Angela Merkel, declarații surprinzătoare. De ce nu a putut să convoace discuţii la nivel european cu Vladimir Putin înainte de invazia Rusiei în Ucraina

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 17:21
4562 citiri
Angela Merkel, declarații surprinzătoare. De ce nu a putut să convoace discuţii la nivel european cu Vladimir Putin înainte de invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel a dezvăluit de ce nu a putut să convoace o discuție oficială cu Vladimir Putin înainte de invazia în Ucraina FOTO Hepta

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că şi-a propus să convoace discuţii la nivelul Uniunii Europene cu preşedintele rus Vladimir Putin cu un an înainte ca acesta să lanseze invazia în Ucraina, dar în cele din urmă nu a văzut nicio posibilitate de a-l influenţa pe liderul rus la sfârşitul mandatului său.

Angela Merkel a declarat pentru cotidianul german Spiegel, într-un interviu publicat joi, că ea şi preşedintele francez Emmanuel Macron au plănuit să găzduiască un format de discuţie independent cu Putin în cadrul Consiliului European în 2021, ultima ei vară în funcţie.

Cu toate acestea, ea a dezvăluit că ”nu mai avea puterea” de a duce la bun sfârşit planul, pentru că, ”la urma urmei, toată lumea ştia” că avea să îşi încheie mandatul în toamnă.

Merkel, care s-a retras din politică după 16 ani la putere în urma alegerilor din Germania din septembrie 2021, i-a predat oficial frâiele cancelarului german Olaf Scholz, membru al social-democraţilor SPD, în decembrie 2021.

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu liderul rus în iunie 2021.

”Sentimentul a fost foarte clar: «În ceea ce priveşte politica puterii, ai terminat». Pentru Putin, doar puterea contează”, a afirmat Merkel în cadrul interviului oferit cotidianului Spiegel, făcând referire la ultima sa vizită oficială în Moscova din august 2021.

De asemenea, Merkel vorbeşte fluent limba rusă.

Cu toate acestea, fostul lider conservator a mărturisit referitor la retragerea ei din politică că era ”timpul pentru o nouă abordare” din cauza lipsei de progres din partea guvernului său nu doar în ceea ce priveşte Ucraina, ci şi conflictele din Republica Moldova, Georgia, Siria şi Libia.

Kremlinul a anunţat joi că Ucraina ar putea ”încheia suferinţele” populaţiei sale prin îndeplinirea ”cerinţelor” Rusiei de a pune capăt conflictului, pe care îl numeşte o ”operaţiune militară specială” împotriva naţionaliştilor ucraineni. În schimb, Moscova nu a precizat care sunt aceste cerinţe.

Ucraina susţine că Rusia i-a atacat, fără a fi provocată, teritoriul. Drept consecinţă, mii de civili au fost ucişi, au fost distruse oraşe, iar milioane de persoane au fost forţate să îşi părăsească casele.

#Angela Merkel, #Vladimir Putin, #razboi ucraina rusia, #discutii , #Vladimir Putin