Cum au ajuns să se caute medici pentru spitalele din România pe rețelele sociale. „Sunt Domnul Cucu. Nu dau bani dar dau de lucru. Remuneraţie mică, după buget”

Sambata, 15 Februarie 2025, ora 20:35
3156 citiri
Cum au ajuns să se caute medici pentru spitalele din România pe rețelele sociale. „Sunt Domnul Cucu. Nu dau bani dar dau de lucru. Remuneraţie mică, după buget”
Medic FOTO: Pexels

Un anunț de angajare a fost făcut recent pe o reţea socială şeful secţiei de pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani.

„Bună seara. Sunt Domnul Cucu. Nu dau bani dar dau de lucru. Aşa că dacă sunteţi medici pediatri specialişti, primari sau rezidenţi anul V, caut să angajez la spitalul judeţean „Sf. Pantelimon” Focşani. Avem libere 3 posturi în secţie şi 2 în ambulator. Remuneraţie mică, după buget Mulţumesc”, se arată în anunț.

Medicul spune că de luni întregi aşteaptă să fie sunat de medici care doresc să lucreze aici, după ce a făcut mai multe anunţuri pe care le numeşte de „cea mai mare seriozitate”. La unitatea sanitară sunt numai trei medici pediatri care se ocupă de pacienţii veniţi din tot judeţul. Medicul spune că s-a gândit să schimbe modul în care face anunţul, în speranţa că va atrage oameni.

„Păi au fost mult mai multe anunţuri de cea mai mare seriozitate, la care nu s-a uitat nimeni, bănuiesc, nu am primit niciun feedback, în decurs de 7-8 luni de când căutăm noi oameni pentru Secţia de pediatrie. Suntem foarte puţini medici rămaşi, 3 la număr adică, şi noi 3 ne ocupăm de tot judeţul, e cam dificil şi de asta căutăm forţă de muncă proaspătă, orice forţă de muncă la urma urmei şi m-am gândit să mai schimb un pic şi stilul de abordare, poate totuşi am mai mult succes”, a precizat medicul care a făcut anunţul.

Domnul „Cucu” din anunţ. O vorbă din popor pusă într-un mod de abordare inedit.

„E o vorbă din popor, mie nu mi s-a părut ceva nou, ceva deosebit, este o chestie pe care bunicii mei o foloseau cel mai des, când se duceau la cineva unde lucrau mai pe degeaba, ne-a chemat domnul Cucu, şi de aici şi începutul anunţului, ca să zic aşa”, a relatat medicul.

La Focşani este nevoie de trei medici pe Secţia de pediatrie şi de doi medici în Ambulator. Linia de gardă este asigurată în condiţii dificile în acest moment. Garda este completată cu ajutorul unor medici veniţi de la alte spitale.

“Noi avem nevoie de 3 medici în secţie, iar doi în Ambulator, 5 medici ne-ar trebui ca să avem şi noi formatul complet.

Este asigurată linie de gardă non stop în Pediatrie cu sacrificiul nostru şi al câtorva medici care vin din exterior, de la alte spitale, lucrează în alte spitale şi vin să ne ajute cu gărzile.

Problema este că numărul pacienţilor fiind mare, se prezintă mulţi la spital, se internează care e de internat, iar pacienţii internaţi ne rămân nouă, medicilor de pe secţie, noi fiind doar trei inşi e cam dificil să-ţi faci treaba în condiţii optime, cu atenţia care trebuie fiecărui pacient”, a explicat medicul.

Veşti bune după anunţul inedit. Un medic rezident în Iaşi în acest moment este dispus să vină la Focşani. Dacă ar exista mai mulţi specialişti munca s-ar împărţi şi astfel volumul de muncă pentru fiecare specialist ar fi mai mic. Atât în tot ce înseamnă urgenţe cât şi în munca de pe secţia de pediatrie.

„La vreo jumătate de oră după ce am pus anunţul m-a abordat cineva şi chiar a fost o surpriză foarte plăcută, este medic rezident momentan la Iaşi şi mi-a promis că o să ne ajute.

La Spitalul Judeţean din Focşani sunt arondate toate comunele şi oraşul Focşani. Şi oraşul Mărăşeşti, şi oraşul Adjud, toate aceste oraşe mai mititele nu mai au linie de gardă permanentă, pediatrie şi toţi pacienţii se adresează doar la Focşani, ceea ce face ca adresabilitatea să fie mare.

Ca şi persoane care se prezintă în gardă în timpul săptămânii sunt cam între 40 şi 60 de persoane pe zi, în week end se dublează, nu mai sunt medici de familie, nu mai sunt alte oportunităţi şi toţi care vin se prezintă aici. Iar bolnavii care se prezintă încarcă foarte mult liniile de urgenţă, fiind o singură persoană şi în triajul de pediatrie unde vede practic urgenţele, şi în secţie, sus, unde sunt pacienţii internaţi, trebuie să se împartă în două părţi, e un pic dificil, dar dacă am fi mai mulţi, treaba s-ar împărţi şi ar fi mai uşor”, a explicat medicul.

