Marga: Basescu a desfigurat democratia si a impins tara intr-o criza cuprinzatoare

Marti, 02 August 2011, ora 21:37
2046 citiri
Marga: Basescu a desfigurat democratia si a impins tara intr-o criza cuprinzatoare

Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, a spus ca seful statului "a desfigurat democratia si a impins tara intr-o criza cuprinzatoare" si "falsifica lucrurile si in chestiunea educatiei, ca si in alte chestiuni".

"Traian Basescu a desfigurat democratia si a impins tara intr-o criza cuprinzatoare, cea mai grava din istoria ei moderna. El sugereaza mai nou ca cei din jur nu-l merita. (Se stie ca funestul Hitler cocheta la urma cu aceeasi idee). Nu putem, insa, sa nu observam ca pe unde a trecut Traian Basescu s-a cam prabusit totul: situatia flotei navale a Romaniei, a cailor ferate, a autostrazilor, a Capitalei, a retelei sanatatii, a serviciilor publice, a economiei, mai nou a educatiei ofera probe concludente.

Traian Basescu nu pare sa se priceapa la astfel de lucruri, dar ii ataca cu aplomb pe altii, cautand sa-i induca in eroare pe cei din jur", se arata intr-un comunicat de presa transmis, marti, de Andrei Marga, potrivit Realitatea.net.

Marga mai afirma ca Traian Basescu a reluat "ideea rasuflata dupa care rezultatele la Bacalaureatul 2011 sunt consecintele 'reformei Marga' " si a acuzat direct "desfiintarea scolilor profesionale" si "eliminarea tehnicienilor din educatie".

Marga adauga ca, fiind plecat in strainatate la data emisiunii TVR in care presedintele a facut aceste afirmatii, nu a reusit sa ii dea o replica presedintelui, sustine sursa citata.

"Nu insist asupra faptului ca elevii care au sustinut Bacalaureatul in 2011 erau in clasa I in 2000 si au petrecut sub regimul Basescu vreo sapte ani. Este evident ca regimul avea timp sa-i pregateasca. In fapt, prin decidentii sai diletanti, tocmai regimul Basescu este acela care le-a afectat destinul", sustine acesta.

"Nu au existat in timpul mandatului meu de ministru (1996-2000) desfiintari de scoli profesionale si reduceri de personal didactic. Dimpotriva, s-au creat si modernizat zeci de scoli profesionale noi, liceele s-au diversificat ca profil, s-a infiintat directia formarii profesionale in Ministerul Educatiei, Romania a aplicat un program performant in domeniu, care a atras elogii la Bruxelles si Torino.

Directorul general numit de mine, un inginer foarte capabil, reprezenta PD-ul domnului Petre Roman, partid pe care respectivul director l-a parasit atunci cand Traian Basescu s-a instalat la conducere. Acum, acel director conduce un institut european al formarii profesionale. Il invit pe Traian Basescu sa consulte arhivele si sa se documenteze inainte de a vorbi", afirma rectorul UBB.

"Traian Basescu nu poate indica vreo proba in favoarea alegatiilor sale, din motivul simplu ca falsifica lucrurile si in chestiunea educatiei, ca si in alte chestiuni. Traian Basescu a agreat, ca membru in doua guverne, in care am fost impreuna, masurile 'reformei Marga', cum ii place sa spuna.

Cu acea reforma, Romania era la nivelul tarilor din Europa Centrala si a incheiat in mai 2000 primul capitol de negociere in aderarea la UE.

Cine este de vina ca Transporturile, de care raspundea Traian Basescu, n-au trecut acel examen? Cine este de vina ca Traian Basescu confunda studentii si profesorii cu odraslele agramate ce aveau nevoie de proptele si vrea reducerea cheltuielilor cu educatia? Cine este de vina ca Traian Basescu s-a inconjurat de sfatuitori mediocri, un amestec de parveniti, plagiatori, afaceristi, in educatie? Cine este de vina ca Traian Basescu a creat si in educatie o stare de dezorganizare si a demotivat, deopotriva si amplu, elevii, studentii si profesorii?", se intreaba retoric Marga.

Citeste si:
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
Încotro o ia Germania la finele erei Merkel? Cine o va conduce și ce mesaj transmite poporul german prin rezultatele alegerilor? Cum stă cea mai amplă putere economică europeană cu erodarea...
Noua metodă de ”sifonare” a banilor către localitățile conduse de primari PNL. Județul care primește o treime din fonduri
Noua metodă de ”sifonare” a banilor către localitățile conduse de primari PNL. Județul care primește o treime din fonduri
Bugetul de stat pe anul 2021 prevede Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului, din care a fost alocată suma de 377 milioane lei pentru ajutorarea mai multor localități afectate de...
Sursa: Ziare.com