Paradoxul angajărilor din poliție. ”Este o bază de selecție la un nivel inferior celor de anii trecuți”

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 23:55
3425 citiri
Paradoxul angajărilor din poliție. ”Este o bază de selecție la un nivel inferior celor de anii trecuți”
Elevi ai școlii de poliție FOTO: Facebook Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca

Meseria de polițist a fascinat întotdeauna tinerii. La concursurile pentru admiterile în școlile de poliție se luptau cel puțin 10 candidați pe un loc. Se întâmpla în urmă cu 10 ani. Acum situația s-a schimbat.

Ideea de a sta un an într-o școală de subofițeri de poliție nu mai este atractivă și cu toate acestea mulți vor să devină polițiști. Participă la concursurile de încadrare directă unde după ce trec de un test grilă ajung ”oameni ai legii”.

Atunci sunt mulți care își pun întrebarea dacă are rost să se ”chinuie” într-o școală militară când poți candida pe un loc scos din sursă externă și ai intrat direct pe salariu?

”Din păcate este o comparație cât se poate de reală. Au fost situații în care candidați pentru școala de poliție unde trebuiau să treacă proba scrisă la limba română și limbă străină au picat. Ulterior, la scurt timp s-au încadrat direct dând doar un test grilă din cunoștințe din legislație.

Teoretic, la încadrare directă nu mai contează dacă știi sau nu limba română. Dacă vrei să intri la școala de poliție, trebuie, dar în încadrare directă nu mai este nevoie. Este greu de explicat logica.

Gândiți-vă că de trei ani suntem într-o excepție, cursurile școlii de poliție sunt de 1 an, nu de 2 ani cum ar fi normal și cum este orice școală postliceală. Iar pe parcursul acestui an, orice elev primește soldă de 130 de lei pe lună. În timp ce colegul său încadrat direct primește salariul din prima zi. Iar și cel din școala de poliție, timp de 6 luni face practică în stradă, face exact ce face cel încadrat direct.

Nu mai vorbim despre condiții, despre faptul că se pierde din vechimea de serviciu. Este clar că dacă ai această variantă de a trece de la o zi la alta de un examen și de a te face peste noapte polițist, este clar că vor opta mulți pentru această variantă. Și nu sunt de condamnat cei care se gândesc să nu meargă la școala de poliție și să aștepte încadrările directe”, a explicat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului polițiștilor Europol.

Însă nici măcar încadrările directe nu reușesc să umple deficitul de polițiști. La Constanța, în această toamnă au avut loc examene pentru încadrări directe.

”Nu s-au ocupat toate posturile de agent din sursă externă. Cu alte cuvinte, candidații nu au obținut nota 7. 00.

Nu se mai vorbește despre concurență, cum era pe vremuri. Acum 10 ani dacă doreai să intri în poliție prin încadrare directă aveai minim 10 persoane pe loc. Acum nu mai este așa”, a mai spus polițistul.

Situație unică în istoria MAI

La școlile de agenți de poliție este cea mai redusă concurență de după Revoluție.

Acum și la școala de poliție. Din peste 5000 au picat la testele psihologice peste 36%, au rămas aproximativ 3.000 pentru 1640 de funcții. Din aceștia, au mai picat încă 30-40% la probele sportive și s-au confirmat calculele noastre. Și acum mai au încă două hopuri. S-ar putea ca la Oradea, unde sunt 1,14 pe un loc, să mai avem niște surprize.

Și este clar că acolo mulți nu vor reuși să ia note peste 4.00 ca să fie admiși. Proba medicală are loc după proba scrisă și este posibil ca un procent între 5 și 10% care au ajuns până acolo să nu treacă testele, fie ca se descoperă că au tatuaje, fie că diverse probleme medicale. Sunt din ce în ce mai mulți tineri care au afecțiuni ale glandelor.

S-ar putea să fim în prima situație din istoria Afacerilor Interne când nu se vor ocupa toate locurile la școlile de poliție”, a mai spus Cosmin Andreica.

Pe de altă parte, cei care sunt admiși, abia iau note de trecere. În imaginea de mai jos se vede ce note au obținut patru candidași care aveau aceeași notă 7.60 și trebuiau departajați

Sursa: Sindicatul Europol

”A fost admis un concurent care a luat nota 3.28. Acesta este polițistul care la un moment dat s-ar putea să lucreze într-un dosar în care un cetățean să aibă o anumită calitate. Cam cum mergi cu inima strânsă dacă știi că el a luat 3.28 la interviul pe teme de competențe profesionale?”, a spus Andreica.

În acest moment, deficitul de cadre, la nivel MAI este de 26.000 de cadre. ”Dar ne raportăm la organigramele existente din anii 2000. În realitate ar fi în jur de 37.000 lipsă”, a mai spus liderul sindicatului.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#angajari Politie, #angajari sursa externa, #admitere scoli politie, #deficit politisti, #politisti slab pregatiti , #politie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Prăbușirea natalității interne și exodul tinerilor reduc pe zi ce