Ziare.com

Angela Merkel, la Chisinau - viziune comuna asupra conflictului transnistrean

Miercuri, 22 August 2012, ora 22:28

   

Angela Merkel, la Chisinau - viziune comuna asupra conflictului transnistrean
Angela Merkel, primul lider german care a vizitat Republica Moldova de la declararea independentei, la 27 august 1991, a ajuns la Chisinau, miercuri, unde a avut intrevederi cu liderii partidelor parlamentare, dar si o intalnire cu presedintele PLDM, Vlad Filat, politicianul neintalnindu-se insa cu liderii transnistreni.

Asta, chiar daca solutionarea diferendului transnistrean se numara printre motivele principale ale vizitei cancelarului la Chisinau. De altfel, subiectul a fost atins, dupa ce cancelarul a fost primit cu paine si sare si onoruri militare, ceremonial care a surprins-o pe Merkel.

Angela Merkel a tinut chiar sa dea mana cu multimea, in ciuda gestului discret venit din partea prim-ministrului Vlad Filat.

Viziune comuna asupra conflictului transnistrean

Presedintele PDM, Marian Lupu, a declarat, in urma discutiei purtate cu cancelarul german, legat de conflictul transnistrean, ca "a fost discutat subiectul transnistrean si avem o viziune comuna, ambele parti au spus ca nu este un conflict etnic, ci unul care a aparut intr-un context geopolitic". Acesta i-a daruit cancelarului german o pictura a unui grup de copii de la un Centru comunitar de plasament.

Din partea liderul PCRM, Vladimir Voronin, cancelarul german a primit o scrisoare in care, conform declaratiilor autorului, se prezinta "situatia dezastruoasa" din Republica Moldova.

Epistola lui Voronin catre Merkel - R. Moldova "se dizolva" in Romania

Merkel: Se asteapta eforturi "sustinute" din partea R. Moldova

Cat despre Angela Merkel, aceasta a declarat ca R. Moldova trebuie sa faca eforturi "sustinute" pentru a-si atinge obiectivele, inclusiv solutionarea conflictului transnistrean.

Merkel a punctat cateva dintre succesele Aliantei pentru Integrare Europeana, cum ar fi demararea reformelor in mai multe domenii, alegerea presedintelui si apropierea de structurile europene. Totusi, e nevoie de eforturi "sustinute" pentru ca Republica Moldova sa isi atinga obiectivele, acela de semnare a Acordului de Asociere si pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, dar si pentru solutionarea conflictului transnistrean.

"Republica Moldova are o perspectiva europeana, dar acum este important sa se faca primii pasi in ceea ce priveste Acordul de Asociere si Acordul Liber Schimb. Republica Moldova are un Guvern care lucreaza intens in acest sens", a afirmat Angela Merkel.

Parlamentarii Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) au anuntat pe retelele de socializare ca vor boicota discursul public al cancelarului german, sustinut la ora 18.00, in piata din fata Palatului Republicii, acolo unde se tin sedintele Parlamentului R. Moldova. Ei procedeaza astfel in semn de protest fata de legea care le interzce folosirea simbolurilor comuniste, despre care sustin ca a fost ideea Uniunii Europene.

Sursa: rNews

Articol citit de 2710 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Merkel este mai romanca decat USL-istii pro Rusia

Moldova, pamant romanesc! Merkel va face Romania Mare, USL a facut Romania Saraca!

 

Daca astazi

exista Republica Moldova,aste se datoreaza unui predecesor al doamnei Merkel,adica Adolf Hitler.Nu intamplator vizita doamnei cancelar a fost fixata in aceasta perioada:pactul Ribentrop-Molotov s-a semnat intr-o zi de 23 august.

tovarasii church-ill cu jeedaneii stalin si pre-mortu au semna

VANZAREA ROMANIEI cu aprobarea jeedaneilor din vest catre cei din est, care ne-au fericit cu jew-vernul criminalei pauker:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Conferin%C8%9Ba_de_la_Ialta

acum jew-vernul hill-ary ocupa rromanistan precum in afganistan, prin cateii: base, udmr, mru, gaga'n'stain! telecomandat direct din tel-aviv...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor