Putin a anexat 4 teritorii din Ucraina, dar degeaba. A rămas singur: China, Israel, Turcia și Iran l-au părăsit

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 22:39
8848 citiri
Putin a anexat 4 teritorii din Ucraina, dar degeaba. A rămas singur: China, Israel, Turcia și Iran l-au părăsit
Putin a rămas singur în lume, toți aliații l-au părăsit FOTO: Vanity Fair

Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri, 5 octombrie 2022, decretul care oficializează anexarea ilegală a 4 regiuni din Ucraina de către Rusia. Cu toate astea, măsura nu are nicio valoare juridică, fiindcă ONU și toate țările din lume (cu excepția Coreei de Nord), inclusiv prietenii Moscovei, China, Israel, Turcia și Iran, nu recunosc această alipire.

Mai mult decât atât, aceste teritorii din Ucraina, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, nu sunt pe deplin ocupate, iar la scurt timp după anunțul lui Putin, ucrainenii au recucerit Liman, oraș pe care Rusia pretinde că l-a anexat, potrivit 19fortyfive.

Conform informațiilor publicate de Institutul pentru studiul războiului din Statele Unite și citate de televiziunea CNN, arată că teritoriile ocupate ilegal din Ucraina de către Rusia, erau controlate de armata roșie astfel, la 30 septembrie 2022: Donețk – 56,8%, Zaporojie – 71,5%, Herson – 82,5% și Lugansk – 99,7%.

Fără îndoială, aceste statistici s-au schimbat în ultimele zile, când ofensiva Ucrainei a avansat în sudul și estul țării.

Însă, ceea ce este mai important pentru comunitatea internațională este faptul că, în afara Coreei de Nord, nicio țară din lume și nici ONU, inclusiv statele prietene ale Moscovei, precum China, Israel, Turcia și Iran, nu au recunoscut această anexare ilegală a lui Putin.

China a declarat în repetate rânduri de la izbucnirea războiului din Ucraina, că ea susține suveranitatea teritorială a țărilor și nu susține anexarea realizată de Rusia. Acest lucru s-a întărit și recent, când la ONU a fost adoptată rezoluția de condamnare a Rusiei, în legătură cu anexarea teritoriilor din Ucraina.

Putin primește o lovitură din Crimeea: Panica locuitorilor din regiune după decretul de mobilizare izbește Moscova

Astfel, rezoluția a fost adoptată de Consiliul de Securitate al ONU cu 10 voturi pentru și unul contra (al Rusiei, care și-a exercitat dreptul de veto), plus alte 4 abțineri: China, India, Brazilia și Congo.

Această rezoluție a ONU declară acțiunile lui Putin ilegale și invalide de recunoaștere a anexării acestor teritorii din Ucraina de către Rusia.

Schimbare de strategie din partea Israelului, Turciei și Iranului față de Putin

La rândul său Turcia, prin vocea ministrului de Externe a declarat că ”această decizie (de anexare a Rusiei -n.a.) care constituie o gravă violare a principiilor dreptului internațional, nu pot fi acceptate”.

”Reiterăm sprijinul nostru pentru rezolvarea acestui război, a cărui gravitate continuă să crească, bazat pe o pace justă la care să se ajungă prin negocieri”, a spus Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei.

Putin, o nouă mutare periculoasă: Trenul militar nuclear rusesc se îndreaptă spre Ucraina VIDEO

Nici Israelul, un alt aliat al Rusiei, care nu a impus niciun fel de sancțiuni Moscovei, nu a recunoscut anexările regiunilor din Ucraina, făcute de Putin. Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid a declarat că ”Israelul sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, nu vom recunoaște anexarea celor 4 regiuni din Ucraina de către Rusia”.

O altă țară prietenă a Rusiei, Iranul, a avut aceeași poziție. Astfel, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a declarat luni, 3 octombrie 2022, că Teheranul ”pledează pentru respectarea integrității teritoriale a țărilor în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

El a spus că Iranul ”subliniază necesitatea respectării pe deplin a integrității teritoriale a țărilor ca regulă fundamentală a dreptului international și a respectării principiilor Cartei ONU”.

Doar o industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și UE: De ce occidentalii nu vor să se atingă de ea

Nici Serbia nu recunoaște rezultatele referendumurilor și anexarea celor 4 regiuni din Ucraina de către Rusia, lucru confirmat de președintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse cu Moscova, ”întrucât încalcă dreptul international, Carta Națiunilor Unite și rezoluțiile ONU”.

Ca o concluzie, Putin a rămas practic singur în această aventură din Ucraina. Doar Coreea de Nord recunoaște anexările din Ucraina. Chiar și China, principalul său aliat se ferește să încalce în mod deschis o normă fundamental statuată de către ONU, pe care o folosește pentru a-și justifica pretenția sa față de Taiwan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
#anexare teritorii ucraina, #Putin Ucraina, #teritorii ocupate ucraina, #teritorii anexate, #ucraina rusia, #Putin Rusia , #Razboi Ucraina