Angajări masive în spitalele din România. Posturi scoase la concurs pentru specialiști: ”Nu pot să o accept ca medicii să nu aibă unde să lucreze”

Duminica, 14 Mai 2023, ora 14:32
3705 citiri
Angajări masive în spitalele din România. Posturi scoase la concurs pentru specialiști: ”Nu pot să o accept ca medicii să nu aibă unde să lucreze”
Posturi pentru medicii specialiști scose la concurs în spitalele din România FOTO Unsplash

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel, duminică, la spitale să scoată la concurs posturile de medici şi de asistenţi medicali de care au nevoie.

Acesta a menţionat că doar așa va putea propune un memorandum în Guvern pentru aprobarea acestora, chiar dacă există în vigoare ordonanţa care limitează angajările în sistemul bugetar.

"Am făcut un apel la toate spitalele de România să scoată posturile la concurs. Acum, sigur că ne găsim într-o perioadă în care există o ordonanţă care limitează angajările în toate sectoarele, nu numai în sectorul sanitar şi au fost diverse, mă rog, discuţii dacă Sănătatea şi Învăţământul sunt sau nu incluse în această ordonanţă. Eu o să fac din nou acest apel la spitale să solicite posturile de medici, de asistenţi medicali de care au nevoie şi să le scoată la concurs şi vă promit că voi face un memorandum în Guvern ca să se aprobe scoaterea la concurs a acestor posturi, chiar dacă există în vigoare această ordonanţă", a afirmat Rafila, cu prilejul sesiunii extraordinare a concursului de intrare în rezidenţiat, întrebat în legătură cu faptul că medicii rezidenţi se plâng că spitalele nu scot posturi la concurs.

El a precizat că, în prezent, sunt peste 1.000 de tineri medici care au susţinut săptămâna trecută, la nivel naţional, examenul de specialitate şi care nu au posturi.

"Mi se pare o nedreptate şi nu pot să o accept şi nu are niciun fel de raţionalitate să avem peste 1.000 de medici care au devenit specialişti şi ei să nu aibă unde să lucreze. Cred că e foarte clar lucrul ăsta. Sunt convins că Guvernul va aproba un astfel de memorandum care să permită ocuparea posturilor libere de către medicii care nu au în momentul de faţă un angajament. Această mie de specialişti care tocmai a susţinut examenul este, probabil, cel mai bun exemplu. Trebuie să-i angajăm aici, în ţară, avem nevoie de ei, nu trebuie să încurajăm în niciun fel emigraţia personalului medical calificat", a evidenţiat Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat că, pentru a transmite memorandumul în acest sens Guvernului, spitalele trebuie să scoată posturile la concurs.

"Nu Ministerul Sănătăţii face angajări, spitalele fac angajări pe ambulatoriile de specialitate şi aşa mai departe. Dânşii trebuie să ne trimită nouă solicitările de locuri pe care vor să le scoată la concurs şi, în momentul acela, imediat, în decurs de 48 de ore, înaintăm memorandumul spre aprobare Guvernului României", a spus Rafila.

El a mai arătat că este necesar un inventar mai apropiat de nevoi al spitalelor din România, pentru a găsi o soluţie pentru scoaterea la concursul de rezidenţiat a mai multor posturi.

Eveniment Quarterly Report

Rafila caută sprijin american pentru a combate corupția din sistemul medical autohton
Rafila caută sprijin american pentru a combate corupția din sistemul medical autohton
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi secretarul de stat Alexandru Rogobete se află la Washington, unde au programate mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului SUA, pe tema...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#angajari, #angajari Romania, #medici, #spitale , #stiri sociale