Marea migrație pe piața muncii din România. De ce sunt disperați angajații să-și caute locuri noi de muncă

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 06:20
5423 citiri
Marea migrație pe piața muncii din România. De ce sunt disperați angajații să-și caute locuri noi de muncă
73% dintre respondenți se tem că nu vor găsi angajați experimentați în 2023 FOTO Pixabay

Piața forței de muncă este în plină schimbare în România, în contextul crizei economice.

Un studiu recent arată că va fi „război” pentru angajații experimentați.

„Criza de pe piața HR se va amplifica în următoarele luni, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajați experimentați, estimează oamenii de afaceri și specialiștii chestionați”, arată reprezentanții Frames și Digital HR, care au realizat barometrul de opinie.

69% dintre cei peste 260 de manageri chestionați estimează că 2023 va fi anul în care să își păstreze angajații calificați va fi o adevărată provocare, în contextul problemelor din economie.

Majoritatea a respondenților afirmă că vor încerca să își fidelizeze angajații, însă se așteaptă ca aceștia să își întețească eforturile de a-și găsi un loc de muncă mai sigur și mai bine plătit, în contextul în care inflația va afecta puternic nivelul salariilor.

În acest context, 73% dintre respondenți se tem că nu vor găsi angajați experimentați în 2023.

Românii caută locuri de muncă mai bine plătite

Consultantul fiscal Adrian Negrescu a explicat pentru Ziare.com cum va arăta piața muncii anul viitor.

„Majoritatea companiilor se așteaptă ca angajații să plece. Să caute un loc de muncă mai bine plătit, să caute un salariu mai bun în condițiile inflației. Companiile încearcă să-și ia măsuri de protecție, să-și fidelizeze oamenii prin pachete salariale, prin bonusuri, prin tot felul de lucruri care să-i ajute să rămână la locul lor de muncă. Migrația forței de muncă va crește în 2023 în condițiile în care salariile vor fi erodate puternic de inflație”, a declarat Adrian Negrescu.

Expertul spune că vor fi disponibile locuri de muncă, iar domeniul IT va fi în top.

„Cele mai multe locuri de muncă disponibile vor fi în zona IT, în zona retail, construcții, în zona medical, pharma, în domeniile care au legătură cu dezvoltarea afacerilor pe internet.

Se caută specialiști în multe domenii, sunt dispuși antreprenorii să dea salarii mai mari cu 10-15 la sută față de cele din prezent, dar din păcate este o criză puternică de angajați în România.

În 2023 această migrație a forței de muncă de la un loc de muncă la altul se va accentua pentru că oamenii vor căuta soluții pentru a face față scumpirilor, iar singura soluție în momentul în care viața ta devine de două ori mai scumpă este să-ți cauți un loc de muncă mai bine plătit”, spune Adrian Negrescu,

Potrivit specialiștilor, este de așteptat ca decalajul dintre cererea de forță de muncă specializată și oferta să crească pe măsură ce problemele economice se vor adânci, de la inflație la posibila recesiune tehnică.

Întrebați care vor fi principalele avantaje care vor face diferența între ofertele companiilor, în 2023, 72% dintre cei chestionați au menționat pachetul salarial, 61% au amintit de soliditatea firmei, iar 43% au indicat facilitățile suplimentare puse la dispoziția angajaților (traininguri, participări la evenimente, bonuri de masă, facilități de transport etc.).

41% dintre respondenți sunt interesați de programul flexibil de muncă, mai arată studiul.

,,Inflația puternică din acest an care, probabil, va rămâne la un nivel ridicat și în anul viitor, a afectat puterea de cumpărare a salariaților, astfel că angajatorii au căutat și vor căuta soluții pentru a optimiza pachetele salariale. O creștere medie de 10-15% a salariilor, care să acopere inflația estimată în 2023 este de așteptat, alături de oferirea unor prime ocazionale, în funcție de dinamica business-ului’’, spun experții care au realizat sondajul.

Potrivit rezultatelor barometrului, 52% dintre managerii chestionați au menționat o creștere salarială între 10-15% în 2023. 26% vor să crească salariile cu peste 15%, iar 22% estimează un avans al salariilor sub 10%, în funcție de situația economică.

“Salariul va continua să fie cel mai important însă, în condițiile perioadei dificile spre care ne îndreptăm, siguranța locului de muncă probabil va trece în prim-plan, asta dincolo de tendințele consolidate în pandemie – work from home, oportunitatea de a avea work life balance, posibilitatea de dezvoltare și promovare profesională, confirmarea profesională etc.”, afirmă Adrian Negrescu.

Cele mai căutate locuri de muncă în 2023 vor fi în IT, retail, construcții și servicii, arată datele barometrului Frames & Digital HR.

63% dintre managerii chestionați consideră că cei mai căutați vor fi angajații din sectorul IT, mai ales în contextul dezvoltării semnificative a economiei digitale.

Pe locurile următoare, în topul reieșit din opiniile celor intervievați, s-au situat retailul, menționat de 51% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (49%), serviciile (42%), medical/pharma (38%), serviciile de suport (22%) și industria auto, cu tot cu activitățile aferente (19%)

,,Dincolo de business-urile clasice, precum retailul și construcțiile, dinamica economică generează o cerere tot mai mare de personal în sectoarele de automatizare a proceselor, de programare și gestiune a fluxurilor de date și marfă. Ne îndreptăm spre Industry 4.0, a patra revoluție industrială, în care automatizarea și digitalizarea business-urilor se vor afla în prim-plan. Cine nu va investi în optimizarea fluxurilor de lucru, în cercetarea digitală a pieței, în optimizarea datelor de producție și vânzări, în eficientizarea activității va avea de pierdut. Competitivitatea economică se va regăsi în principal în aceste tendințe’’, a mai declarat Negrescu.

Potrivit concluziilor barometrului, pentru angajatori, salariatul devine tot mai mult un capital, vremea când oricine putea fi înlocuit, dacă nu respecta deciziile angajatorului, fiind pe cale să apună.

,,Într-o piață în care cererea de forță de muncă de calitate este puternic disproporționată în raport cu oferta, echilibrul va putea fi găsit doar în măsura în care ambele părți – angajați și angajatori - vor accepta relația de parteneriat, cu toate beneficiile și obligațiile aferente”, se mai arată în barometru.

Potrivit rezultatelor barometrului, oamenii de afaceri și experții HR privesc cu îngrijorare la impactul modificărilor administrative ce vor intra în vigoare in 2023 cât și la perspectivele unor noi decizii în acest sens, despre care mulți dintre ei spun că vor bulversa mediul de business.

Chestionați în ce măsura deciziile fiscale vor afecta piața muncii în 2023, 64% dintre respondenți au declarat că acestea vor avea un efect negativ, 19% au afirmat că impactul în sectorul în care activează va fi unul relativ scăzut, în timp ce 17% au declarat că nu au toate datele pentru a da un răspuns.

Barometrul privind perspectivele pieței de muncă a fost realizat de Frames în perioada 1 – 9 octombrie 2022, la comanda Digital HR, pe un eșantion de 260 de oameni de afaceri și experți HR din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc. Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul și interviul telefonic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#angajari Romania, #angajari, #sondaj, #adrian negrescu , #stiri economice
Comentarii