Război în Ucraina, ziua 88. Președintele Poloniei, în Parlamentul Ucrainei. Legea marțială și mobilizarea, extinse până pe 23 august LIVETEXT

Duminica, 22 Mai 2022, ora 07:33
17545 citiri
Război în Ucraina, ziua 88. Președintele Poloniei, în Parlamentul Ucrainei. Legea marțială și mobilizarea, extinse până pe 23 august LIVETEXT

A 88-a zi de conflicte cu armata rusă începe după ce președintele Volodimir Zelenski spus că autoritățile de la Kremlin se folosesc de așa-numita „operațiune specială” pentru a justifica criza economică din Rusia.

Zelenski le promite polonezilor din Ucraina drepturi similare cu ale refugiaţilor ucraineni din Polonia

Cetăţenii polonezi din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le au în prezent refugiaţii ucraineni în Polonia, a promis duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Kiev a omologului său polonez Andrzej Duda, relatează Reuters. Polonia a primit aproximativ 3,53 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, începând din 24 februarie, a anunţat poliţia de frontieră poloneză

Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat duminică ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara în cauză poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP.

”Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult”, a declarat Beaune, a cărui ţară asigură până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru postul Radio J.

Parlamentul Ucrainei a extins legea marțială și mobilizarea

Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă. Zelenski a declarat joi că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama (Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.

Președintele Poloniei, ăn parlamentul ucrainean

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a adresat, sâmbătă, parlamentului ucrainean, el afirmând că nu va avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene. El a mai afirmat că Ucraina este cea care îşi decide propriul viitor. “Au apărut voci îngrijorătoare care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cerinţelor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul să îşi decidă viitorul... nimic despre voi fără voi”, a adăugat Duda.

Atacuri ale armatei ruse în Lugansk

Rușii au intensificat ofensiva în Lugansk, regiune pe care susțin că sunt la un pas de o cuceri complet. Trupele Kremlinului au tras asupra unei școli din Severodonețk, unde au ucis mai mulți civili. Totuși, trupele ucrainene continuă să reziste și au reușit să distrugă un depozit de arme a cărui locație a fost dezvăluită chiar de propagandiștii ruși.

Pentagonul anunță de asemenea că mai multe obuziere de 155 de mm au fost încărcate în avioane pentru a fi transportate în Ucraina.

Sute de civili blocați în Vasilivka

Între timp, forțele ruse au împiedicat sute de oameni să părăsească orașul Vasilivka, aflat în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Imaginile arată un șir nesfârșit de aproximativ 1.000 de mașini, parcate pe marginea drumului. Potrivit unor surse locale, civilii sunt blocați acolo și nu pot merge în teritoriile controlate de Ucraina, dar nici nu se pot întoarce în oraș.

Armata rusă pregătește rachete Iskander la nord de Harkov

Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod, în timp ce forţele de gherilă ajută armata să distrugă artileria rusă în Zaporojie, transmite The Kiev Independent.

Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene a raportat, duminică dimineaţă, că Rusia a desfăşurat lansatoare de sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander-M în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

Totodată, presa din Uriana scrie că gherilele ajută forţele armate să distrugă artileria rusă în regiunea Zaporojie.

Mesajul lui Vorodimir Zelenski

„Rusia şi-a trimis aproape toate resursele pentru a ne distruge. În regiunile ruseşti, se spune deschis că aşa-numita lor ‘operaţiune specială’ este cauza recesiunii economice - în special, în industrii precum construcţiile şi multe altele. Şi, de asemenea, motivul sărăcirii oamenilor, care poate fi chiar mai mare decât în anii 1990. Creşterea preţurilor, devalorizarea veniturilor, distrugerea întregului potenţial economic care a fost creat în Rusia începând cu anii 2000 - toate acestea nu-i opresc încă pe invadatori. Dar costurile colosale ale războiului încă nu îi ajută. Şi nu va ajuta”, a declarat președintele Ucrainei.

Situație tensionată în regiunea Donbas

Volodimir Zelenski a spus că situaţia din regiunea Donbas este extrem de dificilă. Ca şi în zilele precedente, armata rusă încearcă să atace Sloviansk şi Severodoneţk.

„Forţele armate ale Ucrainei descurajează această ofensivă. Fiecare zi pe care apărătorii noştri o iau din aceste planuri ofensive ale Rusiei, perturbându-le, este o contribuţie concretă la apropierea zilei principale. Ziua dorită pe care o aşteptăm cu nerăbdare şi pentru care luptăm. Ziua Victoriei. Şi nicio lovitură rusească - nici cu rachete în regiunea Rivne, nici cu artilerie în regiunea Harkov sau Sumî, nici cu toate armele posibile în Donbas - nu va da Rusiei vreun rezultat”, a mai spus Zelenski.

Un apropiat al lui Putin, la schimb cu prizonieri din Batalionul Azovstal

În același timp, Rusia ia în calcul posibilitatea de a face schimb de luptători din Batalionul Azov, luat prizonier, pentru Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki, citat de Le Figaro.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un cunoscut politician şi om de afaceri ucrainean apropiat preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina.

Medvedchuk se află în arest la domiciliu din această lună, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni ai oraşului strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşa oţelărie Azovstal, s-au predat. Printre aceştia se numără şi membri aii batalionului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”, şi pe care Kievul speră să o elibereze în schimbul prizonierilor ruşi.

Pe 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei trebuie să ia în considerare o cerere de clasificare a regimentului drept „organizaţie teroristă”, ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Înalţi oficiali ruşi se pregătesc pentru o Rusie post-Putin

Înalţi oficiali ruşi din domeniul securităţii consideră că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce sugerează că regimul lui Vladimir Putin ar putea să se apropie de sfârşit, potrivit unui expert în ameninţări de securitate.

„Elita informată” din cadrul forţelor de securitate „înţelege că războiul este pierdut”, a declarat Christo Grozev, principalul investigator Bellingcat în Rusia, într-un interviu acordat Radio Liberty, potrivit Metro, citată de Mediafax.

Pentru a avea o şansă de a câştiga războiul, a spus Grozev, preşedintele rus ar avea nevoie de o mobilizare totală, dar acest lucru i-ar crea probleme acasă. Mobilizarea în masă ar duce la o „explozie socială” în Rusia, a adăugat Grozev, potrivit Metro.

Există persoane din cercul intim al lui Putin care l-ar putea presa să folosească arme nucleare sau chimice, a continuat Grozev, dar alţii vor spune „destul este destul”.

Grozev a declarat că oficialii de securitate din cadrul FSB, care ştiu câţi soldaţi ruşi au murit, cred că Putin îşi pierde controlul asupra puterii.

„Acestea sunt acele părţi ale serviciilor care cunosc pericolele pentru regim şi ei înşişi îşi pregătesc acum viitorul”, a spus el.

O serie de oficiali din FSB şi GRU se pregătesc pentru o Rusie post-Putin, potrivit expertului.Există premisele unei lovituri de stat, dar trebuie menţionat că Putin a petrecut decenii pentru a-şi face regimul rezistent la lovituri de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO
Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni. ”Nebunia Kremlinului este în continuare nemăsurată” VIDEO
Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean a declarat luni seara, 15 aprilie, în discursul său adresat naţiunii, că are informaţii de la serviciile sale de secrete potrivit cărora Rusia va...
#andrej duda ucraina, #Volodimir Zelenski, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina