Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Examene supravegheate audio - video pentru angajările la stat. În ce stadiu este proiectul de lege

Luni, 10 Octombrie 2022, ora 15:59
2683 citiri
Examene supravegheate audio - video pentru angajările la stat. În ce stadiu este proiectul de lege
În momentul de faţă, admiterea în corpul funcţionarilor publici se face în urma promovării unui concurs FOTO Pixabay

USR a depus, la iniţiativa deputatului Alin Apostol şi a lui Liviu Mălureanu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, un proiect de modificare a Codului administrativ, astfel încât să fie asigurate premisele pentru desfăşurarea corectă a concursurilor pentru ocuparea unor funcţii publice.

„Am depus această iniţiativă pentru că, practic, în aproape fiecare instituţie publică sunt câştigate aşa-zise concursuri de cine trebuie. Doar în ultimele zile, am văzut două cazuri când a ajuns în funcţie cine trebuia. Primul este cazul lui Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt. Domnul nu a mai prins post la ANRE din cauza sesizării pe care USR a depus-o la CCR, aşa că i-au organizat un «concurs» la Agenţia de Dezvoltare Regională Oltenia, care are de gestionat aproximativ 1,2 miliarde de euro. Al doilea caz este cel al şefului din Ministerul Educaţiei care a candidat pentru un post de director general la o direcţie din subordinea lui. Bineînţeles, a luat notă maximă la interviu. Exemplele de acest fel sunt nenumărate şi efectul dureros e că oamenii oneşti şi capabili nici măcar nu mai încearcă să candideze pentru post”, a declarat deputatul USR Alin Apostol, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Liviu Mălureanu, fost preşedinte al ANFP, a precizat că pot fi eliminate, prin acest proiect, concursurile aranjate.

„Putem elimina concursurile aranjate începând de mâine. Aplicaţia care permite extragerea aleatorie a subiectelor în dimineaţa concursului există şi funcţionează fără probleme. Ea a fost dezvoltată în mandatul meu de preşedinte ANFP şi a fost folosită cu succes, volutar, atât de ANFP, cât şi de ANAF. Din păcate, legislaţia pentru a fi folosită în mod obligatoriu de către toate instituţiile este blocată de către Ministerul Dezvoltării, pentru că, în afara USR, nimeni nu vrea concursuri corecte în România”, precizează Liviu Mălureanu, fost preşedinte al ANFP.

În momentul de faţă, admiterea în corpul funcţionarilor publici se face în urma promovării unui concurs reglementat de art. 467 din Codul administrativ şi de HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici.

USR propune două schimbări majore:

1. Subiectele de examen şi componenţa comisiei de evaluare vor fi extrase aleatoriu. În cazul subiectelor, pentru fiecare element bibliografic vor fi introduse în sistemul informatic de extragere aleatorie minimum 10 variante de subiecte.

2. Probele de concurs vor fi înregistrate audio-video.

Mulţi dintre primarii USR aplică deja aceste bune practici în ceea ce priveşte ocuparea posturilor scoase la concurs şi ele trebuie implementate în toate instituţiile publice din România, pentru că avem nevoie de profesionişti, nu de politruci, mai transmite sursa menţionată.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#angajari stat, #examen, #bugetari , #stiri politice