Șpăgi generoase pentru angajări la Ambulanță. Note de 2 umflate până la 8, doar ca să treacă ”al nostru”. ”Să finalizăm cu bine”

Marti, 14 Februarie 2023, ora 03:40
10638 citiri
Șpăgi generoase pentru angajări la Ambulanță. Note de 2 umflate până la 8, doar ca să treacă ”al nostru”. ”Să finalizăm cu bine”
Angajări pe șpăgi uriașe la Ambulanța Neamț FOTO Faceboook/SAJ Neamț

Scandalul angajărilor pe șpagă la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț (SAJ), izbucnit în vara anului 2022, a ajuns în instanță, o parte dintre inculpați recunoscându-și vina și acceptând să facă acorduri de recunoaștere cu procurorii.

Este vorba despre candidații care s-au prezentat la un examen ”formal” pentru a fi angajați la SAJ Neamț pe posturi de execuție (șoferi de ambulanță și asistenți) deși erau foarte slab pregătiți.

Succesul la concurs fusese însă asigurat de plata unor sume de bani, 5000 de euro de persoană, pentru a primi nota de trecere care garanta angajarea în sistem. Membrii comisiei de examinare au fost nevoiți să bifeze ei răspunsurile corecte pentru ca respectivii candidați să poată primi minium de puncte pentru a fi declarați admiși.

Unele lucrări erau atât de slabe încât candidații n-ar fi putut primi mai mult de nota 2 (20 de puncte), dacă examenul ar fi fost cinstit. Cu toate acestea au fost admiși chiar și cu nota 8.

Denunțul care a adus procurorii la SAJ Neamț

Un denunț a adus procurorii anticorupție la SAJ Neamț, iar ancheta a scos la lumină nereguli extrem de grave pe care directorul interimar, Dan Morenciu, le-a girat cât a fost în funcție.

În luna mai 2022, Morenciu, director al SAJ Neamț din martie același an, a organizat un concurs de angajare a personalului care fusese recrutat în regim de urgență în perioada pandemiei de COVID-19.

Cu complicitatea asistentelor șefe, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa, dar și a unui alt subaltern, lider de sindicat, a pus la cale o afacere la finalul căreia managerul avea să primească peste o sută de mii de euro de la candidații care își doreau un psot la SAJ Neamț.

Șpaga pentru un post de ambulanțier sau de asistent varia între 5000 și 10.000 de euro, o parte din bani fiind împărțită între intermediari, însă grosul ajungea la Morenciu. Directorul SAJ Neamț a fost prins cu 40.000 de euro împărțiți în două plicuri, iar procurorii susțin că ar fi primit dublul acestei sume.

Cum erau umflate notele candidaților care aduceau ”mălai”

Conform Procedurii de organizare și desfășurare a examenului, testul de verificare a cunoștințelor, în cazul asistenților medicali, urma să se desfășoare în data de 10.05.2022 și conținea un număr de 50 de întrebări, iar pentru a fi declarat admis, candidatul trebuia să aibă un punctaj de minim 60. În cazul personalului sanitar auxiliar, proba scrisă urma să se desfășoare în data de 11.05.2022 și conținea 50 de întrebări (25 de întrebări de prim ajutor și 25 de întrebări de mecanică), precum și un test grilă suplimentar de 26 de întrebări din legislația rutieră, iar pentru a fi declarat admis candidatul trebuia să obțină punctajul minim de 60 de puncte, în cazul cunoștințelor de prim ajutor și de mecanică, precum și de 22 de puncte în cazul cunoștințelor de legislație rutieră.

Examenul a avut un character formal, susțin anchetatorii. Cei care își asiguraseră angajarea plătind bani grei au avut lucrări atât de slabe încât abia au putut fi notate cu 20 de puncte, în condițiile în care pentru a promova aveau nevoi de 60 de puncte. De altfel, în discuțiile telefonice interceptate de procurorii, asistentele care erau implicate în corectarea testelor se văitau de slaba pregătire a candidaților și se sfătuiau reciproc cum să procedeze astfel încât cei care dăduseră ”mălaiul” să fi declarați admiși.

Mai mult, o parte dintre candidați, deși cunoșteau subiectele înainte de susținerea probei scrise, nu au reușit să transcrie răspunsurile corecte pe foaia de examen. Se ajunsese la un moment dat ca foarte mulți dintre concurenți să fie notați artificial cu 60 de puncte (nota 6), ceea ce ar fi stârnit suspiciuni. Pentru a elimina acest pericol, unele lucrări de 2 au fost notate în final cu 78 și respectiv 82 de puncte, punctaj mult prea mare pentru nivelul precar de conștiințe al candidaților care aveau să lucreze ca ambulanțieri și asistenți medicali în prima linie.

”Procurorul a reținut că punctajul real al tuturor candidaților pentru asistenți medicali se situează sub limita minimă de 60 de puncte (între 7 și 24 de puncte), însă punctajul final acordat fiecărui candidat este de cel puțin 60 de puncte”, se arată în rechizitoriu.

