
Cancelarul Germaniei a starnit un val de simpatie, dar si multa perplexitate dupa declaratia de duminica.
"Perioada in care ne puteam baza unii pe ceilalti se apropie de sfarsit, aceasta a fost senzatia pe care am trait-o in ultimele zile", a spus cancelarul facand referire la intalnirea G7 care a avut loc in Sicilia la sfarsitul saptamanii.
"Noi, europenii, in mod real, trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", a declarat Merkel la o intalnire electorala a partidului CSU (Uniunea Social Crestina) din Bavaria, care se afla intr-o alianta politica cu CDU (Uniunea crestin Democrata), partidul condus de doamna Merkel.
Declaratia cancelarului a fost primita cu entuziasm de sustinatorii unei Uniuni Europene puternice, detasata de SUA, dar si de Marea Britanie, afectata de Brexit.
"Merkel a declarat ca America nu mai este un partener de incredere atata timp cat Donald Trump este presedinte, dar si in urma deciziei Marii Britanii de a parasi uniunea. Acum este momentul pentru ca UE sa preia controlul si sa se reinventeze", a scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Guy Verhofstadt, sustinator al unei Europe unite si puternice.
Europarlamentarul Guy Verhofstadt, sustinator al Europei unite, fericit ca Emmanuel Macron a castigat alegerile din Franta
Pe de alta parte, liderii statelor mai mici a caror securitate depinde de NATO si de armata SUA au primit cu ingrijorare declaratia doamnei Merkel.
Citeste si Merkel anunta o ruptura intre SUA si Europa. Prima reactie a presedintelui Iohannis
Merkel, o sustinatoare convinsa a NATO
Dar aceasta reactie a celui mai puternic om politic din Europa nu a fost orientata spre NATO si nu a avut ca tinta slabirea legaturilor militare dintre Uniunea Europeana si SUA, declaratia a fost una politica. Il viza pe Donald Trump, actualul presedinte al SUA, care a efectuat un turneu in Europa cu rezultate zero.
"Doamna Merkel este o sustinatoare convinsa a pactului Nord-Atlantic", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului, care a dorit sa clarifice contextul reactiei de duminica a liderului german.
Declaratia doamnei Merkel in fata sustinatorilor din Bavaria este un raspuns la acuzatiile lui Donald Trump ca "germanii sunt rai, foarte rai. Uitati-va la milioanele de masini pe care le vand in SUA. E teribil. Vom opri acest lucru". Asta a spus Trump, saptamana trecuta, in fata liderilor europeni, la Bruxelles.
Merkel ii da replica lui Trump, dupa ce presedintele SUA a spus ca germanii sunt rai
Trebuie amintit si faptul ca reactia doamnei Merkel a avut loc in Bavaria, landul unde se afla uzinele a doi dintre cei mai mari producatori de automobile amenintati de Trump. Sute de mii de locuri de munca depind de succesul acestor doi producatori auto.
Donald Trump a reusit sa o dezamageasca pentru a doua oara pe Angela Merkel in scurta perioada de cand se afla la Casa Alba
Angela Merkel nu se mai bazeaza pe Donald Trump, actualul presedinte american. La el s-a referit, nu la NATO. Politica de mediu este foarte importanta in Germania, iar la intalnirea G7, Trump nici n-a vrut sa auda de continuarea implementarii acordului de la Paris, semnat anul trecut, in ce priveste reducerea globala a emisiilor de dioxid de carbon. Este un alt punct sensibil al relatiilor dintre Uniunea Europeana si Casa Alba.
Reactia cancelarului puncteaza racirea pana aproape de inghet a legaturilor politice dintre Uniunea Europene si Administratia Trump.
Angela Merkel e nemultumita de faptul ca actualul presedinte incearca sa transforme Germania intr-un inamic al Americii si nu intr-un partener. Pe Donald Trump il enerveaza ca nu poate incheia un acord comercial cu Germania in detrimentul Uniunii Europene si ca nu poate estompa influenta acesteia in politica internationala.
"Desigur, ea a vorbit duminica numai cu mintea. In conformitate cu standardele germane, Merkel este o atlantista convinsa. Are relatii cordiale cu ambii fosti presedinti ai SUA, Barack Obama (acesta a fost joia trecuta, la Berlin, pentru a lua parte impreuna cu ea la un festival bisericesc protestant), dar si cu George W. Bush, pe care inca il suna ocazional pentru a-i cere sfaturi.
Dar domnul Trump, Brexit si alegerea lui Emmanuel Macron in Franta au convins-o pe Merkel ca este o prostie sa vorbeasca numai despre Germania din aceasta pozitie de nou lider al lumii liberale, iar europenii continentali trebuie sa faca acum mai mult impreuna, poate doar cu unele interventii germane. De la integrare, la aparare, pana la tratatul UE, tonul ei s-a schimbat subtil, devenind ceva mai indraznet, mai deschis si mai putin tranzactional", scrie publicatia "The Economist" in articolul intitulat "Cum sa descifram comentariile Angelei Merkel despre America si Marea Britanie?"
A inceput izolarea lui Trump
Turneul european al lui Trump nu a fost decat o incercare mai mult sau mai putin reusita de a slabi atat NATO, cat si solidaritatea europeana.
Din pacate, viziunea presedintelui american despre NATO si UE e foarte asemanatoare cu cea a lui Vladimir Putin. Pe ambii lideri pare ca-i incurca piata comuna, valorile democratice si sistemul comun de aparare.
Angela Merkel, prin pozitia oficiala de duminica, declanseaza o miscare mult mai subtila - izolarea internationala a lui Donald Trump.
Cancelarul german a ramas cel mai influent lider al lumii democratice. Calatoria simbolica a lui Obama la Berlin, imediat dupa ce Hillary Clinton a pierdut alegerile, a fost un fel de predare a stafetei, cu misiunea de a salva democratia de atacul populismului.
Angela Merkel e liderul informal al Uniunii Europene si i-a oferit lui Trump doua sanse sa adere la valorile comune, atat in calatoria ei la Washington, dar si in acest turneu diplomatic facut de presedintele american.
Donald Trump a ratat cu brio in ambele ocazii sa devina un sustinator al valorilor democratice.
"Cel mai influent lider din Europa, cancelarul german Angela Merkel, a tras concluzia, dupa trei zile de intalniri trans-atlantice, ca Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, nu mai sunt un partener de incredere pentru Germania si pentru continent, o incredere subinteleasa in mod automat in trecutul apropiat", scrie cotidianul american New York Times.
Declaratia Angelei Merkel semnaleaza ca diplomatia americana si-a pierdut pentru moment influenta in Uniunea Europeana.
Exista semne ca generalii din administratia americana vor salva NATO si vor dezvolta apararea flancului estic, limitand influenta rusa, dar, din pacate, vor face asta trecand peste vointa unui presedinte care, pe zi ce trece, devine tot mai slab si haotic.
Greseala celor de la ziare... Vezi tot
Francezi,Germani si chiar Romani produc armament!!
"make europe great... Vezi tot