Azi are loc prima intalnire dintre Merkel si Trump. Discutiile celor doi vor avea consecinte majore asupra viitorului Europei

Vineri, 17 Martie 2017, ora 11:05
4915 citiri
Azi are loc prima intalnire dintre Merkel si Trump. Discutiile celor doi vor avea consecinte majore asupra viitorului Europei
Foto: Twitter/Angela Merkel

Cu o intarziere de trei zile, cauzata de furtuna de zapada care a lovit SUA, Angela Merkel il intalneste vineri pe Donald Trump, la Washington.

Felul in care evolueaza relatia celor doi lideri cu vederi foarte diferite va avea consecinte majore asupra viitorului Europei, comenteaza BBC.

Trump si Merkel sunt si doua personalitati foarte diferite; el este un tip bombastic, impetuos, caruia ii place sa vorbeasca, in timp ce ea este rezervata, pragmatica si nu ia decizii in graba.

Intalnirea dintre cei doi dureaza doua ore si, scrie BBC, Merkel s-a pregatit inclusiv studiind discursurile lui Trump, chiar unul mai vechi din Playboy.

Din delegatia cancelarului german fac parte si directorii executivi de la BMW si Siemens.

Analistii asteapta cu sufletul la gura sa vada cum vor decurge discutiile dintre cei doi. De-a lungul vremii, Trump nu s-a sfiit deloc sa o critice pe Merkel. A criticat-o vehement legat de faptul ca a permis intrarea refugiatilor in Germania, calificand aceasta decizie a cancelarului german o "greseala catastrofala".

Apoi, intr-o postare pe Twitter din decembrie 2015, se plangea ca nu este el cel ales "omul anului" in Time, desi e "marele favorit". "Au ales-o pe persoana care ruineaza Germania", scria el.

Subiecte de discutie

Pe agenda discutiilor de vineri se afla NATO, Orientul Mijlociu si terorismul international. E posibil insa sa fie atinse si alte subiecte, pe care cei doi au pareri diametral opuse. Schimbarea globala este una dintre aceste teme. Rusia si implicarea sa in Ucraina, precum si raspunsul comun al tarilor lumii la actiunile sale, ar putea fi un subiect unde cei doi sa nu poata sa cada de acord.

Insa, noteaza BBC, asteptarile Berlinului nu sunt deloc mari. Presa externa scria, zilele trecute, ca si o strangere de mana e suficienta pentru ca Berlinul sa se considere satisfacut.

E putin probabil ca Merkel si Trump sa ajunga sa aiba o relatie de genul celei avute de cancelarul german si fostul presedinte, Barack Obama. In Germania, Donald Trump nu este deloc popular.

Angela Merkel, practic, trebuie sa mearga pe sfoara, comenteaza BBC. Trebuie sa-si construiasca o relatie satisfacatoare cu Trump, dar fara sa para ca-si sacrifica propriile valori sau sa-i dezamageasca pe cei care vad in ea pe ultimul aparator al idealurilor democratice ale Occidentului.

Merkel spune ca va cauta intotdeauna compromisul in relatia cu Trump

Merkel va trebui sa vorbeasca cu Trump si despre UE, sa-i explice ca "pentru noi, nationalitatea si apartenenta la UE sunt fete ale aceleiasi monede", dupa cum chiar cancelarul declara.

Cu exceptia Theresei May, Merkel este primul lider UE care se intalneste cu noul presedinte al SUA, care sprijina decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Angela Merkel intalnire Donald Trump, #Angela Merkel Washington, #Merkel Trump Rusia , #cancelar german