Candidații ”speciali” au fost favorizați inclusiv la partea a doua a concursului. În timpul interviului primeau întrebări banale și erau ajutați atunci când se poticneau, doar să reușească să nimerească răspunsul corect.

Una dintre asistentele șefe, Rozoschi Maria, avea să recunoască în timpul anchetei că i-a ajutat pe candidați să promoveze examenul, iar ajutorul dat a constat în „adresarea de întrebări ajutătoare celor care trebuiau declarați admiși și adresând întrebări mai grele pentru cei care trebuiau respinși”.

Femeia ținea legătura în permanență cu complicii ei care o anunțau că au intrat în posesia ”mălaiului”, rugându-i prin mesaje scrise să păstreze ”mălaiul” până la finalul examenului: ”Ține-l la tine. „Să finalizăm cu bine”, erau îndemnurile asistentei șefe.

Nu se impune aplicarea unei sancțiuni severe

În cazul lui Victor M., unul dintre inculpații acuzați în acest dosar de dare de mită, judecătorii din cadrul Tribunalului Neamț au fost îngăduitori, considerând că vina nu-i aparține neapărat lui, acesta fiind forțat de împrejurări să dea mită pentru a-și păstra locul de muncă.

”a ales conduita ilicită pentru a-şi prezerva locul de muncă și a-și sprijini astfel familia, iniţiativa aparţinând funcţionarilor publici care ocupau funcţii cu rol decizional în cadrul unităţii (care au transmis aceste pretenţii tuturor candidaţilor), iar nu inculpatului, acesta având în întreţinere un copil minor, iar situația sa familială nu este facil de gestionat (în condițiile în care tatăl său este bolnav, fratele său a fost încadrat în grad de handicap grav cu asistent personal, iar soția sa urmează, de asemenea, un tratament), astfel că instanţa apreciază că nu se impune aplicarea unei sancţiuni severe, care să implice executarea efectivă a unei pedepse privative de libertate de către acest inculpat”, se arată în motivarea instanței.

Pedeapsa stabilită de judecătorii nemțeni în cazul ambulanțierului a fost de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității.

În ceea ce privește conducerea SAJ Neamț, dosarul se află încă în faza de judecată pe rolul Tribunalului Bacău.

”(...) desemnează Tribunalul Bacău pentru soluționarea cauzei ce face obiectul dosarului nr.3954/103/2022 al Tribunalului Neamţ. Trimite cauza la Tribunalul Bacău pentru competentă soluţionare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 7.02.2023”, a fost soluția Curții de Apel Bacău desemnată să rezolve un conflict de competență.

Tăriceanu a scăpat de pedeapsă în dosarul mitei de 800.000 de dolari. Fostul premier a rămas cu averea intactă. Decizia instanței
Tăriceanu a scăpat de pedeapsă în dosarul mitei de 800.000 de dolari. Fostul premier a rămas cu averea intactă. Decizia instanței
Fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat, joi, 10 octombrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), într-un dosar în care era acuzat de o luare de mită în valoare...
Ministrul Justiției a trimis Parlamentului cererea de ridicare a imunității lui Eugen Pîrvulescu
Ministrul Justiției a trimis Parlamentului cererea de ridicare a imunității lui Eugen Pîrvulescu
Ministrul Justiției a transmis Senatului României cererea de ridicare a imunității în cazul parlamentarului Eugen Pîrvulescu, ales pe listele PNL. Politicianul, care a părăsit recent...
#angajari, #ambulanta, #DNA, #Neamt, #ambulantier, #asistent, #mita , #coruptie
  1. Cum au preluat hackerii controlul aspiratoarelor robot din mai multe orașe americane. Aparatele au început să strige insulte rasiale
  2. Cele două întrebări de la referendumul lui Nicușor Dan, care ar putea fi organizat odată cu prezidențialele. „Bucureștenii sunt chemați să răspundă cu da sau nu”
  3. Jurnalistul Marius Buga, fost corespondent Pro TV, condamnat definitiv la închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi
  4. Cum a păcălit Hezbollah apărarea antiaeriană israeliană. Domul de fier, mai puțin eficient în cazul dronelor
  5. Plantare de arbori şi studii peisagistice de peste 500 de milioane de lei. Ce mai vrea Daniel Băluță să facă în Sectorul 4
  6. Precizări despre „mica recalculare” de la Casa Națională de Pensii. Ce fel de adeverințe trebuie să aducă pensionarii care vor mai mulți bani de la anul
  7. Româncă arestată în Italia după ce și-a bătut fostul iubit, apoi l-a atacat din nou și i-a dat foc
  8. Zborurile spre și dinspre Tel Aviv, suspendate pe o perioadă mai lungă de Wizz Air. Cum pot recupera banii pasagerii
  9. Cum ar putea încerca Trump să conteste rezultatele alegerilor dacă pierde din nou. Vulnerabilitățile care îngrijorează experții electorali
  10. Cine este polițistul local din Sectorul 4 care s-a certat cu Nicușor Dan și a sunat la 112 să cheme Poliția Națională