Când te pregătești pentru o intervenție chirurgicală, trebuie întotdeauna să îndeplinești un set de criterii și să participi la un interviu preoperator pentru a te asigura că totul este în regulă și că nu vor exista surprize neplăcute pentru anestezist.
După aceea, ești așezat pe un pat, îmbrăcat într-un halat care îți lasă posteriorul la vedere.
Când totul este pregătit, ți se administrează o doză de „cine știe ce” și ești instruit să inspiri aer și să numeri înapoi de la zece (sau să spui care sunt serialele tale preferate). Într-o clipită, deschizi ochii și afli că operația a fost un succes, dar nu îți amintești nimic, deoarece ai fost „adormit”.
Corect? Greșit! Conform unui expert, anestezia nu te adoarme de fapt.
Pe canalul de YouTube Medical Secrets, un anestezist a explicat, ca răspuns la un comentariu care susținea că anestezia nu este un medicament pentru somn, că este, de fapt, mult diferit față de ceea ce cred majoritatea oamenilor.
El a început prin a spune: „Ai perfectă dreptate, anestezia nu înseamnă somn pe masa aceea.”
„Îți administrăm medicamente care îți opresc creierul, făcându-te complet inconștient, astfel încât să nu poți percepe durerea.
Apoi îți dăm medicamente care îți paralizează corpul, dacă este necesar, și alte medicamente pentru a-ți șterge amintirile, astfel încât să fii mai puțin anxios și pentru a minimiza riscul de PTSD cauzat de anestezie”, a explicat acesta.
Conform Institutului Național de Sănătate din SUA: „Deși există multe similitudini, este clar că inconștiența indusă de anestezie nu este somn.
Există diferențe fiziologice fundamentale care sugerează că cele două stări nu sunt la fel de corelate neural pe cât se descrie adesea.”
Deși este fascinant să te gândești la știința din spatele acestui proces și la diferența dintre a fi sedat și a dormi, este și absolut înfricoșător, iar cei care au comentat sunt de acord.
Un comentariu spunea: „Sună mult mai înspăimântător când o descrii în felul acesta.”
Altul a spus: „Descrierea asta îmi provoacă anxietate!”
O altă persoană a fost de acord: „Este de fapt mai înfricoșător.”
„Este foarte adevărat!! Să fii sub anestezie este atât de ciudat… La început numeri… și dintr-o dată te trezești în sala de recuperare… cele 4-6 ore par doar 4-5 minute!”, a comentat altcineva.
Pentru alții, experiența nu a fost atât de lină și acum au temeri legate de intervențiile chirurgicale, scrie ladbible.com.
O persoană a împărtășit experiența sa: „Este TRAUMATIZANT! După prima mea operație pe cord deschis, creierul meu s-a trezit înaintea corpului, astfel încât puteam să-mi aud mama, chirurgul și doctorii în cameră, dar nu eram capabil să-mi mișc corpul, să-mi întorc capul sau să deschid ochii — a fost absolut îngrozitor!
„Ventilatorul funcționa într-un ritm diferit de cel natural, al corpului meu. Acest lucru a durat peste o oră. A fost adevărata definiție a faptului de a fi blocat în propria minte și este o poveste REALĂ.”