„Remuneraţie mică, după buget”. Mesajul din anunţ face referire inclusiv la modul de plată a gărzilor.

„Remuneraţia e după buget, toate vin de la bugetul de stat, noi, fiind spital de stat, suntem plătiţi cu o anumită sumă în funcţie de gradul fiecărui medic, rezidentul fiind cel mai slab plătit, medicul primar fiind cel mai bine plătit. Dar per ansamblu gărzile sunt foarte slab plătite şi de asta lumea evită să facă gărzi, având în vedere că este mult mai uşor de făcut acei bani într-un privat, fără să stai toată noaptea, fără să ai parte de cazuri grave care să te pună în dificultate”, a precizat medicul.

Cum ar trebui atraşi medicii în opinia şefului secţiei de pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani. Locuinţă, decontare pentru transport, plata gărzilor în funcţie de performanţă, printre avantajele care ar trebui oferite unui medic care vine să lucreze din altă parte într-o localitate unde există deficit.

„Eu dacă aş fi tânăr acum şi aş vrea să lucrez într-un spital, aş vrea totuşi să mi se ofere şi nişte facilităţi, tinerii de obicei au şi ei nevoile lor, au nevoie de locuinţă de serviciu, au nevoie de o primă de instalare, au nevoie de o decontare de transport eventual, dacă nu sunt din localitate, cu care să-i mai ajutăm pe lângă salariul pentru munca prestată. A doua chestie ar fi plata gărzilor. Am văzut în alte spitale, la un număr de gărzi, 3, 4, 5 mai multe, să primeşti o primă, în funcţie de performanţa fiecăruia.

O gardă de săptămână este în jur de 600 de lei la medic primar, la medicul rezident este în jur de 300 de lei, o gardă. O gardă de weekend este în jur de 1000 de lei, o gardă de sâmbătă are cele mai multe ore, 24 de ore de weekend, duminica sunt 16 ore de weekend şi restul de săptămână, cum ar fi, de la 12 noaptea, luni.

Cu trei consultaţii în privat ţi-ai făcut o gardă, lumea evită. Dacă ar fi un pic mai stimulat sistemul, am atrage medici”, a explicat pentru News.ro şeful secţiei de pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani.

Mită de aproape 10.000 de euro pentru angajarea unui asistent farmacist. O fostă asistentă, acuzată și în trecut de astfel de fapte, a fost arestată de polițiști
Mită de aproape 10.000 de euro pentru angajarea unui asistent farmacist. O fostă asistentă, acuzată și în trecut de astfel de fapte, a fost arestată de polițiști
O fostă asistentă de la Serviciul Județean de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată de trafic de...
Tânăr ajuns la terapie intensivă după ce ar fi fost bătut de jandarmi și paznici la un concert: ”După ce a scuipat sânge, i-a mai dat un bocanc în cap” VIDEO
Tânăr ajuns la terapie intensivă după ce ar fi fost bătut de jandarmi și paznici la un concert: ”După ce a scuipat sânge, i-a mai dat un bocanc în cap” VIDEO
Un tânăr clujean de 24 de ani a fost bătut de jandarmii și agenți de pază la ieșirea de la un un concert atât de grav încât a necesitat o intervenție chirurgicală și a ajuns la terapie...
#angajare, #spital, #pediatrie, #Focsani , #stiri sociale
  1. Tensiunea crește la Istanbul după arestarea primarului, rivalul lui Erdogan. Studenții protestează în stradă. Ce mesaj le transmite primarul VIDEO
  2. Câte zile libere au românii de Paște și de 1 Mai. Guvernul a pregătit și o punte pentru bugetari
  3. România, pe primul loc la numărul total de cazuri închise în 2024 de către CEDO. Ce alte state se mai găsesc în top
  4. Femeie moartă după administrarea unui antibiotic greșit. O asistentă ar fi confundat paturile pacienților
  5. Cartea Albă a Apărării Europene devine realitate. Ce prevede ghidul de securitate a continentului
  6. Volodimir Zelenski vorbește chiar acum cu Donald Trump. Președintele ucrainean a spus ce poate și ce nu poate accepta ca să facă pace
  7. Câți bani vor primi elevii în martie ca bursă de merit sau de reziliență și tehnologică
  8. Un minor a fost înjunghiat lângă o școală din București. Doi agresori sunt la Poliție, al treilea este căutat
  9. Reacția MAE după ce Ucraina i-a interzis accesul în țară timp de 3 ani Dianei Şoşoacă
  10. Doi militari răniți în urma unui accident în poligonul Dorolea. Ei participau la un exercițiu de distrugere a muniției