Angajatorii din străinătate și meseriașii români se acuză reciproc de țepe: "M-am săturat să tac după 2 ani de experiență în acest domeniu"

Sambata, 18 Martie 2023, ora 20:30
48784 citiri
Angajatorii din străinătate și meseriașii români se acuză reciproc de țepe: "M-am săturat să tac după 2 ani de experiență în acest domeniu"
Muncitori pe șantier FOTO Pixabay

Mulți români au plecat să lucreze în străinătate atrași de salariile mari. Totuși, unii dintre cei care au ajuns acolo s-au trezit exploatați.

În unele cazuri, angajatorii din străinătate plătesc salarii foarte mici sau chiar nu plătesc munca depusă de către lucrătorii români.

Au fost descoperite situații în care românii au fost obligați să lucreze ore suplimentare fără să fie plătiți sau au fost cazați în condiții insalubre sau în spații neadecvate.

Cele mai grave experiențe le-au avut cei care s-au trezit că angajatorii din străinătate le-au confiscat documentele de identitate și le-au limitat libertatea de mișcare.

Sunt motivele pentru care anunțurile de angajare postate în mediul online sunt primite cu reticență.

"Salariu lunar în jur de 2.400 de euro net pe lună"

O astfel de ofertă a fost postată pe grupul Constructori și meseriași în construcții, de pe Facebook.

"Căutăm zidari cu experiență pentru o firmă de construcții din orașul Wetzlar, Germania.

  • Au în total 8 șantiere.
  • Se lucrează cu prefabricate.
  • Echipa internațională.

Cazare oferită:

  • Locuința privată
  • Maxim 3 persoane în locuința.
  • Se plătesc doar cheltuieli cu utilități.

Salariu lunar în jur de 2400 Euro net pe lună, în funcție de orele lucrate.

Pentru mai multe informații, vă rog să îmi scrieți în privat.

Vă asigurăm că serviciile noastre în ceea ce ține de găsirea unui loc de muncă potrivit sunt și vor rămâne mereu gratuite!", se precizează în anunț.

"E o firmă de vânzare de sclavi"

Puțini dintre cei care au comentat s-au arătat interesați de ofertă, cei mai mulți cred că salariul este prea mic.

"în România la negru iei peste 2000.de euro tu cât oferi?"

"Din 2400 mai se plăteste cheltuieli și utilități?"

"Un zidar în Germania trebuie să primească minim 20€ per oră. Lăsăți ofertele de 2.400, egal cu 0."

"Asta e o firma de vânzare de sclavi."

"Eu la 3000€ net fără nici o calificare (fără rate sau alte obligații) deja mi-am anunțat demisia din luna iunie! (Dacă aș cere 500€ în plus mi-ar da) dar aici dacă nu știi ce vrei,devii sclavul banului!"

"Cei cu cunoștințe minime despre cum se lucrează în construcții merg pe banii ăștia, că meseriaș vorbesc de la trei mii în sus."

"Eu atât ofer la un salahor plus cazare asigurată și voi oferiți 2.400 la zidărie? Bătaie de joc."

"Când veți înțelege oare că țepele voi le dați?"

Persoana care a postat anunțul a reacționat, referindu-se la situațiile neplăcute pe care le creează unii dintre românii care aplică.

"A venit momentul să spun și eu câteva cuvinte despre meseria mea de a face recrutare personal pentru Germania. Văd foarte multe comentarii negative la adresa recrutărilor sau locurilor de muncă afișate.

Meseria mea constă în a face legătură între angajator și candidații care solicită un loc de muncă. Cel mai greu domeniu de face recrutare este în domeniul construcțiilor. Și anume:

  • candidații au cele mai mari pretenții, dar nu cunosc limba germană sau engleză, nu au permis iar când ajung acolo poate nici meserie la un nivel bun nu cunosc;
  • se zice că se câștigă mai mult în România dar când vine vorba de transport nimeni nu are bani să îl plătească;
  • se face rezervarea la transport după care în ziua plecării nu mai răspunde la telefon;
  • ajung acolo apoi dispar pur și simplu fără să anunțe pe nimeni. Cele mai mari 'țepe' așa cum le numiți voi sunt din partea candidaților.

Eu prezint oferta de muncă a angajatorului. Dacă cineva este mulțumit de ofertă aplică, dacă nu, nu aplică. Simplu. Sunt și alte oferte de muncă pe piață. Aveți de unde alege.

Cea mai mare satisfacție pe care o are un recruter este atunci când angajatul este mulțumit de locul de muncă oferit, iar angajatorul are echipa cu care să lucreze.

Într-un singur anunț pe Facebook nu se poate scrie tot, se scriu câteva idei informative. De aceea se face un interviu, unde se vorbesc detalii și se dau toate informațiile.

Pentru a face această meserie de recruter trebuie să ai o afinitate față de oameni, să dorești să ajuți, să rezolvi situații, să împaci pe toată lumea.

Când veți înțelege oare că țepele voi le dați?!"

Citește și:
Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI
Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI
Tribunalul Călărași a dispus începerea judecății lui Marian Iorga, comisarul șef care a condus două inspectorate de poliție. Deși este anchetat pentru fapte de corupție (luare de mită...
Noul căpitan al echipei naționale dezvăluie de ce nu se adaptează tinerii jucători români în străinătate
Noul căpitan al echipei naționale dezvăluie de ce nu se adaptează tinerii jucători români în străinătate
Răzvan Marin (25 ani) face parte din lotul României pentru meciurile cu Andorra şi Belarus, din preliminariile CE-2024 și va fu căpitanul naționalei în absența lui Chiricheș. El a...
#angajatori, #strainatate, #meseriasi, #constructii, #tepe, #acuzatii , #angajare