anchetatorii iau în considerare varianta unei crime
  7. Caz confirmat de meningită meningococică, într-o şcoală din Ilfov. Boala poate ucide un om în 48 de ore
  8. Răspunsul Moscovei la acuzațiile că ar interveni în alegerile din Moldova. „Există mulţi oameni în Moldova care susţin să aibă relaţii bune cu ţara noastră”
  9. Zeci de protestatari pro-palestinieni arestaţi în faţa Bursei din New York. „Lăsaţi Gaza să trăiască” FOTO/VIDEO
  10. USR vrea guvern de centru dreapta după alegeri: "Drulă ar fi un premier foarte bun, mai bun decât Bolojan"