Angela Merkel si zilele terorii

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 17:34
6771 citiri
Angela Merkel si zilele terorii
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia de a accepta peste un milion de refugiati in Germania a fost cel mai mare risc politic pe care si l-a asumat Angela Merkel.

La inceput, a fost aplaudata pentru curajul sau si conduita morala pe care a aratat-o in modul de a conduce. Le-a spus germanilor: "ne putem descurca", iar atunci a existat o anume mandrie, nemtii au iesit in strada si au scandat ca "refugiatii sunt bineveniti".

Pentru cancelarul german, criza refugiatilor a intarit ideea ca "inima, sufletul Europei este toleranta", scrie jurnalistul Gavin Hewitt intr-un editorial publicat pe site-ul BBC.

Indoieli cu privire la deciziile sale politice au inceput sa apara anul acesta, in special dupa ce numeroase femei au fost agresate sexual in noaptea de Revelion de grupuri de barbati straini, in Koln.

Incidentele au intensificat protestele fata de imigranti, insa acestea s-au mai domolit pe masura ce numarul nou-venitilor a inceput sa scada. Insa temerile au reaparut dupa ce, in doar o saptamana, Germania a fost lovita de patru atacuri, dintre care trei comise de solicitanti de azil.

Dupa atacul cu toporul din trenul din Bavaria de acum o saptamana au urmat atacul armat din Munchen, soldat cu noua morti, femeia omorata pe strada cu maceta de un refugiat sirian si explozia din restaurantul din Ansbach.

Totusi, atacurile nu au avut legatura unul cu altul si nu au scos la iveala vreun complot coordonat impotriva Germaniei.

Doua dintre ele, inclusiv atacul de la restaurantul din Ansback, au fost revendicate de Statul Islamic. Iar intr-o inregistrare gasita ulterior de Politie jihadistii jurau ca poporul german "nu va mai putea sa doarma linistit".

Totodata, anul acesta, Angela Merkel a vazut cum ii scad cotele de popularitate, insa, in comparatie cu cei mai multi dintre liderii mondiali, cancelarul german tot a ramas destul de apreciat.

Merkel ramane salvarea

Dupa incidentele din Koln, Merkel a pierdut intr-adevar din sustinere, insa mai recent, dupa votul Marii Britanii prin care s-a decis Brexitul si tentativa de lovitura de stat din Turcia, cotele sale au inceput sa creasca. Alegatorii inca o vad ca pe o salvare, o stanca intr-o lume periculos de instabila.

Totusi, recentele atacuri alimenteaza temerile legate de modul in care face fata Germania numarului mare de refugiati veniti aici.

Mohammad Daleel, refugiatul sirian care s-a aruncat in aer in Ansbach, ranind cateva persoane, ar fi trebuit deportat in urma cu luni intregi. Si sunt multi altii carora nu li s-a dat permisiunea de a ramane, insa tot se afla pe teritoriul tarii.

S-a vazut si la Munchen, weekend-ul trecut, ca oamenii nu se mai simt in siguranta. Cativa locuitori au marturisit ca se asteptau la aceste atacuri. "Oamenii din Germania sunt speriati", a declarat Rainer Wendt, presedintele Federatiei Germane de Politie.

Insa a existat un oarecare calm in societatea germana, care a refuzat sa transforme o tragedie intr-o blamare la scara larga a strainilor.

Partidul anti-imigranti Alternative fur Deutschland (AfD) sustine ca "sub ideologia actuala de 'multiculturalism', securitatea tarii si ordinea din Germania continua sa fie distruse". Insa recent AfD a scazut mult in sondaje, iar acum se chinuie sa sara macar de 12-13%.

Totusi, atacurile din ultimele zile au aprins din nou discutiile pe tema politicilor de imigrare. "Trebuie sa vorbim despre cine sunt oamenii care vin aici", a spus Wendt. Vor exista presiuni privin o verificare mai amanuntita a nou-venitilor.

Refugiatii vor fi un subiect intens dezbatut la alegerile din Germania de anul viitor, cand Angela Merkel probabil va candida pentru al patrulea mandat. Merkel depinde foarte mult de Turcia si liderul sau autoritar, care ar trebui sa impiedice alti imigranti sa intre in Grecia si, de acolo, in alte state UE.

Merkel, singura in lupta pentru refugiati: Europa le tranteste usa in fata

Sfarsitul erei Angela Merkel: Cum au daramat refugiatii un lider atat de puternic

Strategia guvernului german este sa nu ia masuri drastice, avand in vedere ca cele patru atacuri nu au fost legate in niciun fel. Dintre cei 1,2 milioane de refugiati veniti in Germania, 59 au fost investigati pentru legaturi teroriste.

Totusi, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere este de parere ca autoritatile germane nu trebuie sa-si schimbe comportamentul. "Trebuie sa fim mai vigilenti, dar nu putem trai in teama", a spus acesta.

Exista totusi si alte ingrijorari, legate de integrarea refugiatilor. Au fost lansate programe prin care imigrantii sunt invatati despre valorile tarii, printre care egalitatea dintre femei si barbati si libertatea de opinie. Masura in care refugiatii se vor integra in societatea germana, pe termen lung, va spune clar daca politica de usi deschise adoptata de Merkel a functionat.

Alte atacuri - mai ales daca sunt comise de refugiatii veniti recent - o vor face vulnerabila la alegerile de anul viitor. Cu Marea Britanie pe picior de plecare din UE si presedintele francez Francois Hollande extrem de nepopular zilele astea, Angela Merkel este, mai mult ca niciodata, "Doamna Europa".

Ea ramane un lider de neclintit, care crede ca "teama nu a fost niciodata un consilier bun, nici in vietile personale, nici in societate".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Merkel refugiati, #Merkel atacuri , #cancelar german