Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Angela Merkel pleacă, dar stilul ei politic rămâne

Autor: Rosalia Romaniec (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 09 Decembrie 2021, ora 11:54
3334 citiri

Odată cu retragerea Angelei Merkel de pe scena politică de la Berlin, mulți se întreabă, în afară, dacă politica germană rămâne previzibilă. Astfel de îngrijorări sunt nejustificate.

La început a fost subestimată, dar a condus patru guverne timp de 16 ani, menținând controlul în confruntarea cu numeroase crize. În mandatele ei a colaborat cu patru președinți americani, cinci premieri britanici și patru președinți francezi. Ca să nu mai vorbim de câți cancelari austrieci și câți premieri italieni s-au perindat la putere în tot acest timp. În multe capitale europene s-au petrecut numeroase schimbări la vârful politicii, Angela Merkel însă a rămas.

Este deci de înțeles că mulţi, în special în străinătate, nu-și pot imagina Germania și Europa fără Angela Merkel. Și se întreabă dacă puternica economie din inima continentului va rămâne stabilă și previzibilă și fără cancelara Merkel.

Coloană vertebrală, în loc de mușchi

Cu modestie, calm şi pragmatism: așa i-a întâmpinat ea pe diverșii parteneri străini incomozi. A părut mereu relaxată în fața unora ca Donald Trump sau Vladimir Putin, în ciuda tuturor provocărilor acestora. Și-a demonstrat de numeroase ori forța morală - lucru recunoscut adesea mai bine în afara țării decât în Germania.

Cancelara germană s-a impus într-o lume dominată de bărbați. Nu s-a bazat pe forța mușchilor, ci pe coloana ei vertebrală. "Mai întâi de toate este nevoie de onestitate față de ceilalți și, poate cel mai important, față de noi înșine", a spunea ea, în 2019, în cadrul discursului susținut la Harvard. Cu alte cuvinte, a explicat Merkel, "să nu numim minciunile adevăruri și adevărurile minciuni".

Ea a preferat gesturile subtile evitând mesajele zgomotoase. În vizită la reședința de vară de la Soci a lui Vladimir Putin, Merkel și-a păstrat cumpătul când s-a apropiat de ea labradorul președintelui rus, deși este cunoscută frica ei considerabilă de câini. Abia recent, 14 ani mai târziu, la ultima ei vizită la Kremlin, și-a lăsat telefonul să sune, cu sonorul la maxim, în conferința de presă comună cu Putin. De două ori chiar!

Merkel a consacrat un nou stil de a face politică

Pentru felul ei de a fi, Merkel a fost apreciată și respectată în afara țării chiar mai mult decât în Germania. Desigur, nici în străinătate nu este iubită de toată lumea. Să nu uităm că a avut de luat o grămadă de decizii dificile. Grecii nu au uitat duritatea ei din timpul crizei financiare, italienii încă îi reproșează ignorarea problemei refugiaților, semnalată de ei cu mult înainte de momentul de criză 2015, iar polonezii critică susținerea de către ea a proiectului energetic germano-rus Nord Stream 2. Dar aceste decizii controversate nu au afectat prea mult respectul de care Merkel se bucură pe plan internațional.

Și asta pentru că Angela Merkel reprezintă un stil de a face politică pe care rar îl vedem la alți politicieni: a guvernat timp de 16 ani fără a fi implicată în vreun scandal. Și și-a ales singură momentul retragerii, stabilind simultan standarde înalte: predarea voluntară a puterii se poate face cu demnitate și respect.

Ucenicia noului cancelar

Nu e deci de mirare dacă mulți se întreabă acum, în străinătate, la ce fel de Germanie poate lumea să se aștepte de acum înainte, fără Merkel. Este o întrebare pe care și-o pun și mulți germani. În partidul ei, CDU, i s-a reproșat multă vreme faptul că nu și-a pregătit un succesor.

Dar dacă ieșim din sfera strictă a culorilor politice, vedem că acest reproș nu este neapărat îndreptățit: succesorul ei, social-democratul Olaf Scholz, a fost deja patru ani vicecancelar în executivul condus de Merkel. Stabilitatea și continuitatea sunt și pentru el liniile cele mai importante de urmat în politica germană. Din această perspectivă, nimeni nu trebuie să-și facă deci griji în afara Germaniei. Noul cancelar a învățat destul de la Merkel.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Angela Merkel, #Olaf Scholz, #Germania, #cancelar federal, #berlin , #stiri internationale