Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Andrei Marga, crede ca presedintele Traian Basescu este neinformat sau minte atunci cand vorbeste despre Legea Educatiei si il catalogheaza pe seful statului ca fiind "incult".
Penelistul Andrei Marga sustine, intr-un comunicat de presa remis, miercuri, Ziare.com, ca Traian Basescu ataca reforma din perioada 1995-2000 pentru a impune fara dezbatere publica si parlamentara o lege care "va avea efecte daunatoare pentru Romania".
"Fiind evident incapabil sa rezolve probleme ale prezentului (starea deplorabila a flotei romanesti, starea cailor ferate, starea Bucurestiului, situatia bugetului, a justitiei, a sanatatii, a veniturilor oamenilor), Basescu se agata de reforma educatiei din 1995-2000. O face la fel de prost informat, cu aceeasi incultura si lipsit de caracter ca si in alte interventii", considera membrul PNL.
Marga il acuza pe seful statului ca "minte sau este neinformat", el sustinand ca reforma din perioada 1995-2000 a fost cea care a permis inchiderea capitolului de negociere cu Uniunea Europeana pe domeniul educatie si formare profesionala.
Totodata, sub mandatele lui Traian Basescu au fost luate cele mai gresite masuri in invatamant din istoria post-decembrista, in ceea ce priveste curricula scolara, masteratul si doctoratul, mai crede Marga.
"In sfarsit, rezultatele la testele PISA din 2010 nu pot fi puse in seama masurilor din 1997-1998, decat daca, eventual, vrem sa-l invocam pana la urma chiar pe Burebista ca autor al greselilor. Peste toate, reforma 1995-2000 s-a facut cu profesorii, si nu impotriva lor, iar esecurile lui Basescu probeaza indirect ca acea reforma era corecta. Nu insist acum asupra faptului ca in legea lui Basescu se pot indica cel putin treizeci de locuri care denota inapoierea si care vor pune intr-o lumina proasta nivelul cultural al romanilor. Ma consolez insa cu ceea ce spunea Schiller: 'Unde-i prostie, nici Dumnezeu nu reuseste'", adauga rectorul.
De asemenea, el il critica dur pe Traian Basescu, pe care il eticheteaza drept "incult" si "lipsit de character".
"Basescu este incult si aduc urmatoarele argumente. In primul rand, reforma 1995-2000, care a fost asistata de Banca Mondiala, OECD, Comisia Europeana si de alte institutii internationale, a fost aidoma reformelor din tarile care faceau tranzitia (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia), tari in care acea reforma a reusit. In iunie 2000, dupa incheierea cu succes a negocierilor amintite de la Bruxelles, s-a realizat, la Bucuresti, pactul pe educatie intre partidele parlamentare de la acea data, in vederea continuarii tocmai a programului reformei 1995-2000, iar premierul Isarescu a notificat oficial Comisia Europeana asupra acestui angajament.
Partidul lui Basescu era implicat in acest pact. Reforma din acea perioada a fost analizata si evaluata international, fiind ultima reforma din Romania care a mai primit evaluari pozitive. Evident ca acea reforma trebuia continuata. Numai ca sub Basescu s-a ajuns ca plagiatorii sa dea sfaturi de acuratete, iar cei corupti lectii de morala", conchide Marga, care a fost ministru al Educatiei in perioada 1997-2000.